Sari direct la conținut

​„Nu ne aşteptam la asta". Un sat cu 46 de locuitori are 30 de candidaţi la alegerile locale

HotNews.ro
Votare, Foto: Denes Erdos / AP / Profimedia
Votare, Foto: Denes Erdos / AP / Profimedia

Situația inedită într-un mică localitate unde trăiesc doar 46 de oameni: două treimi se vor lupta la alegerile locale care vor avea loc la sfârșitul săptămânii. Mama actualului edil îl sprijină pe contracandidatul fiului său pentru că pe lista rivalului figurează mai multe femei care au intrat în lupta electorală.

Ultima dată când Igor De Santis a candidat pentru funcţia de primar în Ingria, un mic sat înconjurat de păduri şi munţi în apropiere de Torino, a obţinut o victorie zdrobitoare. Dar se confruntă acum cu o provocare dificilă în încercarea sa de a obţine un al patrulea mandat, după ce mama sa s-a alăturat unei tabere rivale, relatează The Guardian, conform News.ro.

Ingria, unul dintre cele mai mici sate din Italia, are 46 de locuitori. Alte 26 de persoane, înregistrate pentru a vota din străinătate, completează electoratul.

De Santis, în vârstă de 42 de ani, a condus micul sat din 2009 şi se aştepta la o concurenţă în cursa pentru primărie din partea unui consilier al opoziţiei, Renato Poletto, în vârstă de 70 de ani.

Mama actualului primar îl susține pe rivalul lui

Situaţia a devenit mai complicată când Stefano Venuti, un rezident din Milano care are o a doua casă în Ingria, şi-a lansat candidatura. „Nu ne aşteptam la asta”, a declarat De Santis.

Şi apoi micro-lupta a fost complet tulburată de faptul că Poletto a anunţat că a obţinut sprijinul mamei lui De Santis, Milena Crosasso, şi a propus-o pentru un post de consilier în scrutinul pentru alegerea noului consiliu din 8-9 iunie, ca parte a unei liste care cuprinde nouă femei şi un bărbat.

În total, 30 de persoane, aproximativ două treimi din locuitorii satului, sunt acum în competiţie pentru posturi.

„Am rugat-o [pe mama] să mi se alăture, dar după ce a văzut că pe lista lui Poletto se aflau mai ales femei, a decis să meargă cu ei”, a declarat De Santis. „Toţi sunt voluntari care au muncit foarte mult pentru sat”.

Crosasso a spus că rivalitatea nu va avea un impact asupra armoniei familiei. „Atât eu, cât şi fiul meu dorim ce este mai bun pentru comunitate şi aceasta este o oportunitate de a da glas punctelor de vedere ale femeilor fără a slăbi legăturile de familie”, a spus ea.

Ingria se confruntă cu depopularea

Ingria se află în Valea Soana din Italia şi se confruntă cu probleme similare cu cele ale altor sate de munte, cum ar fi depopularea, serviciile insuficiente şi problemele legate de zăpadă în timpul iernii.

Din 2022, când a fost desemnat ca fiind printre cele mai „frumoase” sate din Italia, a trebuit să facă faţă şi unei creşteri a turismului.

„A existat o creştere incredibilă şi trebuie să gestionăm acest lucru”, a spus De Santis. „Sunt puţini rezidenţi, dar o mulţime de case secundare. Principalul nostru obiectiv este să păstrăm frumuseţea Ingriei.”

Venuti a declarat pentru cotidianul Corriere della Sera că a decis să candideze la primărie după ce a fost îndemnat de localnici. „M-am integrat foarte bine”, a spus el.

În ciuda competiţiei, De Santis, al cărui bunic a fost primar al oraşului Ingria timp de 30 de ani, a declarat că este „optimist” că ar putea câştiga.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro