Sari direct la conținut

​Ministrul Ioan Deneș: S-au diminuat tăierile ilegale din pădurile României. Nu le putem elimina total

HotNews.ro
Defrisari ilegale, Foto: Ministerul Mediului
Defrisari ilegale, Foto: Ministerul Mediului

Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a declarat vineri că, din datele pe care le are, s-au diminuat tăierile ilegale din pădurile României, însă nu se va putea elimina niciodată total acest fenomen, notează Mediafax.

Ioan Deneș a fost întrebat, vineri, la Câmpeni, despre situația tăierilor ilegale de copaci, precizând că din 2014, odată cu implementarea programului informatic SUMAL, prin care se monitorizează masa lemnoasă exploatată, astfel de cazuri au fost mai puține.

„Din feedback-ul pe care l-am primit si azi-dmineață si din datele pe care le avem, categoric s-au diminuat tăierile ilegale din pădurile României. Niciodată, cu toate că ne-am dori acest lucru, nu vom putea elimina total, această obișnuință, acest nărav de a eluda prevederile legislative. Dar, repet, prin aceste dezvoltări de programe, încercăm să diminuăm cât mai mult posibil aceste tăieri și transport ilegal”, a spus ministrul Apelor și Pădurilor, în cadrul unei conferințe de presă organizată la Câmpeni.

De asemenea, după întâlnirea cu reprezentanții sectorului silvic, Deneș a spus că ministerul vizează dezvoltarea programului informatic SUMAL, prin care se monitorizează masa lemnoasă exploatată, astfel încât în a doua parte a anului 2019 toate mașinile urmărite prin GPS, dacă simulările care pentru acest proiect vor avea un feedback pozitiv.

„Este în analiza ministerului să facem acest lucru și să-l implementăm în SUMAL. SUMALUL este conform legii și conform contractului cu STS-ul în dezvoltare în anul 2018, până la sfârșit, iar în primele șase luni ale anului 2019, se vor face simulări pe această dezvoltare pentru că știți foarte bine că până anul trecut a fost dezvoltat de către o firmă privată, s-a renunțat la această colaborare de către decidenții de la nivelul ministerului de anul trecut. Se dezvoltă acest program cu STS-ul (…) în colaborare cu noi, iar după cele șase luni de simulare va intra noul program în funcțiune. Deci în partea a doua a anului 2019”, a spus Ioan Deneș.

Întrebat dacă în a doua parte a anului 2019 toate mașinile care transportă lemne vor avea GPS, Ioan Deneș a răspuns: „Dacă simularea ne dă că acel feedback e unul corect. Dacă într-adevăr își atinge eficiența urmărirea. Noi credem că își va atinge eficiența pe care noi o preconizăm, că va avea această urmărire prin GPS a transportului de masă lemnoasă”.

Investiția este a Ministerului Apelor și Pădurilor, în colaborare cu STS-ul.

Ministrul Ioan Deneș a participat, vineri, în Munții Apuseni, la discuții cu cei care lucrează în sectorul silvic, iar apoi a vizitat lucrările cu rol de apărare împotriva inundațiilor, din județul Alba.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro