Sari direct la conținut

Apa râurilor s-a îmbunătățit în 30 de ani în Franța, în ciuda schimbărilor climatice (studiu)

HotNews.ro
Loara, Foto: Riccardo Milani / AFP / Profimedia Images
Loara, Foto: Riccardo Milani / AFP / Profimedia Images

Schimbările climatice, cu episoadele lor de secetă și precipitații abundente, fac mai dificilă lupta pentru calitatea apei, care s-a îmbunătățit totuși în sudul și estul Franței în ultimii 30 de ani, a declarat vineri agenția pentru apă Rhône-Méditerranée-Corse, citată de AFP.

„S-a înregistrat o îmbunătățire clară din 1990 încoace, în special datorită unor sisteme de purificare mai bune și unei utilizări mai reduse a produselor poluante”, a declarat vineri directorul general al agenției, Laurent Roy.

Agenția, care face parte din Ministerul francez al Mediului, prelevează anual milioane de probe din râuri, lacuri și ape subterane într-o zonă vastă care acoperă un sfert din Franța, de la Burgundia, în nord-est, până la Roussillon, în sud-vest, incluzând Alpii, în est, și Valea Rodnei, în sud, precum și Corsica.

Agenția a remarcat că, în 15 ani, nivelul concentrației de metale din râuri a fost împărțit cu șase, iar cel al fosforului cu zece, de la interzicerea fosfaților din detergenți.

Jumătate din râurile care duc la Marea Mediterană sunt în stare bună, potrivit agenției, ale cărei criterii variază de la calitatea chimică a apei la cantitatea de pește prezentă.

„Dar, odată cu încălzirea globală, mediile au de suferit. Mai multă căldură înseamnă mai multă evaporare și o mai mare concentrare a poluanților în râuri”, a spus specialistul.

„Trebuie să acționăm mai dur și mai rapid. Este ca și cum am fi pe o bandă de alergare în sens invers: facem progrese, dar obiectivele noastre sunt mai greu de atins”, a adăugat el.

De asemenea, acesta a subliniat că sutele de produse farmaceutice, steroizi, hormoni și alte produse cosmetice găsite în râuri reprezintă o preocupare din ce în ce mai mare.

Pentru a reduce poluarea, a spus el, Comisia a demarat un program experimental de „plăți pentru servicii de mediu” (PES) cu fermierii. Aceasta este o modalitate de a încuraja fermierii, dintre care unii sunt deja „foarte motivați”, potrivit dlui Roy, să se orienteze către o agricultură mai prietenoasă cu mediul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro