Sari direct la conținut

SUA: Numărul consumatorilor de cannabis, mai mare decât al celor care consumă zilnic alcool

HotNews.ro
Fermă de canabis în SUA, Foto: TNS/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Fermă de canabis în SUA, Foto: TNS/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Numărul americanilor care consumă cannabis zilnic l-a depăşit, pentru prima oară, pe cel al americanilor care consumă alcool la fel de regulat, arată un studiu publicat de The Associated Press, preluată de News.ro.

În 2022, se stimează că 17,7 milioane de americani au declarat că consumă marijuana zilnic sau aproape zilnic, în timp ce 14,7 milioane declarau că beau alcool zilnic sau aproape zilnic, potrivit unei analize a unor date dintr-o anchetă naţională.

În 1992, când consumul de „iarbă” era mult mai scăzut, mai puţin de un milion de persoane declarau că consumă marijuana zilnic sau aproape zilnic. Alcoolul este în continuare consumat pe scară largă în Statele Unite.

Acest studiu, publicat miercuri în revista ştiinţifică Addiction, compară consumul zilnic sau aproape zilnic al celor două substanţe. Din 1992 şi până în 2022, nivelul declarării consumului zilnic sau aproape zilnic al canabisului pe locuitor a crescut de 15 ori.

Autorul studiului, Jonathan Caulkins, recunoaşte în lucrare că oamenii pot fi mai înclinaţi să-şi declare consumul de cannabis, deoarece această practică este tot mai acceptată social, spre deosebire de anii 90, motiv pentru care datele de atunci ar putea fi subevaluate.

Majoritatea statelor americane autorizează în prezent consumul de marijuana în scopuri medicale sau recreative, în pofida faptului că acesta este în continuare ilegal la nivel federal.

Guvernul federal relaxează sancțiunile pentru cannabis

Guvernul federal se pregăteşte să claseze cannabisul drept un drog mai puţin periculos. Astfel, Departamentul de Justiție a anunțat că procurorul general Merrick Garland a recomandat reclasificarea cannabisului în clasa III a drogurilor, cu un potențial moderat spre scăzut de dependență fizică și psihologică, în loc de clasa I, rezervată drogurilor cu un potențial ridicat de abuz.

Pedepsele pentru posesia și utilizarea drogurilor din clasa III pot fi mai puțin severe, în conformitate cu legislația federală. O schimbare istorică, potrivit presei americane, după o perioadă îndelungată în care așa-numitul „război împotriva drogurilor” a băgat în închisoare numeroși americani, în special de culoare, pentru posesie de cannabis.

Propunerea va trece acum de la Departamentul de Justiție la Biroul de Management și Buget al Casei Albe pentru revizuire și finalizare. Președintele Joe Biden, care candidează pentru realegere în noiembrie, a inițiat o revizuire a clasificării drogurilor în 2022, îndeplinind o promisiune de campanie care era importantă pentru membrii cu înclinații de stânga din baza sa politică.

În prezent, drogul se încadrează în clasa ce include heroina și LSD. Acesta ar urma să fie mutat într-un grup care conține ketamină și Tylenol cu codeină – rămânând totuși o substanță controlată.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro