Sari direct la conținut

Dai în multinaționale, dar crapă companiile românești

HotNews.ro
Claudia Pirvoiu, Foto: Hotnews
Claudia Pirvoiu, Foto: Hotnews

​”Am adoptat un act foarte așteptat de români și, sunt convins, de companiile cu capital autohton”. Așa anunța Eugen Teodorovici, în ajunul sărbătorilor de iarnă, victoria asupra multinaționalelor. Deja au apărut primele efecte ale actului care suprataxează mediul de afaceri, dar nu multinaționalele sunt cele care plâng acum, ci chiar cele românești, mai ales cele ale statului.

Dacă mai adăugăm criza energetică, scumpirile și importurile tot mai mari, putem gândi că cei mai loviți sunt chiar cei despre care membrii Guvernului Dăncilă spun că-i protejează: românii și companiile cu capital autohton.

Sau sunt doar victime colaterale în războiul dus orbește de Guvernul Dăncilă cu firmele străine care au îndrăznit să investească în România?

România se află acum în plină criză energetică. Faptul că minerii din Gorj au reluat lucrul după șase zile de grevă nu înseamnă că problemele s-au rezolvat. Complexul Energetic Oltenia se află într-o situație economică extrem de dificilă, iar taxa de 2% pe cifra de afaceri introdusă de Guvernul Dăncilă este o lovitură fatală. La fel și pentru Complexul Energetic Hunedoara, care la fel ca Oltenia, produce energie electrică pe bază de cărbune. Ambele societăți sunt mari angajatori în județe sărace, lipsite de alți mari investitori. Practic, distrugerea bruscă a acestor două companii înseamnă detonarea a două uriașe bombe sociale.

Apoi se mai pune problema securității energetice. Deja importăm incredibil de multă energie, ceea ce este total neobișnuit pentru România. Până de curând ne lăudam că producem atât de multă energie încât avem să dăm și la export. Realitatea este că nu facem față cu producția și am ajuns să luăm energie de la țările vecine. Motivele sunt multe, dar cel mai important este că producătorii români nu mai fac față vremurilor actuale, nu au investit, iar rețeaua energetică este atât de veche încât este mare minune că nu a rămas țara în beznă până acum. Mare parte din banii de investiții a fost luată de Guvern, prin dividende, și băgată în pensii și salarii mai mari pentru bugetari.

Prețurile la energie au crescut. De două săptămâni încoace sunt cele mai mari din regiune, chiar duble față de cele din Cehia, de exemplu. Scumpirea energiei înseamnă și prețuri mai mari la orice alt produs sau serviciu. Un producător de pâine, de exemplu, dacă va fi nevoit să plătească facturi mai mari la energie, nu va putea să supraviețuiască decât scumpind și el mai departe. Vezi aici detalii.

Companiile românești au fost lovite și pe bursă. Investitorii speriați de ordonanța Guvernului Dăncilă s-au retras, iar companiile au pierdut masiv. În aproape o lună, din momentul în care a fost anunțată ordonanța, companiile de pe piața principală a Bursei de Valori București au pierdut peste 20 de miliarde lei. Banca Transilvania, bancă românească, a fost cea care pierdut cel mai mult. Apoi mai sunt Romgaz, Nuclearelectrica, Transelectrica, Transgaz – toate companii de stat. Vezi aici detalii.

Încă nu am văzut care vor fi efectele asupra CEC, banca românească de stat. Deja se vorbește că statul, adică noi, va scoate bani din buzunar pentru a plăti asa-zisa taxă pe lăcomie.

Nu multinaționalele sunt cele lovite. Ele vor mai încerca un timp să reziste în România, probabil scumpind produsele și serviciile, iar când nu vor mai avea încotro, vor pleca în țări mai prietenoase, lăsând în urmă șomeri. Foarte mulți șomeri. Companiile românești nu vor avea unde pleca, iar dacă nu vor mai avea încotro, intră în faliment, lăsând și ele în urmă șomeri.

Cine va răspunde de tot haosul din economie? Eugen Teodorovici care a semnat ordonanța, Darius Vâlcov, consilierul Vioricăi Dăncilă, care a scris ordonanța, Viorica Dăncilă care a aprobat fără să conștientizeze efectele, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu care girează toate aceste lucruri și care sunt într-un război continuu cu Occidentul?

Ar putea îndrepta Guvernul ceea ce a stricat? Greu de crezut, mai ales când Guvernul este condus de un premier care susține că nu a știut timp de cinci zile de criza din energie. Știa toată țara, mai puțin Viorica Dăncilă, că mii de mineri sunt în grevă și că rămânem fără cărbune.

Unde dai și unde crapă? Dai în multinaționale, dar crapă o țară întreagă. Și este doar începutul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro