Sari direct la conținut

Franța a testat o nouă rachetă aer-sol. Simulare a unui raid nuclear

HotNews.ro
Avion de vânătoare Rafale, Foto: Fred TANNEAU / AFP / Profimedia
Avion de vânătoare Rafale, Foto: Fred TANNEAU / AFP / Profimedia

Armata franceză a efectuat miercuri prima lansare de probă a versiunii îmbunătățite a rachetei sale aer-sol cu rază medie de acţiune presupusă a fi capabilă să transporte o încărcătură nucleară, a anunţat ministrul apărării, Sébastien Lecornu, într-un comunicat, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Lipsită de orice încărcătură militară, această rachetă ASMPA-R a fost trasă de un avion de luptă Rafale al forţelor aeriene strategice (FAS) în cursul unui exerciţiu desfăşurat „deasupra teritoriului naţional”, „la finalul unui zbor reprezentativ al unui raid nuclear”, a detaliat comunicatul.

Pe reţeaua X, ministrul a precizat că această operaţiune a fost „planificată de mult timp” şi a transmis „felicitări tuturor forţelor, echipelor ministerului şi partenerilor industriali implicaţi în operaţiune”.

Potrivit comunicatului, programul de renovare a acestei rachete, condus de Direcţia generală a armamentelor (DGA), a făcut posibilă consolidarea „performanţei intrinsece” a acesteia şi menţinerea „credibilităţii componentei nucleare aeropurtate de descurajare” franceză, în conformitate cu obiectivele celei mai recente legi de programare militară (LPM).

LPM care acoperă perioada 2024-2030 are obiectivul declarat de a „garanta credibilitatea descurajării franceze pe termen lung”, a reamintit ministerul pe site-ul său.

Această lege a înscris efectiv descurajarea nucleară ca piatră de temelie a apărării franceze, prin alocarea a 13% din creditele militare în această perioadă pentru modernizarea şi sustenabilitatea acesteia.

Armata franceză urmează să dispună de o rachetă nucleară aer-sol de a patra generaţie până în 2035, potrivit AFP.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro