Sari direct la conținut

VIDEO. Avertisment de la Bruxelles: În România, instabilitatea nu e cel mai bun scenariu

HotNews.ro
Elisa Ferreira, Foto: Parlamentul European
Elisa Ferreira, Foto: Parlamentul European

Comisarul European pentru Coeziune și Reforme, Elisa Ferreira, care are în gestiune fonduri europene de sute de miliarde de euro, a declarat, luni, că „în România instabilitatea nu este cel mai bun scenariu” pentru aprobarea programelor românești și realizarea cadrului instituțional complex de absorbție a fondurilor europene 2021-2027.

Luni, la Bruxelles, Elisa Ferreira s-a întâlnit cu un grup restrâns de jurnaliști din România, în cadrul evenimentului Săptămâna Europeană a Regiunilor 2021.

Întrebată de HotNews cum vede situația din România din jurul demiterii guvernului Cîțu și negocierii pentru un nou guvern, comisarul UE a răspuns:

  • „Nu comentez asupra chestiunilor de politică internă. Noi suntem în negocieri pentru viitoarele planuri de utilizare a finanțării de coeziune, deci depinde dacă noul guvern păstrează procesul așa cum era. Cred că putem continua discuțiile, hai să vedem ce se întâmplă… Desigur, stabilitatea este un avantaj, dar cred că, probabil, România nu va face schimbări majore. Nu știm. Suntem în proces de negociere, tot așa cum suntem cu majoritatea statelor membre. În Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, am încheiat cadrul doar cu Grecia, iar cu celelalte țări lucrăm.
  • Este un proces de negociere în derulare. Noi punem întrebări, primim răspunsuri. Lucrul important este că avem propuneri solide, care țin cont de diferitele nevoi din diferitele regiuni și noi suntem foarte interesați – imediat ce veți avea un guvern – să negociem, dar mai putem încă lucra tehnicalitățile cu oficialii, până când vine la putere guvernul. În România, instabilitatea nu este cel mai bun scenariu, dar, desigur, trăim și cu aceasta, așa cum trăim și cu instabilitatea din alte țări membre, nu e nicio problemă”.

Chestionată de HotNews, comisarul portughez nu a putut să spună când ar putea România să atragă primii bani din noul Cadru Financiar 2021-2027, dar a îndemnat autoritățile române să finalizeze absorbția de fonduri UE din cadrul financiar 2014-2020.

  • „Mai întâi trebuie să vedem care este planul și apoi să trece rapid la încheierea negocierilor. Dacă negocierile sunt întrerupte pentru un motiv întemeiat, cum ar fi acest caz al schimbării guvernului, noi trebuie să așteptăm o altă propunere sau confirmarea aceleiași propuneri. Deci asta determină și calendarul aprobării. Între timp, aveți la dispoziție fondurile React EU, puteți termina execuția fondurilor din cadrul financiar 2014-2020, deci aveți o grămadă de bani la dispoziție, hai să ne concentrăm asupra obiectivelor și asupra utilizării cât mai bune a acestor bani!” – a spus ea.

Nici în cadrul financiar 2014-2020, care se va încheia la finalul anului 2023, România nu stă foarte bine. La toate categoriile de fonduri europene structurale și de investiții (FESI), incluzând aici și banii de dezvoltare rurală sau de programe de pescuit, România a atras până la 1 octombrie 2021 suma de 18,2 miliarde de euro, adică o rată de absorbție de 52,61%, cu tot cu prefinanțările acordate de Comisia Europeană.

Cel mai slab program este programul Operațional Competitivitate, gestionat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – 673 de milioane de euro atrași, adică 28,28%, rată de absorbție.

  • Mai avem lucruri de făcut în privința Cadrului financiar 2014-2020. Prin intermediul facilității React EU, toate țările și-au îmbunătățit execuția, România are de făcut progrese acolo. Deci sperăm că va fi o grăbire a acestei execuții și sperăm ca până la finalul anului 2023 să fie terminate toate proiectele. Suntem foarte atenți la România, pentru că este important să ranforseze capacitatea mașinăriei și managementului fondurilor și să termine toate proiectele începute și pentru care alocarea de fonduri a fost deja decisă și noi am livrat-o” – a avertizat comisarul european Ferreira, care a fost susținută de Socialiștii europeni.

Elisa Ferreira a fost întrebată și despre rata de vaccinare a țării ei de origine, Portugalia fiind fruntașă în Europa în privința imunizării anti-COVID.

  • „Este adevărat, cred că oamenii au acceptat masiv să fie vaccinați pentru că au avut încredere în serviciile naționale de sănătate și în informații. Am avut 85%-87% , rată de vaccinare, restul sunt sub vârsta de la care am aplicat programul de vaccinare. Pentru Portugalia, pot să vă asigur că vaccinarea a fost esențială pentru redresarea economiei. Deci acum situația este foarte stabilă pentru că, chiar dacă se infectează, oamenii nu necesită spitalizare, nu rămân cu leziuni. Cred că schimbul rezonabil de informații cu alte țări și analizând ceea ce a funcționat și ce nu a funcționat, dacă compari riscul de a fi vaccinat sau de a avea anumite complicații cu riscul de a lua boala, este evident că alegi vaccinul. În Portugalia nu avem multe cazuri de reacții adverse după vaccin. Lumea a mai avut o febră de o zi, ca la o gripă, dar nu au fost probleme mari. Deci oamenii au vrut să facă vaccinuri” -a explicat ea.

În schimb, Româna este penultima în UE la rata vaccinării, cu puțin peste 30%.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro