Sari direct la conținut

Un europarlamentar grec, ales din închisoare. Fostul primar este întemnițat în Albania

HotNews.ro
Kyriakos Mitsotakis, Foto: Angelos Tzortzinis / DPA / Profimedia
Kyriakos Mitsotakis, Foto: Angelos Tzortzinis / DPA / Profimedia

Unul din cei 21 de europarlamentari aleşi în Grecia este Fredi Beleri, cu dublă cetăţenie, greacă şi albaneză, aflat în închisoare în Albania, transmite luni AFP, preluată de Agerpres. El reprezintă partidul conservator Noua Democraţie a premierului Greciei, Kyriakos Mitsotakis, iar anul trecut a fost ales primar al oraşului Himara din Albania, unde există o minoritate greacă semnificativă.

După victoria respectivă, Beleri, în vârstă de 52 de ani, a fost însă condamnat pentru cumpărarea de voturi. El se află în închisoare în Albania din mai 2023, iar localitatea sa este acum condusă de un edil interimar.

Condamnarea lui a afectat relaţiile între Grecia şi Albania. Beleri a susţinut că arestarea lui a fost motivată politic. Primarul socialist aflat la sfârşit de mandat înaintea alegerilor locale din Albania din 2023 era susţinut de premierul albanez Edi Rama.

Ministerul de Externe de la Atena a apreciat atunci că sentinţa împotriva lui Beleri – doi ani de închisoare – este „evident disproporţionată faţă de gravitatea presupusei infracţiuni”. Grecia a avertizat chiar că ar putea exista repercusiuni asupra demersurilor de aderare a Albaniei la Uniunea Europeană.

Potrivit presei greceşti citate de AFP, Beleri a salutat din închisoare victoria la alegerile europarlamentare, afirmând că a „luptat pentru democraţie, statul de drept, libertăţile şi demnitatea cetăţenilor”.

Partea albaneză insistă că politicianul are şi alte antecedente. În 1997, el a fost condamnat cu suspendare pentru posesia de arme; sentinţa respectivă a fost redusă în urma apelului.

Partidul lui Mitsotakis s-a clasat primul în alegerile europarlamentare de duminică, urmând să trimită în legislativul Uniunii Europene şapte deputaţi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro