„Interferențe străine”: Ungaria cere UE să nu combată ci să urmeze exemplul Georgiei
Ungaria le-a cerut vineri partenerilor săi din Uniunea Europeană să se inspire din exemplul Georgiei, care tocmai a adoptat o lege privind „interferența străină”, condamnată vehement de Occident, potrivit AFP.
Adoptarea acestei legi, care vizează mass-media și ONG-urile care primesc finanțare străină, a provocat demonstrații masive în țară în ultimele săptămâni și numeroase reacții internaționale. Dar guvernul lui Viktor Orban, aliat al Tbilisi, s-a remarcat prin refuzul de a aproba un text comun al UE care cerea Georgiei să retragă această legislație.
„Departe de a ne opune prin veto” acestei legi, „dorim să încurajăm introducerea unor legi similare în UE!”, a scris Balazs Orban, directorul politic al premierului pe X. „Nu este vorba de o amenințare la adresa suveranității Georgiei”.
„Protejarea suveranității unei țări de ingerințe străine nedorite nu reprezintă o amenințare la adresa democrației”, a mai spus el. „În loc să condamne (legea), UE ar face mai bine să-i urmeze exemplul”.
Legea georgiană impune ca orice ONG sau organ de presă care primește mai mult de 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca ”organizație care urmărește interesele unei puteri străine”.
Criticii au supranumit-o „legea rusă”, din cauza asemănării cu legislația adoptată în Rusia pentru a suprima opoziția.
Aceste măsuri au atras critici din partea Statelor Unite și a Uniunii Europene, la care Georgia, o fostă republică sovietică, este candidată la aderare.
Șeful diplomației europene, Josep Borrell, vorbind în numele Comisiei, a apreciat textul ca fiind contrar „valorilor” și „standardelor esențiale” ale UE.
Ungaria, care a rămas apropiată de Kremlin în pofida invaziei Rusiei în Ucraina, a adoptat recent un pachet legislativ care instituie o autoritate de supraveghere pentru a preveni „interferențele străine”.
În februarie, Bruxellesul a deschis o procedură de infringement împotriva Ungariei, considerând-o o amenințare la adresa democrației.