Sari direct la conținut

Parlamentul European cere o strategie mai fermă a UE faţă de China: „Un rival pentru modul nostru de viaţă şi pentru ordinea mondială liberală”

HotNews.ro
​Parlamentul European, Foto: europarl.europa.eu
​Parlamentul European, Foto: europarl.europa.eu

O largă majoritate în cadrul Parlamentului European consideră că e timpul ca UE să aibă o strategie mai fermă faţă de China – relatează ziarul La Libre Belgique, citat de Rador.

„Comerţul cu China este important, dar nu cu orice preţ”, a rezumat joi eurodeputata belgiană Hilde Vautmans (Renew Europe), raportoare parlamentară pe acest sbiect. Hemiciclul a aprobat joi la Strasbourg raportul ei cu 570 de voturi la 61 (40 de abţineri).

„China este un partener comercial important, dar în acelaşi timp un rival sistemic pentru modul nostru de viaţă şi, la modul mai general, pentru ordinea mondială liberală. Profiturile economice nu trebuie să ne orbească faţă de agenda politică ambiţioasă a Partidului Comunist Chinez, politica externă din ce în ce mai asertivă a Chinei şi represiunile din Xinjiang sau Hong Kong”, a comentat Vautmans.

Potrivit aleşilor, UE trebuie să continue dialogul cu China pe tema provocărilor planetare precum schimbările climatice, dezarmarea nucleară sau crizele sanitare. În acelaşi timp, ei cer Beijingului o anchetă independentă privind originea şi răspândirea coronavirusului. Europa trebuie să continue să condamne clar încălcările drepturilor omului în China, mai subliniază parlamentarii.

Nu se pune problema de a ratifica acordul de investiţii semnat anul trecut cu China, atâta timp cât zece aleşi din Europa sau din instituţii ale UE (precum deputatul federal belgian Samuel Cogolati sau subcomisia drepturilor omului din Parlamentul European, prezidată de belgiana Marie Arena) sunt supuşi represaliilor Chinei. Parlamentul cere de asemenea mai multe mijloace pentru a lupta contra dezinformării chineze.

În discursul ei privind starea Uniunii Europene, miercuri la Strasbourg, preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a pledat pentru o strategie „Global Gateway” care se vrea un răspuns european la strategia chineză a noului drum al mătăsii.

Germania a anunţat de asemenea o interzicere temporară a produselor provenite din munca forţată. Beijingul este acuzat de ţările occidentale că internează masiv membri ai acestei comunităţi majoritar musulmane şi turcofone din Xinjiang în marile lagăre de muncă despre care China afirmă că sunt numai centre de pregătire profesională.

Şefii de stat şi de guvern din UE vor dezbate din nou problema relaţiilor cu China la un summit în octombrie. În materie de politică externă, capitalele din UE au ultimul cuvânt. Ele nu sunt însă pe aceeaşi lungime de undă faţă de China.

Astfel, Ungaria a blocat în acest an încă o declaraţie comună care condamna politica chineză în Hong Kong, sprijinind prin aceasta pledoaria partizanilor încheierii veto-ului naţional în politica externă a UE.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro