FOTO Mica cetate din Brașov unde cu doar 7 lei te duci rapid în istorie cu 500 de ani în urmă
La zece minute de Piața Sfatului din Brașov se găsește un loc superb care multora le scapă. Este vorba despre Bastionul Țesătorilor, o fortificație construită acum 500 de ani unde poți urca, poți explora și poți vedea machete superbe ale orașului. Sunt multe locuri în țară unde intrarea este scumpă și ieși dezamăgit. Aici dai 7 lei și nu ai cum să nu fi mulțumit după ce privești și urci superbele galerii din lemn.
Bastionul Țesătorilor este cel mai bine păstrat dintre vechile fortificații ale Brașovului și este singura fortificație ce poate fi vizitată pe îndelete la interior, dar intrarea nu este ușor de găsit din întâmplare, dacă nu te informezi înainte. Adresa exactă este Str. George Coşbuc nr. 9, Braşov.
Foto Vlad Barză
Locul este frumos fiindcă poți urca mai multe etaje pe galeriile din lemn și priveliștea este superbă, atât în curtea interioară, cât și spre fortificațiile din exterior. Panourile pe care le vedeți în fotografii sunt montate pentru un festival de jazz care s-a ținut din 27 iulie, până în 24 august.
Turnul apărat și întreținut de breasla țesătorilor a fost construit în doua etape, acum 500, respectiv 600 de ani. În prima etapă, între anii 1421 și 1436 au fost construite primele două nivele dintre cele trei galerii de luptă.
Între anii 1570 și 1573 au fost construite galeriile superioare care erau destinate armelor de calibru mic, care puteau fi folosite prin gurile înguste de tragere, de formă circulare. Au fost ridicate două turnuri de veghe pentru corpul de gardă ce supraveghea orașul, nu doar pentru a vedea dacă se apropie invadatorii, ci și pentru a vedea dacă a izbucnit vreun foc în oraș.
Spre deosebire de nivelurile superioare, primul nivel a fost dotat cu guri de tragere unde puteau fi folosite arme de calibru mare, cum ar fi bombardele și archebuzele. Prin găuri puteau fi aruncate diverse materiale incendiare.
Sunt două intrări, cea mai spectaculoasă având o poartă culisantă, un turn și un gang de câțiva metri.
Meșteșugarii brașoveni erau faimoși acum 500 de ani pentru arme, țesături, clopote și articole de cult. Orașul avea cam 9-10.000 de locuitori în a doua parte a secolului XVI, fiind cel mai mare din Transilvania.
Breslele erau o forță în Brașovul medieval, iar aceste „corporații” cuprindeau meșterii patroni de atelier care practicau același meșteșug. Existau peste 40 de bresle, de la aurari, tăbăcari și săpunari, până la brutari, rotari și chirurgi. Ucenicia dura patru ani și pentru a deveni calfă (lucrător calificat) persoana trebuia să dea examen în fața unor meșteri vechi. Breslele cele mai prestigioase primeau spre apărare fortificațiile orașului (porți, bastioane și turnuri).
Un semn al prestigiului și prosperității breslei era faptul că magistratul orașului repartiza fortificațiile, pentru a fi apărată cetatea, fie că vorbim despre bastioane, turnuri sau porți. Spre exemplu, un document de la 1542 prezintă o listă cu pușcașii mobilizați de diverse bresle din Brașov, iar țesătorii dădeau șase, doar cizmarii și pielarii contribuind cu mai mulți (opt).
Turnul din nord-est s-a prăbușit la 1710, iar câteva decenii mai târziu a fost construit unul nou și s-au făcut reparații extinse. Bastionul și-a pierdut rolul militar după 1750 și a fost abandonat. În 1910 monumentul a fost restaurat, fiind într-o stare precară, și a devenit muzeu. Au fost mai multe restaurări în ultimul secol.