Sari direct la conținut

Reuniune de urgență ONU și furie internațională după atacul israelian din Rafah / Tancurile israeliene au ajuns în centrul orașului

HotNews.ro
Rafah, un oraș sub asalt , Foto: Eyad BABA / AFP / Profimedia
Rafah, un oraș sub asalt , Foto: Eyad BABA / AFP / Profimedia

ONU, agențiile umanitare și mai mulți oficiali internaționali au criticat atacul aerian mortal israelian din tabăra de refugiați din Rafah, soldat cu cel puțin 45 de morți, în vreme ce premierul Benjamin Netanyahu a admis o „eroare tragică”, scriu Reuters și BBC. Între timp, după ce Netanyahu a promis să continue războiul, tancurile israeliene au intrat în centrul Rafah, scrie și Jerusalem Post.

HotNews.ro transmite LIVE evenimentele:

16:45 Armata israeliană a anunțat că o investigație preliminară privind atacul din Rafah a constatat că incendiul care a cauzat moartea a cel puțin 45 de oameni în tabăra de corturi a fost cauzat de o explozie secundară.

Contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt militar al IDF, a declarat marți că armata a folosit două bombe de 17 kilograme care au vizat doi militanți de rang înalt ai Hamas. El a precizat că munițiile ar fi fost prea mici pentru a declanșa singure un incendiu, iar armata analizează posibilitatea ca în zonă să fi fost depozitate arme.

14:20Șeful Mossad, agenția de informații externe a Israelului, ar fi amenințat o procuroare-șefă a Curții Penale Internaționale (CPI) într-o serie de întâlniri secrete în care a încercat să o preseze să renunțe la o anchetă privind crimele de război, a scris marți The Guardian.

13:20 Radioul public israelian KAN a anunțat că patru brigăzi ale IDF au acționat în Rafah în ultima zi și au început să extindă manevrele terestre în noi zone, inclusiv în centrul orașului, scrie Jerusalem Post.

Această informație a venit după alte relatări potrivit cărora armata israeliană a reușit să evacueze aproximativ 950.000 de civili palestinieni în doar două săptămâni, începând cu 6 mai.

Aproximativ 30-40% din Rafah se află acum sub controlul IDF, nu doar o mică porțiune din sectorul estic, iar aproximativ 60-70% din oraș a fost evacuat complet.

12:20 Mai multe tancuri ale IDF au ajuns în centrul orașului Rafah, au declarat martori pentru Reuters, la trei săptămâni de la începerea unei operațiuni terestre în cel mai sudic oraș din Gaza.

Tancurile au fost observate în apropierea moscheii Al-Awda, un punct de reper central din Rafah, spun martorii.

Imagini ale televiziunii Al Jazeera postate pe rețelele sociale au susținut de asemenea că au surprins tancurile avansând în Rafah.

Nu a existat nicio reacție imediată din partea IDF cu privire la relatările martorilor, armata afirmând că va emite o declarație privind operațiunea de la Rafah mai târziu în cursul zilei.

12:00 Guvernele de la Madrid, Dublin și Oslo au demarat marți oficial pașii pentru recunoașterea statului palestinian, în ciuda unei reacții furioase din partea Israelului, care se află din ce în ce mai izolat după șapte luni de conflict în Gaza, scrie Reuters. Madridul este cel care a atras în mod special furia Israelului.

Reuniune de urgență a ONU

Consiliul de Securitate al ONU va organiza marți o reuniune de urgenţă pentru a discuta despre atacul aerian israelian mortal asupra unei tabere de corturi pentru persoane strămutate din oraşul Rafah, sudul Fâşiei Gaza, scrie BBC.

Reuniunea solicitată de Algeria crește presiunile asupra Israelului, dar puțini se așteaptă ca ea să aibă un efect real în privința războiului.

Secretarul general al ONU, Antònio Guterres, a condamnat luni atacul soldat cu cel puțin 45 de morți. „Condamn acţiunile Israelului, care a ucis zeci de civili nevinovaţi care nu făceau decât să caute adăpost din acest conflict mortal”, a declarat Guterres pe X.

„Nu există niciun loc sigur în Gaza. Această oroare trebuie să înceteze”, a adăugat el.

„Dispreț total față de viețile civililor din Gaza”

Organizațiile internaționale s-au aliniat pentru a condamna atacul, iar UE a insistat ca Israelul să respecte o decizie a Curții Internaționale de Justiție (CIJ) de săptămâna trecută de a opri loviturile asupra Rafah.

Cel mai înalt diplomat al Uniunii Europene, Josep Borrell, a calificat atacul de duminică drept „îngrozitor”.

În ciuda hotărârii CIJ, Israelul s-a angajat să continue asaltul asupra Rafah, oficialii insistând că decizia permite derularea operațiunilor, cu respectarea dreptului internațional.

Șeful ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, a declarat și el că atacul a demonstrat că nu există „nicio schimbare aparentă în metodele și mijloacele de război folosite de Israel, care au produs deja atât de multe morți în rândul civililor”.

Organizația Médecins Sans Frontières (MSF) a respins asigurările israeliene potrivit cărora raidul ar fi fost precis, afirmând că „atacul asupra unei tabere populate dintr-o așa-numită «zonă sigură» din Rafah arată disprețul total față de viețile civililor din Gaza”.

Canada a anunțat luni că va elibera vize pentru 5.000 de persoane din Gaza, mai mult decât s-a angajat inițial, și s-a declarat „îngrozită” de atacul aerian israelian din Rafah.

Administrația Biden nu își schimbă discursul

SUA au calificat imaginile drept „sfâșietoare”, dar au insistat că Israelul are dreptul să se apere.

„Israelul are dreptul de a se îndrepta împotriva Hamas și înțelegem că această lovitură a ucis doi teroriști Hamas de rang înalt care sunt responsabili de atacuri împotriva civililor israelieni”, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională.

Dar SUA au avertizat totodată că „Israelul trebuie să ia toate măsurile de precauție posibile pentru a proteja civilii”.

Biden s-a confruntat cu presiuni din ce în ce mai mari din interiorul partidului său pentru a reduce sprijinul pentru Israel, chiar și înainte de atacul aerian de duminică seară.

Alexandria Ocasio-Cortez, democrata din Camera Reprezentanților, a calificat luni atacul drept „o atrocitate de neiertat”, adăugând într-o postare pe rețelele sociale că „a trecut de mult timpul ca președintele să se țină de cuvânt și să suspende ajutorul militar”.

„Imagini îngrozitoare și sfâșietoare venite din Rafah noaptea trecută”, a declarat și reprezentanta Ayanna Pressley într-o postare pe rețelele sociale. „Cât de mult timp vor mai sta Statele Unite în timp ce armata israeliană măcelărește și mutilează copii palestinieni?”, a întrebat ea.

Reprezentanta Rashida Tlaib, singura palestiniano-americană care activează în Congres, l-a numit pe premierul israelian Benjamin Netanyahu „maniac genocidar”.

Un atac urmat de un incendiu

Cel puțin 45 de persoane au fost ucise în urma atacului care a avut loc duminică, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas, în timp ce alte sute de persoane au fost tratate pentru arsuri grave, fracturi și răni provocate de schije.

Supraviețuitorii au declarat că familiile se pregăteau să doarmă în momentul în care atacul a lovit cartierul Tel Al-Sultan, unde mii de oameni se adăposteau după ce forțele israeliene au început o ofensivă terestră în estul Rafah, în urmă cu peste două săptămâni.

„Ne rugam… și pregăteam paturile copiilor noștri pentru a dormi. Nu a fost nimic neobișnuit, apoi am auzit un zgomot foarte puternic, iar focul a izbucnit în jurul nostru”, a declarat Umm Mohamed Al-Attar, o mamă palestiniană, citată de Reuters.

Imagini video obținute de Reuters au arătat un incendiu care se întindea în întuneric și oameni care țipau, cuprinși de panică. Mai mult de jumătate dintre victime sunt femei, copii și persoane în vârstă, au declarat oficialii din domeniul sănătății din Gaza, administrată de Hamas, adăugând că este posibil ca numărul morților să crească.

Medicii au declarat ulterior că o lovitură aeriană israeliană de luni asupra unei case din Rafah a ucis alți șapte palestinieni, iar alți câțiva au fost răniți.

Raidul a fost bazat pe „informații precise”, spune Israelul

Armata israeliană a declarat că atacul de duminică, bazat pe „informații precise”, l-a eliminat pe șeful de stat major al Hamas pentru cel de-al doilea și mai mare teritoriu palestinian, Cisiordania, plus un alt oficial aflat în spatele atacurilor mortale asupra israelienilor.

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat luni că atacul nu viza civilii.

„În Rafah, am evacuat deja aproximativ 1 milion de locuitori necombatanți și, în ciuda eforturilor noastre maxime de a nu afecta necombatanți, ceva a mers din păcate tragic de greșit”, a declarat el într-un discurs în parlament, care a fost întrerupt de strigătele parlamentarilor din opoziție.

Oficiali militari de rang înalt, inclusiv generalul-maior Yifat Tomer Yerushalmi, avocatul general al Forțelor Armate Israeliene, au promis o anchetă amănunțită și se așteaptă o explicație mai detaliată.

Premierul israelian a asigurat în același timp că nu intenționează să oprească operațiunile militare. „Nu intenționez să închei războiul înainte ca fiecare obiectiv să fie atins”, a spus el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro