Sari direct la conținut

Thailanda l-a inculpat pentru lezmajestate pe fostul premier Thaksin Shinawatra, unul dintre cei mai bogați oameni din țară

HotNews.ro
Fostul premier thailandez Thaksin Shinawatra, Foto: Sakchai Lalit / AP / Profimedia
Fostul premier thailandez Thaksin Shinawatra, Foto: Sakchai Lalit / AP / Profimedia

Procurorul general al Thailandei îl va pune sub acuzare pe fostul premier Thaksin Shinawatra pentru lezmajestate, infracțiunea de a insulta monarhia, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al parchetului de la Bangkok, citat de Reuters.

Plângerea împotriva sa a fost depusă de forțele armate pro-monarhie care au înlăturat de la putere guvernul lui Yingluck Shinawatra, sora lui Thaksin. Forțele armate l-au acuzat pe Thaksin, un magnat financiar influent, de insultarea monarhiei într-un interviu pe care acesta l-a acordat presei străine în 2015.

Plângerea menționează și alte presupuse infracțiuni, printre care încălcarea unei legi privind siguranța cibernetică.

„Procurorul general a decis inculparea lui Thaksin pentru toate capetele de acuzare”, a declarat Prayuth Bejraguna, purtătorul de cuvânt al parchetului, adăugând că fostul premier va fi chemat în fața instanței pe 18 iunie.

Thaksin, în vârstă de 74 de ani, neagă toate acuzațiile la adresa sa și și-a declarat în mod repetat loialitatea față de monarhie. Criticarea acesteia și a familiei regale sunt strict interzise în Thailanda de legea privind lezmajestatea, una dintre cele mai stricte din lume.

Pedepse grele în Thailanda pentru insultarea monarhiei

În ultimii ani procurorii thailandezi au inculpat peste 270 de persoane în baza acestei legi controversate, care prevede că fiecare insultă în parte la adresa familiei regale poate fi pedepsită cu până la 15 ani de închisoare.

La începutul acestui an un bărbat a fost condamnat la o sentință record de 50 de ani pentru comentarii făcute pe rețelele de socializare. În 2021, o pensionară thailandeză în vârstă de 65 de ani a fost condamnată la 43 de ani de închisoare în baza aceleiași legi.

Însă cazul lui Thaksin va fi de departe cel mai proeminent de până acum.

El este fondatorul partidului populist Pheu Thai, în timp ce partidele înființate de familia sa au câștigat toate alegerile organizate de Thailanda din 2001 încoace, cu excepția unui singur scrutin. Însă toate cele 3 guverne Shinawatra au fost răsturnate de la putere de puciuri militare sau decizii ale instanțelor.

Fostul premier al Thailandei s-a întors în țară după 15 ani de exil

Thaksin Shinawatra s-a întors în Thailanda anul trecut după ce a petrecut 15 ani în exil autoimpus, perioadă în care a rămas însă o figură influentă în politica thailandeză. În timpul exilului el a fost condamnat pentru abuz în funcție și conflict de interese și a primit o pedeapsă de 8 ani de închisoare.

După ce s-a întors acasă el a fost arestat și încarcerat, însă regele Vajiralongkorn al Thailandei i-a comutat pedeapsa la un an de închisoare, după ce Thaksin a solicitat formal clemența regală.

El a fost eliberat pe cauțiune în februarie după ce a executat 6 luni din sentință.

Partidul Pheu Thai conduce actualul guvern, unul dintre aliații și partenerii de afaceri ai lui Thaksin, Srettha Thavisin, ocupând funcția de premier. Fiica magnatului financiar, Paetongtarn Shinawatra, este șefa partidului.

Thaksin este unul dintre cei mai bogați oameni din Thailanda, cu o avere estimată de Forbes anul trecut la 2,1 miliarde de dolari.

Justiția thailandeză a dizolvat un partid ce voia schimbarea legii privind lezmajestatea

Punerea sub acuzare a lui Thaksin a fost anunțată la câteva zile după ce un parlamentar al opoziției și un cunoscut muzician în Thailanda au fost condamnați la închisoare pentru lezmajestate. Monarhia thailandeză nu comentează de regulă aceste condamnări.

Viitorul Înainte, un partid popular al opoziției, a fost dizolvat în 2020 de Curtea Constituțională a Thailandei după ce a propus revizuirea legii privind lezmajestatea. Mergem Înainte, un partid fondat pentru a continua politicile acestuia, se confruntă la rândul său cu dizolvarea, Curtea Constituțională fiind așteptată să pronunțe o decizie în acest sens.

În ceea ce îl privește pe Thaksin, unii analiști politici consideră că punerea sa sub acuzare ar putea fi o tentativă a autorităților de a arăta „echilibru”, după ce în ultimii ani au inculpat pentru lezmajestate numeroși activiști și membri ai partidului Mergem Înainte.

„Thaksin Shinawatra este pregătit să își demonstreze nevinovăția în instanță”, a declarat avocatul său la o conferință de presă. Totodată, el a pus sub semnul îndoielii înregistrarea video care arată presupusa insultă la adresa monarhiei a fostului premier.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro