Sari direct la conținut

Care este salariul președintelui Emmanuel Macron. „Fluturașul” de leafă, publicat în premieră în Franța

HotNews.ro
Emmanuel Macron, Foto: Peter Dejong / AP / Profimedia
Emmanuel Macron, Foto: Peter Dejong / AP / Profimedia

Fișa de salariu a președintelui Franței a fost publicată pentru prima dată de către presa din Hexagon. Cuantumul veniturilor lunare ale președintelui Macron erau cunoscute, însă documentul care le atesta a fost ținut departe de ochii publicului până acum, scrie Liberation.

Fișa de salariu a președintelui a fost subiectul unei dispute mai vechi între societatea civilă și autoritățile statului, care au refuzat cu îndărătnicie să facă public documentul.

„Fluturașul” de salariul al președintelui Macron arată că acesta are un venit brut de 16.039 de euro, ceea ce reprezintă 14.586 euro net pentru luna ianuarie 2024.

Suma brută care se regăsește în document are trei părți distincte, transmite BFMTV. Există un salariu de bază de 12.457 de euro, la care se adaugă o indemnizație de funcție de 3.207 euro. Aceasta din urmă se acordă funcționarilor statului francez în funcție de mai multe criterii, precum gradul de tehnicitate, de expertiză sau expunere la riscuri a funcției.

În fine, a treia parte este reprezentantă de o indemnizație de rezidență de 373 de euro care se plătește tuturor angajaților statului, dar în cuantum inegal fiind gândită pentru a compensa variațiile de cost al vieții în funcție de regiunea Franței în care lucrează un angajat al statului.

Fișa de salariu a președintelui a fost solicitată Palatului Elysee în anul 2020 de către Lucie Sponchiado, de la Observatorul de Etică Publică. Ea a invocat o lege din 1978 care dă dreptul cetățenilor să aibă acces la documentele administrative ale statului.

Președinția franceză a refuzat să publice fișa, astfel că Sponchiado a acționat-o în contencios administrativ, proces pe care l-a câștigat. Astfel că documentul a fost remis publicității la cererea unui jurnalist, Xavier Berne, care coordonează site-ul Ma Dada, specializat în a oferi asistență cetățenilor în ce privește accesul la documente publice.

Deseori, Berne face cereri către instituții ale statului francez în nume propriu, „în scopuri pedagogice, pentru a arăta că se poate”. După două luni de la trimiterea cererii către Palatul Elysee, Xavier Berne a primit copii după fișele de salariu ale lui Macron pentru lunile decembrie 2023 și ianuarie 2024.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro