Nouă egipteni achitați după naufragiul din 2023 din largul Greciei. Niciun vinovat pentru dezastrul soldat cu peste 600 de morți
Un tribunal din Grecia a decis marți să retragă acuzațiile formulate împotriva a nouă egipteni suspectați că ar fi vinovați pentru unul dintre cele mai mortale naufragii din Marea Mediterană, petrecut anul trecut, scriu Reuters și AFP.
Instanța din Kalamata a stabilit că nu are competența de a judeca acest caz, deoarece dezastrul a avut loc în apele internaționale.
Peste 700 de migranți din Pakistan, Siria și Egipt s-au îmbarcat în Libia pe un trauler de pescuit care se îndrepta spre Italia, dar care s-a scufundat în largul coastelor Greciei, pe 14 iunie.
Doar aproximativ 104 oameni au fost salvați, în vreme ce 82 de cadavre au fost recuperate.
Cei nouă egipteni, cu vârste cuprinse între 21 și 41 de ani, au fost arestați la câteva ore după scufundarea ambarcațiunii și au rămas de atunci în arest preventiv sub acuzația de trafic de migranți, provocarea unui naufragiu și participare la o organizație criminală.
Avocații apărării, unele organizații de apărare a drepturilor omului și martorii au contestat mult timp faptul că bărbații ar fi vinovați.
„Aceasta este o mare victorie pentru drepturile omului în Grecia”, a declarat pentru Reuters Spyros Pantazis, unul dintre avocații lor. „Nouă oameni nevinovați sunt liberi. În cele din urmă, după o luptă uriașă și durere, s-a făcut dreptate”, a spus el.
Cei nouă și-au susținut nevinovăția
Cei nouă egipteni au spus și ei în mod repetat că sunt nevinovați.
„Eram în spital, tocmai supraviețuisem cu greu naufragiului și m-am trezit acuzat (…) Nu știu de ce”, a declarat pentru AFP unul dintre bărbați, care a stat în arest preventiv unsprezece luni.
Un altul a declarat că a plătit contrabandiștilor 150.000 de lire egiptene (aproximativ 2.950 de euro) pentru a face traversarea periculoasă spre Italia.
„Mi-am vândut toate bunurile pentru această călătorie. Vreau să-mi ajut familia (…) Nu știu de ce sunt în închisoare”, a declarat un al treilea, afirmând că vrea „să fie achitat”.
„Probe incomplete și incerte”
Adriana, un trauler vechi și supraîncărcat, s-a scufundat în noaptea de 13 spre 14 iunie 2023 în largul coastelor Greciei, ridicând numeroase întrebări cu privire la operațiunile de salvare efectuate de autoritățile portuare elene.
Pentru avocații apărării, cei nouă egipteni, cu vârste cuprinse între 21 și 37 de ani, au fost doar „țapi ispășitori pentru a acoperi responsabilitățile autorităților portuare”.
Apărarea a contestat, de asemenea, jurisdicția instanței grecești, întrucât naufragiul a avut loc în apele internaționale.
„Ambarcațiunea a plecat din Libia și destinația sa nu era Grecia, iar ei nu au avut nicio intenție de a traversa (apele grecești), așa cum toți supraviețuitorii i-au spus judecătorului”, a subliniat Alexis Giorgoulis, unul dintre avocați, cerând instanței să se declare incompetentă să judece cazul.
Human Rights Watch (HRW) a avertizat asupra „riscului real ca acești nouă supraviețuitori să fie găsiți «vinovați» pe baza unor probe incomplete și incerte”, după cum a declarat Judith Sunderland, directoare adjunctă pentru Europa a ONG-ului.
Avocații acuzaților au denunțat, de asemenea, grave vicii de procedură în cadrul anchetei: clienții lor au fost arestați la doar 24 de ore după ce au supraviețuit tragediei, pe baza a doar nouă declarații de la martori.
Unii dintre supraviețuitori au declarat că „sub presiunea poliției grecești, au fost nevoiți să arate cu degetul un vinovat pe baza unor fotografii care nu erau foarte clare”, a explicat unul dintre avocați, Effie Doussi, înainte de începerea audierii.
Acuzații pentru autoritățile elene
Organizațiile care militează pentru drepturile migranților și mai multe instituții media internaționale au arătat cu degetul spre paza de coastă, pe care au acuzat-o că a întârziat mult timp să intervină.
ONG-ul Alarm Phone și agenția europeană de supraveghere a frontierelor Frontex semnalaseră autorităților grecești prezența ambarcațiunii, în timp ce aceasta se afla în zona de căutare și salvare a Greciei.
Autoritățile grecești, aflate în defensivă după această tragedie, au insistat că migranții au refuzat orice ajutor. La rândul lor, supraviețuitorii au afirmat că paza de coastă a încercat să tracteze traulerul supraîncărcat, ceea ce a dus la răsturnarea acestuia.
Premierul Kyriakos Mitsotakis, a cărui țară este de asemenea acuzată că ar organiza deportări ilegale la frontiera cu Turcia, a calificat acuzațiile aduse autorităților portuare drept „foarte nedrepte”.
O anchetă privind posibilele responsabilități ale pazei de coastă este în curs de desfășurare, dar cererile de acces la dosar au fost toate refuzate, potrivit avocaților acuzaților.
În septembrie, aproximativ cincizeci de supraviețuitori au depus o plângere împotriva gărzii de coastă.