Sari direct la conținut

„O afacere încheiată”. Lituania se înarmează, cumpărând tancuri germane Leopard şi sisteme antirachetă IRIS-T

HotNews.ro
Tanc de luptă Leopard 2 A6, în zona de antrenament din Munster, Germania, 18 aprilie 2024., Foto: Malte Ossowski-Sven Simon / Imago Stock and People / Profimedia
Tanc de luptă Leopard 2 A6, în zona de antrenament din Munster, Germania, 18 aprilie 2024., Foto: Malte Ossowski-Sven Simon / Imago Stock and People / Profimedia

Ministrul lituanian al apărării, Laurynas Kasciunas, a anunțat marți că țara baltică a decis să cumpere tancuri Leopard, fabricate în Germania, şi sisteme de rachete antiaeriene IRIS-T, cu rază medie de acțiune, informează agenția spaniolă de presă EFE.

„Vom cumpăra tancuri Leopard. Nu mai sunt discuţii despre asta. Este o afacere încheiată”,a afirmat Kasciunas.

Ministrul a explicat că „s-a decis să fie creată o divizie şi această divizie va conţine, de asemenea, un batalion de tancuri”.

„Deci, este o decizie reală şi se va concentra pe Leopard”, a precizat el, potrivit Agerpres.

Un batalion lituanian, atunci când va fi complet echipat şi desfăşurat, va avea 55 de tancuri Leopard.

„De asemenea, vorbim şi ne gândim să cumpărăm IRIS-T din Germania. Acesta este un sistem foarte eficient, care funcţionează foarte bine şi în câţiva ani ar putea deveni parte a sistemului nostru de apărare antiaerian”, a adăugat ministrul de la Vilnius.

În toamna anului trecut, Ministerul Apărării din Letonia a anunţat că a semnat un contract în valoare de aproximativ 600 de milioane de euro pentru furnizarea de rachete de apărare antiaeriană IRIS-T.

Acest sistem de rachete cu rază medie de acţiune este capabil să atingă ţinte aflate în zbor la o distanţă de până la 40 de kilometri, la o altitudine de până la 20 de kilometri.

Rachetele vor fi livrate de Diehl Defense din Germania, începând din 2026.

Anunţul intenţiei privind achiziţionarea sistemului IRIS-T vine după ce Lituania a semnat un acord în decembrie anul trecut pentru a cumpăra un sistem similar de apărare antiaeriană cu rază medie de acţiune, dezvoltat de NASAMS norvegian.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a salutat investiţiile şi a calificat proiectul brigăzii germane din Lituania drept ceva fără precedent.

„Acest proiect fără precedent necesită anumite pregătiri şi schimbări, la care lucrăm în prezent în mod intens. (…) Am investit multă energie şi bani în construirea infrastructurii militare şi civile, fără de care nimic din toate acestea nu ar fi posibil”, a spus Pistorius în Lituania, după o vizită în Letonia, făcută tot marți.

Citiți și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro