Știai că îți poți curăța plămânii acasă? Cele mai bune (și simple) tehnici
Ceai verde, exerciții speciale de respirație sau drenajul postural sunt doar câteva dintre aceste tehnici care te ajută să îți menții sănătatea plămânilor. Curățarea plămânilor acasă este benefică și poate ajuta la eliminarea toxinelor și a mucusului acumulat în căile respiratorii. Dar trebui să știi din capul locului că aceste tehnici sunt bine să le pui în practică doar după ce ai trecut printr-o evaluare medicală adecvată a simptomelor. Unele simptome pot fi semnul unor afecțiuni medicale grave, care au nevoie de tratament adecvat, nu de remedii naturale.
Poluarea, expunerea la fumul de țigară, dar și la alți iritanți din mediul înconjurător ne îmbolnăvesc plămânii. Iar tusea persistentă, șuieratul care se aude când respirăm, durerea în piept, chiar și stările de slăbiciune și oboseală pe care le resimțim peste zi ori scăderea inexplicabilă în greutate, sunt toate semne că plămânii sunt afectați.
Conform Globocan, în 2020 în România, cancerul de plămâni se situa pe locul al doilea după cel colorectal, cu un număr de peste 12.000 de cazuri noi înregistrate. Unul din cinci decese este cauzat de cancerul de plămâni în țara noastră, această maladie rămânând în continuare cea mai frecventă cauză de deces la bărbați și a doua cea mai frecventă la femei, după cancerul de sân.
De ce e nevoie de o curățare a plămânilor?
Toxinele sunt peste tot în jurul nostru. Praful, poluarea produsă de mașini și fabrici, bacteriile și virusurile, iritanții din aer (unele plante, spre exemplu, ambrozia), dar și produsele chimice pe care le folosim (cum ar fi, deodorantele chimice pentru parfumarea camerei) ne irită plămânii și îi încarcă. Din fericire, plămânii sunt organe care au capacitatea de a se curăța singuri, adică pot să elimine toxinele dacă nu mai sunt supuși factorilor poluanți. Uneori, însă, acest mecanism de eliminare a toxinelor din organism poate fi suprasolicitat. În acest caz, e nevoie să-i ajutăm. În cele ce urmează discutăm despre metodele pe care le poți încerca acasă pentru a ajuta plămânii să se curețe.
Ce metode de curățare a plămânilor poți folosi acasă?
Fără doar și poate, cel mai bun mod ca să-ți „cureți” plămânii este să eviți fumatul și poluarea. Cum însă acestea sunt adeseori imposibil de realizat, anumite comportamente ale unui stil de viață – cum ar fi exercițiile fizice regulate –, dar și o alimentație sănătoasă pot ajuta. Chiar și acasă putem pune în aplicare niște metode naturale care ajută în descongestionarea plămânilor prin reducerea mucusului, în reducerea inflamațiilor și în îmbunătățirea capacității pulmonare.
Terapia inhalatorie
Terapia cu aburi (inhalațiile) presupune inhalarea vaporilor de apă cu scopul de a lărgi căile respiratorii. Inhalațiile, pe care deseori le folosim atunci când răcim, ajută și la dizolvarea mucusului. Există dovezi că dincolo de ajutorul pe care îl primim în cazul răcelilor, inhalațiile aduc beneficii căilor respiratorii într-un mediu poluat.
Poți folosi un inhalator sau, și mai simplu, aburii din baie. În camere, aerul poate deveni repede uscat, atât iarna, cât și vara din cauza utilizării aerului condiționat, respectiv a centralelor electrice care încălzesc casele. Cei care suferă de afecțiuni pulmonare, știu deja cât de greu respiră într-un aer uscat sau rece care le usucă mucoasele căilor respiratorii și le îngreunează respirația. Aburul adaugă căldură și umiditate aerului, ajutând și la dizolvarea excesului de mucus din căile respiratorii. Inhalarea vaporilor de apă oferă o ușurare imediată, facilitând respirația.
Tusea controlată
Tusea nu este o boală, și un mecanism natural de înlăturare în mod natural a toxinelor care s-au depozitat în secrețiile aparatului respirator. Anumite tehnici de tușit te ajută să respiri mai bine și îți scad riscurile de a dezvolta infecții.
Iată un exercițiu de tuse controlată pe care medicii îl recomandă în cazul celor care suferă de boala pulmonară cronică obstructivă (BPOC):
- așază-te pe un scaun, ținând tălpile pe podea și relaxează umerii;
- adu-ți brațele peste abdomen;
- inhalează adânc pe nas;
- expiră apoi încet, aplecându-te ușor înainte și apăsând cu brațele abdomenul;
- tușește de două ori în timpul expirării, cu gura ușor deschisă;
- inhalează apoi din nou, pe nas;
- îndreaptă spatele, relaxează-te și repetă de câteva ori.
Drenajul postural
Da, drenajul postural sună complicat, dar de fapt este simplu. Presupune așezarea în anumite poziții care facilitează drenarea secrețiilor din căile respiratorii folosind gravitația. Pozițiile se aleg în funcție de zonele unde mucusul este în exces.
Ei bine, pentru a pune în practică acasă această tehnică, ai nevoie totuși de un terapeut care să te îndrume nițel. Dar de îndată ce descoperi ce poziții ar funcționa bine în cazul tău, e simplu de urmat procedurile acasă. Terapeuții zic că acest drenaj postural funcționează cel mai bine împreună cu exerciții de respirație. Consultă un fizioterapeut.
Tehnicile de drenaj postural diferă în funcție de poziție:
1. Pe spate
- Întinde-te pe podea sau pe un pat.
- Pune-ți perne sub șolduri, astfel încât pieptul să fie mai jos decât șoldurile.
- Inspiră încet pe nas și expiră pe gură. Fiecare expirație ar trebui să dureze de două ori mai mult decât inspirația, care se numește „respirație un al doi” (1:2).
- Continuă câteva minute.
2. Pe o parte
- Întinde-te pe o parte, odihnându-ți capul pe un braț sau pe o pernă.
- Pune perne sub șold.
- Respiră după modelul 1:2.
- Continuă câteva minute.
- Întoarce-te pe cealaltă parte și repetă exercițiul.
3. Pe burtă
- Pune un teanc de perne pe podea.
- Întinde-te cu burta peste ele. Nu uita, șoldul trebuie să fie mai sus de piept!
- Pune-ți brațele sub cap pentru a-l sprijini.
- Respiră după modelul 1:2.
- Continuă câteva minute.
Exerciții fizice regulate
Mișcarea este un fel de hrană pentru organismul uman. Nu supraviețuim prea mult și nici o ducem prea bine dacă suntem sedentari. Nu pentru asta am fost concepuți, dar uităm mereu lucrurile banale și necostisitoare și simple care ne întrețin starea de sănătate.
Mișcarea, exercițiile fizice cum ajută? Forțează mușchii să lucreze mai mult, ceea ce duce la creșterea ratei de respirație a organismului. Rezultatul – o cantitate mai mare de oxigen pentru mușchi. În plus, exercițiile fizice îmbunătățesc circulația, ajutând organismul să devină mai eficient în eliminarea dioxidului de carbon pe care corpul nostru în produce în timpul exercițiilor fizice.
Ceaiul verde
Consumul de ceai verde cel puțin de două ori pe zi este asociat cu șanse reduse de boală pulmonară obstructivă cronică la adulții. Asta arată un studiu efectuat în Coreea, în 2018.
Ceaiul verde conține antioxidanți care ajută la reducerea inflamațiilor din organism. Acești compuși pot chiar proteja țesutul pulmonar de efectele nocive ale inhalării fumului.
Însă nu doar ceaiul verde e bun pentru plămâni. Lemnul-dulce este cunoscut ca având proprietăți antiinflamatoare; combinația dintre lămâie, ghimbir și mentă este de necombătut când vine vorba de afecțiuni respiratorii și nu doar. Pe lângă beneficiile pentru plămâni, ceaiul din aceste 3 ingrediente este uimitor pentru sistemul digestiv. Mai este și turmericul care, în combinație cu ghimbirul, contracarează efectul poluării asupra plămânilor.
Dieta antinflamatoare
Inflamația căilor respiratorii poate face dificilă. Consumul de alimente antiinflamatoare poate reduce inflamația pentru a ameliora aceste simptome. Ar fi vorba despre legume cu frunze verzi, cireșe, afine, măsline, nuci, fasole, linte. Încearcă un smoothie delicios care se prepară din mere, morcovi și sfeclă roșie – un adevărat ajutor în controlul și prevenirea astmului, dar și în curățarea aparatului respirator. Și nu uita de apă: hidratarea subțiază sputa și, devenind, mai subțire, va fi mai ușor de eliminat.
Percuția toracică
Această tehnică presupune gestionarea secrețiilor bronșice, una dintre principalele probleme în multe afecțiuni, de la cele respiratorii, la cele neuromusculare. Gestionarea secrețiilor înseamnă, de fapt, creșterea fluxului respirator, oscilația fluxului de aer și creșterea volumelor pulmonare, pe scurt deblocarea obstrucției. Acest tip de terapie este efectuat, de regulă, sub îndrumarea unui fizioterapeut, în spital sau acasă.
Este important să reții că, dacă ai probleme respiratorii sau afecțiuni cronice ale plămânilor, ar trebui să consulți întotdeauna un medic sau un specialist înainte de a încerca orice metodă de curățare a plămânilor pentru a te asigura că este potrivită pentru tine. Însă, chiar dacă încerci metode naturale de curățare a plămânilor, continuarea fumatului va contracara, în mare măsură, orice beneficiu pe care l-ai putea obține. Fumatul este un obicei extrem de dăunător pentru sănătatea plămânilor și afectează grav sistemul respirator, crescând riscul de dezvoltare a bolilor pulmonare cronice, cum ar fi bronșita cronică și boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), precum și riscul de cancer pulmonar. (FOTO: Dreamstime.com)