Sari direct la conținut

Partidul d-lui Dacian Ciolos

Contributors.ro

Fostul premier Dacian Cioloș a făcut vineri anunțul în conformitate cu care el împreună cu alți câțiva foști miniștri din guvernul tehnocrat care a condus România în cursul anului 2016 a demarat procedurile în vederea înscrierii unui nou partid politic.

Dl. Cioloș nu s-a grăbit să furnizeze prea multe amănunte referitoare la ideologia partidului Mișcarea România Împreună. Poate fiindcă într-un secol impur, așa cum este veacul al XXI-lea, delimitările între stânga și dreapta nu mai sunt din cale afară de relevante. Nici foarte operaționale. Dimpotrivă. Poate și pentru că fostul prim-ministru are în gând reușita formațiunii anti-sistem a actualului președinte al Republicii Franceze, dl. Emmanuel Macron. Sunt comentatori și analiști politici care spun că ar fi vorba despre o opțiune total greșită imitarea modelului Macron. Înclin să le dau dreptate. Mai rămâne de văzut cât de autentică ar fi opțiunea pentru centru-stânga despre care aflu că s-ar vehicula pe surse.Prezent duminică seara la Realitatea tv, dl. Cioloș s-a mulțumi să spună că noul partid va fi unul de centru, precizări suplimentare urmând să fie aduse după înregistrarea legală a formațiunii.

Oricum, oricât de bizar ar părea totul în condițiile în care opțiunea pentru centru-stânga se confirmă, este de așteptat ca cei mai mulți dintre cei ce se vor număra printre aderenții și simpatizanții partidului înființat de dl. Cioloș să se recruteze din rândurile electoratului tradițional de dreapta. Ori din stânga de bună calitate săturat de minciunile în cascadă al PSD. Dintre oamenii cu un grad sporit de educație, adică absolvenți cu studii superioare adevărate, nu posesori de diplome de la universități fantomă, intelectuali autentici, oameni obișnuiți să gândească cu capul propriu. Insensibili, chiar imuni la intoxicările de toate felurile venite dinspre mijloacele de informare controlate de puterea actuală. Indiferent că este vorba despre gazete precum Cotidianul, Cațavencii sau Evenimentul zilei, despre televiziuni urât mirositoare gen Antena 3, România tv sau TVR 1 prin dezgustătoarea România 9 ori despre jurnaliști de genul unor Ion Cristoiu, Bogdan Chirieac, Val Vâlcu, Mirel Curea, Răzvan Savaliuc, Doru Bușcu, Mihai Gâdea, Mircea Badea, Ionuț Cristache, Victor Ciutacu.

Interesant de observat cât de zadarnice au fost eforturile acestei consistente echipe de zgomote, de bruiaj și de dezinformare ai cărei componenți și-au reunit glasurile și condeiele în vederea compromiterii guvernării tehnocrate. Degeaba s-au tot opintit și scuipat plămânii respectivii spre a ne convinge că Executivul condus de dl. Cioloș ar fi fost un așa –zis “guvern zero”. Comparate cu eșecurile spectaculoase ale celor trei guverne ale coaliției PSD-ALDE (pe la colțuri se vorbește deja și despre o prematură și iminentă remaniere a Cabinetului condus de d-na Viorica Vasilica Dăncilă), realizările guvernului Cioloș sunt, pe zi ce trece, tot mai incontestabile. Tocmai de aceea este de așteptat ca în săptămânile și lunile următoare mereu realimentate ligheane de calomnii să fie deversate în capul fruntașilor noii formațiunii politice.

Indiscutabil, Opoziția din România are nevoie de forțe proaspete. Indiferent de ce ar spune sondajele despre revirimentul unor partide precum PNL și USR, nu prea avem motive să fim chiar foarte mulțumiți de calitatea acțiunii lor politice.

Pe de altă parte, odată cu apariția partidului condus de dl. Cioloș crește primejdia ca Opoziția să se canibalizeze. Nu au reușit ele PNL și USR, ca să nu mai vorbim despre PMP-ul d-lui Traian Băsescu, să identifice calea dialogului și a acțiunilor politice comune așa că este cu atât mai greu de întrevăzut posiblitatea, cel puțin în condițiile de astăzi, ca orgoliile să fie lăsate la o parte și să se treacă la acțiuni politice concertate astfel încât să fie reduse la minimum șansele de victorie în alegerile din anul 2020 ale PSD și ALDE.

Să nu uităm însă că până în anul 2020 mai sunt alegerile prezidențiale din anul 2019. PNL și-a anunțat la începutul lunii martie candidatul, în persoana actualului președinte, dl. Klaus Iohannis. Dl. Iohannis nu a făcut prea multe comentarii pe marginea anunțului, iar acțiunile domniei-sale în viața publică din România continuă să fie destul de contradictorii. Nu știm pentru moment, poate și fiindcă este prea devreme pentru un anunț de o asemenea importanță, dacă noul partid politic va avea un candidat propriu la președinție. Și în această privință, dl. Dacian Cioloș a evitat precizările tranșante.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro