Sari direct la conținut

Rusia își extinde exercițiile cu arme nucleare tactice, implicând și rachetele de croazieră Iskander, la granița cu mai multe state NATO

HotNews.ro

Moscova a anunțat miercuri că soldații și marinarii din districtul său militar nordic Leningrad, care se învecinează cu Norvegia, Finlanda, Polonia, Estonia, Letonia și Lituania, state membre ale NATO, au luat parte la exerciții de desfășurare a armelor nucleare tactice, informează Reuters.

Această mișcare pare să lărgească geografia dezvăluită a exercițiilor nucleare pentru a include soldați din districte militare care acoperă aproape toată frontiera europeană a Rusiei, ce se întinde de la Oceanul Arctic până la Marea Neagră.

Președintele Vladimir Putin a ordonat desfășurarea acestor exerciții, care au fost anunțate luna trecută că vor avea loc în districtul militar sudic de la granița cu Ucraina, după ce Moscova a susținut că au apărut semnale din partea oficialilor occidentali că ar permite Ucrainei să lovească adânc pe teritoriul Rusiei cu arme occidentale.

Exercițiile nucleare includ rachete Iskander

„Personalul unității de rachete din Districtul militar Leningrad exersează sarcini de antrenament de luptă”, a transmis Ministerul rus al Apărării, într-un comunicat, despre exerciții.

Acestea includ obținerea de muniție specială de antrenament pentru sistemul de rachete operațional-tactice Iskander-M, echiparea vehiculelor de lansare cu acestea și avansarea sub acoperire către zona de poziție desemnată pentru pregătirea lansărilor de rachetelor, a adăugat ministerul.

„Echipajele navelor marinei implicate în antrenamente vor echipa rachetele de croazieră de pe mare cu focoase speciale simulate și vor intra în zonele de patrulare desemnate”, a precizat ministerul.

O înregistrare video difuzată de Ministerul rus al Apărării a arătat un sistem mobil de rachete escortat până la un câmp, precum și o rachetă care a fost încărcată pe o navă de război.

Rusia a anunțat marți că a început a doua etapă de exerciții militare pentru a exersa desfășurarea de arme nucleare tactice, alături de trupe din Belarus.

Ce spune Putin despre utilizarea armelor nucleare

Putin a declarat vineri că Rusia nu are nevoie să folosească arme nucleare pentru a-și asigura victoria în Ucraina, acesta fiind cel mai puternic semnal al Kremlinului de până acum că cel mai sângeros conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace nu va escalada într-un război nuclear.

Dar liderul de la Kremlin a mai spus că nu exclude modificări ale doctrinei nucleare a Rusiei, care stabilește condițiile în care ar putea fi folosite astfel de arme. El a declarat anterior că nu vede niciun motiv pentru a schimba această doctrină.

„Dar doctrina poate fi schimbată. Același lucru este valabil și pentru testele nucleare. Vom efectua teste dacă va fi nevoie, dar până acum nu există o astfel de nevoie. Avem mult mai multe (arme nucleare tactice) decât există pe continentul european, chiar dacă Statele Unite le vor aduce pe ale lor. (…) Aș dori să rog pe toată lumea să nu vorbească despre posibilitatea de a folosi inutil armele nucleare”, a spus vineri, la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, președintele rus.

Statele Unite spun că nu au văzut nicio schimbare în poziția strategică a Rusiei, deși înalți oficiali din serviciile de informații afirmă că remarcile Moscovei cu privire la armele nucleare trebuie luate în serios.

Putin, principalul factor de decizie al Rusiei în ceea ce privește desfășurarea armelor nucleare, s-a confruntat cu apeluri din interiorul elitei ruse pentru a reduce pragul de utilizare a armelor nucleare.

Când a anunțat aceste exerciții nucleare, luna trecută, Moscova a precizat că vor participa forțele de rachete din Districtul Militar Sudic, alături de aviație și de marină.

Districtul Militar Sudic, cu sediul la Rostov pe Don, se află lângă Ucraina și include părți ale Ucrainei pe care trupele ruse le controlează. Districtul militar Leningrad se întinde de la granița cu Norvegia, în nord, până în Belarus, și include Flota de Nord și exclava Kaliningrad, care se află la Marea Baltică, între Lituania și Polonia.

Rusia și Statele Unite sunt de departe cele mai mari puteri nucleare din lume, deținând aproximativ 88% din toate armele nucleare, potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani.

Rusia are aproximativ 1.558 de focoase nucleare non-strategice, deși experții în controlul armamentului spun că este foarte dificil de spus câte deține cu adevărat, din cauza secretomaniei.

Putin a declarat săptămâna trecută că multe dintre armele nucleare tactice ale Rusiei au o putere explozivă de 70-75 de kilotone – o putere de aproximativ cinci ori mai mare decât cea a bombei nucleare americane lansate asupra orașului Hiroshima, în august 1945.

La sfârștiul lunii mai, liderul de la Kremlin a amenințat Europa cu „consecinţe grave” dacă ţările NATO vor permite Ucrainei să folosească armamentul occidental pentru a ataca ţinte pe teritoriul rusesc.

Urmărește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro