A fost lansat site-ul interactiv al Conferinței privind viitorul Europei / Acesta este disponibil în toate cele 24 de limbi oficiale ale UE
Comitetul executiv al Conferinței privind viitorul Europei a lansat platforma digitală multilingvă dedicată acestui proiect, invitându-i pe cetățenii UE să contribuie la conturarea propriului viitor și a viitorului Europei.
Format din reprezentanți ai Parlamentului European, ai Consiliului Uniunii Europene și ai Comisiei Europene, comitetul a anunțat că platforma este disponibilă în 24 de limbi și „le va permite astfel cetățenilor din întreaga Uniune să împărtășească și să facă schimb de idei și opinii prin intermediul unor evenimente online”, potrivit unui comunicat remis de Parlamentul European.
„Platforma reprezintă un instrument-cheie care le permite cetățenilor să participe și să aibă un cuvânt de spus cu privire la viitorul Europei. Trebuie să ne asigurăm că vocile lor vor fi auzite și că vor contribui la procesul decizional, în pofida pandemiei de COVID-19. Democrația europeană, de natură reprezentativă și participativă, va continua să funcționeze orice s-ar întâmpla pentru că pe ea se bazează viitorul nostru comun”, a declarat președintele Parlamentului European, David Sassoli.
Platforma digitală multilingvă este complet interactivă: cetățenii pot interacționa unii cu alții și își discuta propunerile cu cetățeni din toate statele membre, în cele 24 de limbi oficiale ale UE, fiind încurajați să contribuie în număr cât mai mare prin intermediul platformei la conturarea viitorului lor.
Toate evenimentele legate de conferință care vor fi înregistrate pe platformă vor fi vizibile pe o hartă interactivă, care le va permite cetățenilor să efectueze căutări și să se înscrie online.
Platforma este organizată în jurul unor teme-cheie: schimbările climatice și mediul; sănătatea; o economie mai puternică și mai echitabilă; justiția socială și locurile de muncă; UE în lume; valori și drepturi, statul de drept, securitate; transformarea digitală; democrația europeană; migrația; educația, cultura, tineretul și sportul.
Aceste teme sunt completate de o „cutie deschisă” pentru subiecte transversale și de altă natură (alte idei), cetățenii fiind liberi să propună orice alte aspecte care îi preocupă, într-o abordare care se desfășoară cu adevărat de la bază spre vârf.
Platforma este disponibilă la adresa futureu.europa.eu.