Sari direct la conținut

Luna noiembrie a adus o mulțime de recorduri de ploaie în România, iar vântul a bătut cu 140 km/h în Delta Dunării

HotNews.ro
Peisaj de noiembrie la apus, Foto: Vlad Barza / HotNews.ro
Peisaj de noiembrie la apus, Foto: Vlad Barza / HotNews.ro

Luna trecută a fost a doua cea mai ploioasă lună noiembrie de când există date meteo complete în România, iar în unele locuri a plouat de cinci ori mai mult decât normalul, fiind depășite și recorduri de acum 99 de ani, arată datele ANM. Viteza maximă a vântului la rafală a atins 140 km/h la Jurilovca, 125 km/h la Hârșova și 117 km/h la Constanța.

Temperatura medie a lunii noiembrie 2023 a avut valori cuprinse între -5,8 °C, la stația meteorologică Vf. Omu și 11,0 °C, la Constanța-Dig. Cele mai mari valori, peste 10 °C, s-au înregistrat pe litoral și în estul Deltei Dunării.

Abaterea temperaturii medii a aerului din luna noiembrie 2023 față de mediana intervalului de referință standard (1991 – 2020) a fost pozitivă în cea mai mare parte a țării. Cele mai mari valori ale abaterii pozitive, peste 2,0 ⁰C, s-au înregistrat la 37 de stații meteorologice situate în Muntenia, Oltenia, Dobrogea, Delta Dunării, în centrul și sudul Moldovei și în unele depresiuni intramontane.

Valoarea maximă, 2,9 °C, s-a înregistrat în lunca Dunării, la stația meteorologică Zimnicea. Abateri negative s-au înregistrat pe areale extinse din zona montană și izolat, în Transilvania și Crișana. Cea mai mare valoare a abaterii negative a fost 2,8 °C, la stația meteorologică Iezer (Munții Rodnei).

A doua cea mai ploioasă lună noiembrie

Cantitatea totală de precipitații din luna noiembrie 2023 a avut valori peste 50 mm în cea mai mare parte a țării. Izolat, în Munții Banatului și în Apuseni, cantitatea lunară de precipitații a depășit 200-300 mm. Cea mai mare valoare a cantității lunare de precipitații, respectiv 416,9 mm, s-a înregistrat la stația meteorologică Stâna de Vale, depășindu-se astfel atât maxima absolută a stației, cât și maxima absolută a lunii noiembrie, din România (vechiul record era de 357,9 mm, la Drobeta-Turnu Severin, înregistrat în noiembrie 1937), arată datele ANM.

La Stâna de Vale a fost depășit recordul lunar ce data din noiembrie 1947, în timp ce la Turnu Măgurele a fost depășit un record pentru precipitațiile în 24 de ore ce data de la…1924.

Cea mai mare valoare a cantității maxime de precipitații înregistrată în 24 de ore a fost de 67,2 mm, la stația meteo Gura Portiței. În nord-estul Moldovei, în nordul Munteniei și local, în Depresiunea Brașovului, cantitatea maximă lunară de precipitații în 24 de ore a avut valori sub 30-40 mm.

Abaterea cantității de precipitații din luna noiembrie 2023 față de mediana intervalului de referință standard (1991 – 2020), calculată în procente, a fost pozitivă în aproape toată țara.

La 40 de stații meteorologice din aceste regiuni, abaterea a depășit 200 %, iar la 10 stații aceasta a depășit 300%. Cea mai mare valoare a abaterii pozitive a fost 470%, la Gura Portiței, urmată de 425% la Brăila. Abateri negative s-au înregistrat doar la trei stații meteorologice, respectiv Buzău, Darabani și Ploiești. Cea mai mare valoare a abaterii negative a fost 35%, la Darabani (jud. Botoșani).

Regimul pluviometric a fost extrem de excedentar în Dobrogea, Delta Dunării și Maramureș, în cea mai mare parte a Banatului și Crișanei, pe areale extinse din Transilvania, în centrul, estul și sud-estul Moldovei, precum și în sudul și estul Olteniei și al Munteniei (figura 6). În restul țării, acesta a fost excedentar și foarte excedentar, mai puțin în nord-estul Moldovei, în nordul Munteniei și izolat, în Carpații Orientali, unde s-a încadrat în limite normale.

Cantitatea totală de precipitații, medie pe țară, din luna noiembrie 2023 a fost de 93,4 mm, având o abatere de 121 % față de mediana intervalului de referință standard (1991 – 2020). Astfel, noiembrie 2023 se află pe locul al doilea în topul anilor cu cele mai ploioase luni noiembrie din România, din intervalul 1961 – 2023. Pe primul loc se află luna noiembrie a anului 1966, cu o medie pe țară de 93,6 mm și o abatere de 122%.

În luna noiembrie 2023 a fost depășită cantitatea lunară de precipitații, maximă absolută, la 25 de stații meteorologice și cantitatea maximă absolută de precipitații căzută în 24 de ore, la 13 stații meteorologice.

Vântul puternic și zăpada

Odată cu o ușoară slăbire a vortexului polar troposferic, circulația atmosferică la nivel european devine una meridională (nord-sud-nord), ce se caracterizează prin deplasări ale maselor de aer polare înspre Marea Mediterană, care este încă foarte caldă. Astfel, se creează condiții de instabilitate în bazinul mediteranean, generându-se depresiuni barice intense, ce au denumirea de cicloni mediteraneeni.

Spre sfârșitul lunii noiembrie 2023 un ciclon mediteranean, format în Marea Adriatică, a traversat întreaga peninsulă Balcanică și s-a intensificat deasupra Mării Negre, generând o serie de manifestări extreme ale vremii (viteze mari ale vântului la rafală, precipitații abundente, viscol) pe o bună parte din sudul și sud-estul țării. În intervalul 26-28 noiembrie, manifestarea ciclonului mediteraneean a fost cea mai intensă, înregistrându-se, în centrul depresiunii valori ale presiunii atmosferice de puțin peste 970 mb. Acest gradient baric puternic a generat valori mari ale vitezei vântului, mai ales la stațiile meteorologice din zona Dobrogei și zona litorală, unde s-au depășit 20 m/s.

Analiza grosimii medii a stratului de zăpadă în intervalul 26 – 28 noiembrie arată că în zona de sud si sud-est a țării s-au înregistrat, în medie, între 20 și 30 cm (figura 7). În sudul Moldovei, în estul Bărăganului și în zona litorală, grosimea stratului de zăpadă a fost cuprinsă între 5 – 10 cm, în zona montană, a depășit 40 – 50 cm, iar pe culmile mai înalte, 50 cm.

Grosimea maximă a stratului de zăpadă din noiembrie 2023 a avut valori de peste 50 cm în zona montană înaltă, la stațiile Semenic, Păltiniș și Bâlea Lac. Valori maxime între 30 și 50 cm au fost înregistrate la 10 stații meteorologice din zona montană, la altitudini cuprinse între 1000 și 1800 metri. În Dobrogea, valorile s-au situat între 10 – 25 cm, iar în Moldova, la stația Bârnova (jud. Iași), grosimea maximă a ajuns la 28 cm.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro