Sari direct la conținut

BBC: Tinerii supracalificați din China lucrează ca șoferi, livratori sau figuranți de film

HotNews.ro
BBC: Tinerii supracalificați din China lucrează ca șoferi, livratori sau figuranți de film
Bărbat chinez în fața ecranului unui calculator, FOTO: Shannon Fagan / Dreamstime.com

China a ajuns o țară în care un meșter care face diverse reparații la un liceu deține un masterat în fizică; un angajat la curățenie are o diplomă în planificarea mediului; un livrator de mâncare a studiat filozofia, iar un absolvent de doctorat de la prestigioasa Universitate Tsinghua ajunge să aplice pentru a lucra ca ofițer auxiliar de poliție.

Acestea sunt cazuri reale într-o economie aflată în dificultate – și nu este greu să găsești mai multe astfel de situații, scrie BBC.

„Meseria la care visam a fost să lucrez într-o bancă de investiții”, spune Sun Zhan în timp ce se pregătește să-și înceapă tura de ospătar într-un restaurant din orașul Nanjing. Tânărul de 25 de ani a absolvit recent un master în finanțe. Spera să „câștige mulți bani” într-un job bine plătit, dar adaugă: „Am căutat un astfel de loc de muncă, fără niciun rezultat”.

China generează milioane de absolvenți de universități în fiecare an, dar, în unele domenii, pur și simplu nu există suficiente locuri de muncă pentru ei.

Economia se luptă și s-a blocat în sectoare majore, inclusiv imobiliare și producție.

Șomajul în rândul tinerilor a scăzut cu 20% înainte ca metodologia folosită la măsurarea șomajului să fie modificată pentru a face situația să arate mai bine. În august 2024, șomajul la tineri era de 18,8%. Cea mai recentă cifră pentru noiembrie arăta că a scăzut la 16,1%.

Mulți absolvenți de universitate cărora le-a fost greu să obțină un loc de muncă în domeniul lor de studiu au acum locuri de muncă cu mult sub nivelul pentru care sunt calificați, ceea ce le aduce critici din partea familiei și a prietenilor.

Când Sun Zhan a devenit chelner, acest lucru a fost privit cu mare nemulțumire de părinții săi.

„Opiniile familiei mele sunt o mare preocupare pentru mine. La urma urmei, am studiat mulți ani și am mers la o școală destul de bună”, spune el.

El spune că familia lui este jenată de locul lui de muncă și că ar prefera să încerce să devină funcționar public, dar, adaugă el, „aceasta este alegerea mea”.

Cu toate acestea, el are un plan secret. Își va folosi timpul lucrând ca ospătar pentru a învăța afacerea cu restaurante, astfel încât să își poată deschide în cele din urmă propriul restaurant.

El crede că dacă va ajunge să conducă o afacere de succes, criticii din familia lui vor trebui să-și schimbe tonul.

„Situația locului de muncă este cu adevărat, foarte dificilă în China continentală, așa că cred că mulți tineri trebuie să-și ajusteze mult așteptările”, spune profesorul Zhang Jun de la Universitatea City din Hong Kong.

Ea spune că mulți studenți caută diplome superioare pentru a avea perspective mai bune, dar realitatea îi lovește în creștet.

„Piața muncii a fost cu adevărat dură”, spune Wu Dan, în vârstă de 29 de ani, care este în prezent stagiar într-o clinică de masaj pentru leziuni sportive din Shanghai.

„Foarte puțini dintre colegii mei de la master au reușit să obțină un job în domeniu”.

De asemenea, el nu credea că va ajunge să obțină o diplomă în finanțe de la Universitatea de Știință și Tehnologie din Hong Kong.

Înainte de aceasta, a lucrat la o companie de tranzacționare futures din Shanghai, unde era specializată în produse agricole.

Când s-a întors pe continent după ce și-a terminat studiile în Hong Kong, a vrut să lucreze într-o firmă de capital privat și a primit câteva oferte, dar nu a fost mulțumită de condiții.

Faptul că ea nu a acceptat nicio ofertă și că a început să se antreneze în medicina sportivă nu a fost bine primit de familia ei.

„Ei spun că pregătirea mea este foarte competitivă. Și nu înțeleg de ce am ales un job care îmi cere să fac muncă fizică pentru bani puțini.”

Ea recunoaște că nu ar putea supraviețui în Shanghai cu salariul actual.

Absolvenții chinezi sunt forțați să-și schimbe percepțiile cu privire la ceea ce ar putea fi considerat „un job bun”, spune profesorul Zhang.

În ceea ce ar putea fi văzut ca „un semn de avertizare” pentru tineri, „multe companii din China, inclusiv multe companii de tehnologie, au concediat destul de mult personal”, adaugă ea.

Ea mai spune că zone semnificative ale economiei, care fuseseră cândva mari angajatori de absolvenți, oferă condiții sub standard, iar oportunitățile decente în aceste domenii au dispărut cu totul.

În timp ce încearcă să vadă cum să se acomodeze noilor realități, absolvenții s-au orientat către industria de film și televiziune.

Filmele cu buget mare au nevoie de o mulțime de figuranți pentru a-și completa scenele și, în faimosul oraș de producție cinematografică din China, Hengdian, la sud-vest de Shanghai, există o mulțime de tineri în căutarea unui loc în actorie.

„Joc în filme cu mari actori, dar nu am replici”, spune Wu Xinghai, care a studiat ingineria electronică și juca rolul unui bodyguard într-o dramă.

Tânărul de 26 de ani râde că aspectul lui l-a ajutat să se angajeze ca figurant.

El spune că oamenii vin adesea la Hengdian și lucrează doar câteva luni. El spune că aceasta este o soluție temporară și pentru el, până când găsește ceva permanent. „Nu câștig mulți bani, dar sunt relaxat și mă simt liber”.

„Asta este situația în China. În momentul în care ai absolvit, ești șomer”, spune Li, care nu a vrut să-și dea prenumele.

S-a specializat în regie de film și scenariu și s-a înscris, de asemenea, să lucreze ca figurant pentru câteva luni.

„Am venit aici să-mi caut de lucru cât sunt încă tânăr. Când voi îmbătrâni, îmi voi găsi un loc de muncă stabil.”

Dar mulți se tem că nu vor obține niciodată un loc de muncă decent și ar putea fi nevoiți să se mulțumească cu un job diferit de ceea ce și-au imaginat.

INTERVIURILE HotNews.ro