Sari direct la conținut

Un consilier al lui Trump, trimis la închisoare pentru sfidarea Congresului SUA

HotNews.ro
Steve Bannon, Foto: Andrew Harnik / Getty images / Profimedia
Steve Bannon, Foto: Andrew Harnik / Getty images / Profimedia

Steve Bannon, consilier şi aliat al fostului preşedinte american Donald Trump, va trebui să se prezinte la penitenciar până pe 1 iulie pentru a fi încarcerat să ispăşească o condamnare de patru luni de închisoare în urma refuzului său de a colabora cu comisia Congresului de anchetă asupra rolului jucat de Trump în asaltul din 6 ianuarie 2021 al susţinătorilor săi asupra Capitoliului, a decis joi un judecător federal, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Aceasta înseamnă că Steve Bannon, un mogul media de dreapta în continuare apropiat de Trump, se va afla în spatele gratiilor în perioada critică a campaniei electorale premergătoare alegerilor din 5 noiembrie, când fostul preşedinte republican se va confrunta din nou cu actualul preşedinte democrat Joe Biden.

Ordinul de încarcerare, emis de judecătorul Carl Nichols din Washington, survine după ce Bannon a pierdut şi ultimul apel faţă de condamnarea pentru sfidarea comisiei Congresului.

În vârstă de 70 de ani, Steve Bannon s-a numărat printre cei peste 30 de apropiaţi ai fostului preşedinte republican convocaţi de comisia Camerei Reprezentanţilor să depună mărturie în ancheta privind asaltul de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021, când susţinători ai lui Trump au atacat Congresul în timp ce acesta certifica victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale.

Bannon a fost inculpat pentru refuzul de a se prezenta în faţa acestei comisii, alcătuită majoritar din democraţi, şi de a-i transmite documente, invocând dreptul foştilor preşedinţi de a păstra confidenţiale unele documente şi discuţii.

El devine astfel al doilea oficial de rang înalt din fosta administraţie republicană care ajunge în închisoare pentru refuzul de coopera cu respectiva comisie, după Peter Navarro, fost consilier pentru comerţ al lui Trump şi care execută în prezent o sentinţă tot de patru luni de închisoare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro