Sari direct la conținut

Trump avertizează că o pedeapsă cu închisoarea i-ar radicaliza pe susținătorii săi / „Îndemn la violență”, acuză democrații

HotNews.ro
Donald Trump, la iesirea din tribunal, Foto: Steven Hirsch / UPI / Profimedia
Donald Trump, la iesirea din tribunal, Foto: Steven Hirsch / UPI / Profimedia

Fostul președinte american Donald Trump, condamnat săptămâna aceasta de un juriu din New York, a declarat într-un interviu difuzat duminică că o pedeapsă cu închisoarea ar putea fi „un punct de cotitură” pentru susținătorii săi, potrivit AFP.

Candidatul Partidului Republican la alegerile prezidențiale din noiembrie a avertizat la Fox News că o pedeapsă cu închisoarea „ar fi complicat de acceptat pentru public”. Știți, la un moment dat, există un punct de cotitură”.

Aceste comentarii au o rezonanță deosebită într-o țară foarte divizată și încă marcată de atacul de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021, când susținătorii lui Trump au încercat să împiedice certificarea victoriei electorale a rivalului său democrat Joe Biden.

De asemenea, ele survin într-un moment în care magnatul de afaceri în vârstă de 77 de ani folosește o retorică tot mai violentă față de adversarii săi.

Democratul Adam Schiff a declarat că comentariile lui Donald Trump incită „în mod clar” la „violență, odată ce judecata sa este cunoscută”.

Dar „nu cred că publicul răspunde la acest apel. Sper că am învățat din experiența îngrozitoare de la 6 ianuarie”, a adăugat el la CNN.

În prima sa reacție de la aflarea verdictului, fosta actriță porno aflată în centrul dosarului care a dus la condamnarea lui Donald Trump a cerut justiției să îl încarcereze pe acesta.

„Băgați-l la închisoare”, a declarat Stormy Daniels, în vârstă de 45 de ani, pentru cotidianul britanic Daily Mirror.

„Foarte dur” pentru Melania

După șase săptămâni de dezbateri la tribunalul din Manhattan, un juriu l-a găsit pe Donald Trump vinovat de 34 de capete de acuzare pentru falsificări contabile în legătură cu plățile făcute la sfârșitul anului 2016 către Stormy Daniels pentru a păstra tăcerea asupra unei relații sexuale pe care aceasta spune că a avut-o cu el în 2006.

Domnul Trump neagă categoric această relație.

Acest verdict, primul proces penal împotriva unui fost președinte din istoria SUA, nu îl va împiedica pe miliardar să candideze la alegerile prezidențiale împotriva lui Joe Biden, chiar dacă va fi condamnat la o pedeapsă cu închisoarea.

Dar el și-a lăsat manifestat imediat furia, denunțând un proces „foarte nedrept” și chiar trucat – fără a aduce cea mai mică dovadă.

De asemenea, el l-a acuzat pe Joe Biden și „gașca” sa că sunt „bolnavi” și „fasciști” responsabili de eșecurile sale judiciare.

În interviul difuzat duminică, fostul președinte a mai spus că recentul său proces a fost „foarte greu” pentru soția sa, Melania, a cărei absență a fost remarcată printre membrii familiei care au venit să îl susțină la tribunal.

„Ea este bine, dar cred că este foarte greu pentru ea”, a spus el. „Este obligată să citească toate aceste prostii”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro