Sari direct la conținut

Spania recunoaște statul palestinian cu capitala în Ierusalimul de Est. Israelul acuză o complicitate la „apelurile pentru genocidul” evreilor.

HotNews.ro
Premierul spaniol Pedro Sanchez , Foto: Pool Moncloa/Borja Puig de la Be / ContactoPhoto / Profimedia
Premierul spaniol Pedro Sanchez , Foto: Pool Moncloa/Borja Puig de la Be / ContactoPhoto / Profimedia

Guvernele de la Madrid, Dublin și Oslo au demarat marți oficial pașii pentru recunoașterea statului palestinian, în ciuda unei reacții furioase din partea Israelului, care se află din ce în ce mai izolat după șapte luni de conflict în Gaza, scrie Reuters. Madridul este cel care a atras în mod special furia Israelului.

Spania, Irlanda și Norvegia se vor alătura marți celor peste 140 dintre cele 193 de țări membre ale Națiunilor Unite care recunosc un stat palestinian, asigurând că prin demersul lor încearcă să accelereze eforturile pentru a asigura o încetare a focului în războiul dintre Israel și Hamas în Gaza.

„Aceasta este o decizie istorică care are un singur obiectiv: ca israelienii și palestinienii să obțină pacea”, a declarat premierul spaniol Pedro Sanchez într-un discurs televizat înainte de o reuniune a cabinetului care va aproba oficial măsura anunțată săptămâna trecută.

Sanchez a declarat că Spania va recunoaște un stat palestinian unificat, incluzând Fâșia Gaza și Cisiordania, sub autoritatea Autorității Naționale Palestiniene, cu Ierusalimul de Est drept capitală.

Madridul nu va recunoaște nicio modificare a granițelor de dinainte de 1967, cu excepția cazului în care ambele părți vor fi de acord, a spus el.

„Este singura modalitate de a avansa spre ceea ce toată lumea recunoaște ca fiind singura soluție posibilă pentru a obține un viitor pașnic, un stat palestinian care să trăiască alături de statul israelian în pace și securitate”, a adăugat el.

Ministerul irlandez al afacerilor externe a declarat săptămâna trecută că va transforma biroul său de reprezentare din Ramallah, Cisiordania, în ambasadă, va numi un ambasador și va ridica statutul misiunii palestiniene din Irlanda la cel de ambasadă.

Cele trei țări spun că speră ca decizia lor să stimuleze și alte țări din Uniunea Europeană să le urmeze exemplul.

Furia Israelului

Spania, cea mai vocală dintre cele trei state, este cea care a atras în mod special nemulțumirea Israelului.

Ministrul de externe Israel Katz l-a acuzat marți pe premierul spaniol Pedro Sanchez de complicitate la apelurile de eliminare a poporului evreu, scrie Jerusalem Post.

„Khamenei (liderul suprem iranian), Sinwar (liderul Hamas) și viceprim-ministra (spaniolă) Yolanda Diaz îndeamnă la eliminarea Israelului și la înființarea unui stat palestinian islamic al terorii de la râu la mare”, a scris Katz pe X.

El a făcut referire la Diaz, care a încheiat un discurs de săptămâna trecută cu sloganul „de la râu până la mare, Palestina va fi liberă”, declarând ulterior că acest lucru este o susținere a soluției celor două state.

Acest slogan – care se referă la granițele Palestinei din Mandatul britanic, care se întindea de la râul Iordan până la Marea Mediterană înainte de crearea statului Israel în 1948 – este interpretat de Israel și de susținătorii săi ca un apel la eliminarea Israelului.

„Sanchez, atunci când nu-ți demiți adjuncta și declari recunoașterea unui stat palestinian – ești un complice la apelul pentru genocidul evreilor și la crime de război”, a scris Katz.

Luni, ministrul israelian de Externe anunțase deja „măsuri punitive” împotriva Madridului, interzicând consulatului spaniol din Ierusalim să furnizeze servicii palestinienilor începând cu 1 iunie.

„Nu vom tolera ca cineva să submineze suveranitatea și securitatea Israelului”, a declarat el, acuzând Spania că oferă „o recompensă Hamas-ului”, al cărui atac din 7 octombrie în sudul Israelului a declanșat actualul război din Fâșia Gaza.

Ce înseamnă decizia celor trei țări

Recunoașterea statului palestinian de către cele trei țări europene va avea în primul rând efecte diplomatice clare – consulatele vor deveni ambasade, reprezentanții se vor transforma în ambasadori.

Decizia este în același timp una profund politică, scrie BBC. Irlanda, Norvegia și Spania doresc să readucă accentul dezbaterii globale pe o soluție cu două state în Orientul Mijlociu.

Nu este suficient, cred oficialii celor trei țări, ca lumea să discute doar despre o încetare a focului și despre eliberarea ostaticilor.

Este motivul pentru care măsura a fost atent coordonată, deciziile fiind anunțate mai întâi în mod succesiv, săptămâna trecută, înainte de pasul formal de marți.

Un lucru este clar deocamdată. Toate aceste demersuri îi pot încuraja pe palestinieni și pot schimba agenda diplomatică, scrie BBC, dar este puțin probabil să schimbe prea multe lucruri în teren, unde asaltul Israelului continuă, iar o soluție pentru o pace, cu atât mai puțin una pe termen lung, nu se întrevede.

O opinie divizată

Dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, Suedia, Cipru, Ungaria, Republica Cehă, Polonia, Slovacia, România și Bulgaria au recunoscut deja un stat palestinian, Malta și Slovenia indicând că ar putea urma acest exemplu.

Marea Britanie și Australia au declarat că iau în considerare recunoașterea, dar Franța a declarat că nu este momentul, în timp ce Germania s-a alăturat celui mai puternic aliat al Israelului, Statele Unite, în respingerea unei abordări unilaterale, insistând că o soluție cu două state poate fi obținută doar prin dialog.

Conflictul actual din Gaza, care a fost declanșat după ce teroriștii Hamas au luat cu asalt frontiera sudică a Israelului pe 7 octombrie, s-a soldat până în prezent cu moartea a peste 36.000 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza.

Israelul afirmă că atacul Hamas, cel mai grav din istoria sa de 75 de ani, a ucis 1.200 de persoane, peste 250 de oameni fiind luați ostatici.

Israelul a răspuns la demersul de recunoaștere a statului palestinian, anunțat săptămâna trecută, prin retragerea ambasadorilor săi de la Madrid, Oslo și Dublin și convocarea ambasadorilor celor trei țări, care au fost invitați să urmărească clipurile cu israelieni luați ostatici de Hamas.

Luni, Spania a declarat că va cere altor membri ai UE să susțină în mod oficial ordinul Curții Internaționale de Justiție de săptămâna trecută prin care Israelul a fost obligat să oprească asaltul militar asupra orașului Rafah din sudul Fâșiei Gaza.

Marți, însă, Sanchez a încercat să reducă tensiunile, condamnând Hamas și cerând eliberarea ostaticilor. „Nu este o decizie pe care o luăm împotriva cuiva, cu siguranță nu împotriva Israelului”, a declarat el. „Vrem să avem cea mai bună relație posibilă”, a spus el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro