Sari direct la conținut

Pirouz, unul dintre ultimii gheparzi asiatici rămași în lume, a murit înainte să ajungă la maturitate

HotNews.ro
Ghepardul „Pirouz”, Foto: AFP / AFP / Profimedia
Ghepardul „Pirouz”, Foto: AFP / AFP / Profimedia

​Unul dintre ultimii gheparzi asiatici din lume a murit marţi în Iran, provocând un val de tristeţe în rândul iranienilor care se ataşaseră de această tânără felină născută în captivitate în 2022, informează AFP și Agerpres.

„Pirouz, care fusese internat joi la Spitalul veterinar central pentru o insuficienţă renală, a murit după ce a fost supus dializei”, a anunţat agenţia oficială Irna.

„Suntem foarte întristaţi de pierderea lui Pirouz şi de eşecul tuturor eforturilor de a-l salva”, a reacţionat şeful spitalului, doctorul Omid Moradi.

Tânărul Pirouz („victorios” în Farsi) devenise o mândrie naţională de la naşterea sa în mai 2022 într-un refugiu pentru animale sălbatice din estul Iranului.

Evenimentul de atunci a fost salutat de opinia publică, în contextul în care în Iran mai trăiau doar 12 gheparzi asiatici, o specie în pericol critic de dispariţie, potrivit Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (UICN).

Val de tristețe în Iran din cauza morții lui Pirouz

De la spitalizarea sa, numeroşi internauţi iranieni îşi exprimaseră emoţiile şi îngrijorările pe reţelele de socializare.

„Pirouz este singura sursă de bucurie pentru naţiune”, declarase unul dintre aceştia pe Twitter, adăugând că „se roagă” pentru tânărul ghepard.

Alţi internauţi mărturisiseră că se tem pentru „dispariţia” definitivă a subspeciei Acinonyx jubatus venaticus, cunoscută sub denumirea comună de ghepard asiatic sau ghepard iranian, dacă Pirouz va muri.

Ghepardul este cel mai rapid animal din lume şi poate să atingă o viteză de 120 de km/h. El poate fi întâlnit încă în anumite regiuni ale Africii australe, dar a dispărut practic din Africa de Nord şi din Asia. În general gheparzii ajung la maturitate între 20 și 23 de luni.

Iranul, una dintre ultimele ţări din lume în care gheparzii asiatici trăiesc în sălbăticie, a lansat un program de protejare a acestei specii, susţinut de ONU, în anul 2001.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro