Sari direct la conținut

CNA cere autorităților române să îl protejeze pe jurnalistul Mircea Barbu, corespondentul HotNews aflat în vizorul FSB

HotNews.ro
Mircea Barbu, corespondent HotNews.ro, în videoreportajul din Kursk
Mircea Barbu, corespondent HotNews.ro, în videoreportajul din Kursk

CNA a avut o primă reacție după ce presa de stat din Rusia a anunțat că FSB i-a deschis dosar penal jurnalistului Mircea Barbu, corespondentul HotNews.ro care a relatat din Kursk, în exclusivitate pentru publicul din țara noastră, după ce armata ucraineană a început o incursiune în luna august.

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a solicitat autorităților române protecția jurnalistului Mircea Barbu și a condamnat decizia Serviciului Federal de Securitate al Rusiei de a deschide dosare penale unor jurnaliști străini, printre care se află și corespondentul HotNews, respectiv, Fletcher Young și Catherine Diss de la televiziunea australiană ABC, care relatează din zonele de conflict dintre forțele ucrainene și cele rusești.

„Relatările jurnalistului român, accesibile și în mediul online, sunt realizate cu profesionalism și nu pot fi confundate cu acte ostile de propagandă. Forțele militare angajate în luptă nu trebuie să considere că jurnaliștii care relatează din zone de conflict sunt inamici. Ei trebuie să fie protejați pentru a le permite să transmită publicului informații cât mai apropiate de realitatea din teren. Hărțuirea acestora constituie un atentat la libertatea de informare și la liberul acces la informații de un excepțional interes public”, a transmis forul audiovizual.

În contextul în care Rusia i-a deschis dosar penal lui Mircea Barbu pentru relatarea din Kursk, CNA a anunțat că a luat mai multe decizii în baza legii audiovizualului:

  • Informarea Ministerului Administrației și Internelor cu privire la situația jurnalistului Mircea Barbu și analizarea urgentă a asigurării protecției acestuia, dat fiind anunțul Federației Ruse dar și mesajele de mobilizare în rețeaua de comunicații Telegram prin care se propune chiar suprimarea vieții jurnaliștilor care au intrat în Ucraina, inclusiv a domnului Mircea Barbu;
  • Informarea Comisiilor pentru cultură și media din Senat și Camera deputaților cu privire la jurnalistul român, în sensul solicitării acestor de a reacționa public, în virtutea atribuțiilor parlamentare existente;
  • Informarea forurilor europene de protecție a jurnaliștilor cu privire la presiunile și amenințările jurnaliștilor români, de către Federația Rusă;
  • Transmiterea unei scrisori de protest care va fi adresată ambasadei Federației Ruse la București, scrisoare care va fi, de asemenea publicată.

Consiliul Național al Audiovizualului a mai precizat că rămâne ferm angajat valorilor de protecție a jurnaliștilor și a celor care garantează libertatea de exprimare.

„Gestul Federației Ruse nu face altceva decât să confirme, încă o dată, că regimul totalitar, brutal, bazat pe frică, este preferat în Rusia, în contrast cu drumul democrației europene la care România s-a angajat”, au conchis reprezentanții CNA.

FSB a deschis vineri dosare penale pentru trecerea ilegală a frontierei pe numele jurnaliștilor Mircea Barbu, corespondent HotNews.ro, și Fletcher Young și Catherine Diss de la televiziunea australiană ABC. Până acum, Rusia a început urmărirea penală a 12 jurnaliști străini care au relatat din Kursk.

Articolul din Codul Penal care incriminează trecerea ilegală a graniței prevede o pedeapsă de până la 5 ani de închisoare.

Drept reacție la decizia Moscovei, Mircea Barbu a transmis că situația în care se află „ridică semne de întrebare asupra libertății presei și a drepturilor fundamentale ale jurnaliștilor”.

„Această acțiune reprezintă nu doar un atac direct asupra libertății mele de exprimare, ci și o amenințare la adresa tuturor jurnaliștilor care își asumă riscuri pentru a aduce în fața publicului adevărul despre conflicte armate și situații de criză. Conform Convenției de la Geneva, jurnaliștii trebuie să fie protejați în timpul desfășurării activităților lor, iar orice atac asupra acestora este o încălcare flagrantă a drepturilor fundamentale”, a transmis Mircea Barbu.

El a calificat drept „inacceptabil ca un jurnalist să fie hărțuit și persecutat pentru simplul fapt că își exercită meseria”.

Și ministerul român al Afacerilor Externe a condamnat vineri deschiderea de către Rusia a unui dosar penal pe numele jurnalistului Mircea Barbu. „Este un atac flagrant la libertatea presei și la drepturile fundamentale”, arată postarea MAE de pe pagina oficială a rețelei sale de socializare X.

INTERVIURILE HotNews.ro