Furtuna perfectă a criminalității
În ultima decadă instituțiile de law enforcement au supraviețuit din firmituri și au performat în consecință. Ne îndreptăm cu viteză spre a deveni un paradis al criminalității și nimănui nu îi pasă. Dacă în 2023 arătăm nepăsare, peste ani vom fi sufocați de infractori. Și ne vom întreba de ce.
De ce? Din mai multe motive.
1. Eșec în sistemul de învățământ.
Nu cred că există oameni mulțumiți în mod real de sistemul de învățământ. Dincolo de slaba performanță a actului de educare, autoritatea profesorilor este în cădere liberă. Dacă cei mici văd lipsă de autoritate, vor învăța faptul că aceasta nu există. Bullying-ul este scăpat de sub control. Drogurile în rândul minorilor nu mai sunt subiect tabu. Foloasele necuvenite pentru profesori sunt ceva normal. A devenit anormal să te împotrivești când ți se cere contribuția pentru foloase necuvenite. Lista cu ingredientele viitorului dezastru poate continua.
În această atmosferă cresc cei ce ne vor îngriji peste 5 -10 – 30 de ani. Nu e o investiție bună deloc.
Cu 2% din PIB pentru educație și cu salarii de nivelul unor necalificați ce să cerem corpului profesoral? Nu e corect să cerem performanță profesorilor când noi îi jignim cu 2% din PIB. Acest scuipat se va întoarce în ochii noștri undeva în viitor și va veni cu statistici greu de digerat despre criminalitate.
Dacă nu știați, ceea ce caracterizează 99% din populația penitenciară este lipsa educației. Nu este inginerie spațială, este un calcul simplu. Vrem să scadă rata criminalității? Investim în educație. Vrem să crească rata criminalității? Nu investim în educație. Este atât de simplu.
Deci educația pe butuci este primul prevestitor al creșterii criminalității.
Un sistem neperformant de educație mai prevestește și conducători ce vor fi votați de un popor slab educat. Hmm, oare cum vor fi aceștia? Dar asta e altă discuție.
2. Subfinanțare cronică a poliției.
Ca și în cazul profesorilor, polițiștii sunt prea prost plătiți. Dacă sunt prost plătiți nu ai ce pretenții să ai de la ei. Dacă cineva a uitat, polițist este jobul unde se poate muri în timpul serviciului, de mâna infractorilor.
În ultimii ani polițiștii s-au milogit constant de guvern pentru creșterea salariilor, pentru ca un polițist obișnuit să nu trăiască nici el, dintr-un salariu de necalificat.
Milogeala a fost în zadar. Au primit (tot) un scuipat de la vistierie și fente de la multe entități media, pentru ca publicul să fie nepăsător. Fentele sunt salariile mari despre care se vorbește că le-ar primi polițiștii și pensiile lor speciale. Adevărul e că nici salariile nu sunt mari, nici pensiile nu sunt speciale. Sunt doar… aproape decente. Însă decente nu este destul pentru riscurile atașate meseriei și pentru pretențiile uriașe ce apasă pe polițiști. Sunt mulți oameni care pentru 800 de euro lunar ar fi capabili să învețe ceva drept și ceva abilități de comunicare. Dar plaja de selecție se îngustează dramatic dacă le ceri să își riște pielea zilnic, să fie disponibili 24/7 și să renunțe la drepturile de care se bucură civilii. Unde mai pui că trebuie să fie și integri… asta după ce au trecut prin școala care îi învață că foloasele necuvenite sunt ceva normal. În final nu mai ai de unde alege.
Profeția se împlinește în 2023 când, pentru prima dată în istorie, școlile de poliție rămân cu jumătate din locuri neocupate.
Nu poate urma decât un tsunami de deprofesionalizare⬇️ și asta nu ajuta deloc la stăvilirea criminalității.
3. Deprofesionalizarea poliției.
Oamenii în uniformă sunt din ce în ce mai slab pregătiți. Salariile neatrăgătoare fac resursa umană nou achiziționată să fie de o calitate îndoielnică. Apoi, mii de funcții sunt goale și sute de grile de funcții sunt subdimensionate. În multe cazuri un polițist muncește pentru a acoperi două sau chiar trei funcții. Atunci calitatea scade, apar întârzieri, nu există timp efectiv pentru pregătire și sistemul merge încet și sigur într-un proces de depreciere. Nu poți să pui trei tone pe un măgar și să ai și pretenția să alerge.
Cireașa de pe colivă este modul de selecționare a șefilor. Meritocrația și-a găsit prin altă parte loc de veci. Cei mai mulți sunt puși după chipul, asemănarea și interesul șefului. Cu cât urcăm mai sus, cu atât arată mai dubios.
Deci salarii motivante nu, pregătire nu, meritocrație pe lanțul de comandă nu. Însă avem pretenția ca instituțiile să asigure o megastrategie de prevenire a valului de criminalitate ce va să vină. Nu are cine să facă asta și nu există resurse pentru asta.
4. Nicio entitate politică nu este interesată.
Actorii politici care au fost în poziția de a repara sistemul nu au făcut-o și nu au manifestat niciun interes pentru a o face. Criminalitatea nu a fost niciodată subiect de campanie electorală. Nu a existat niciodată un plan real de a reduce sau preveni criminalitatea. Drept dovadă, cifrele evaziunii fiscale an după an rămân în zona zecilor de miliarde de euro. Drept dovadă, ziarele scriu zilnic despre interlopi. Drept dovadă, drogurile devin subiect mainstream.
Pe de altă parte, actori politici care încă nu au fost în poziția de a repara sistemul, se agață nefericit de tema pensiilor speciale de 4000 de lei din law enforcement și mizează pe asta pentru capilal electoral. Sistemul e aproape de a face implozie iar ei sunt în competiție pentru a-i da lovitura de grație. Poate ar fi mai bine să fie pensiile polițiștilor 2000 de lei și apoi chiar că pun toți cascheta în cui, știm o treabă.
În orice caz, cu foștii, cu ceilalți foști sau cu posibilii viitori, nimeni nu are pe agendă fortificarea instituțiilor care vor trebui să țină criminalitatea în frâu.
Ar fi totuși corect să precizăm că nu e vina lor. Ei vin dintre noi, sunt votați de noi și fac ce le cerem noi. Iar electoratul… nu pare să ceară repararea law enforcement.
5. Corupția.
Nu este un secret pentru nimeni faptul că țara noastră ocupă un loc rușinos din fruntea clasametului corupției în Europa. Un raport CIA din 2021 folosea sintagma „corupție generalizată”. Vezi la punctul 1 de ce multora li se pare normal. Dacă doamna corupție zburdă liberă prin școli, nu vom scăpa de ea prea curând.
Revenind la ce doare aici, corupția favorizează creșterea ratei criminalității din mai multe motive:
Atunci când corupția este răspândită în societate, infractorii capătă încredere în ceea ce fac. Ei știu că se practică și la case mai mari. Ei știu că mâna lungă a legii se ocupă cu alte probleme acum. Ei știu că există oameni în law enforcement corupți care pot fi mituiți sau influențați pentru a proteja sau a acoperi activitățile ilegale. Aceasta le permite infractorilor să acționeze fără teama de consecințe și să continue să comită infracțiuni.
Corupția slăbește instituțiile statului și subminează încrederea cetățenilor în sistemul juridic și în aplicarea legii. Asta creează un mediu prielnic pentru dezvoltarea infracționalității. Lipsa de încredere în autorități și în capacitatea sistemului de justiție de a face față infracțiunilor încurajează infractorii să acționeze și să profite de situație.Citeste intregul articol si comenteaza pe Contributors.ro