Sari direct la conținut

Proiect de lege: Votul obligatoriu pentru reducerea "sanselor de fraudare a alegerilor"

HotNews.ro

Un grup de deputati PSD si UNPR propune ca votul sa fie obligatoriu pentru toti cetatenii cu drept de vot, cu exceptia celor de peste 80 de ani si a celor cu boli cronice, neparticiparea urmand sa fie sanctionata cu 1.000 lei amenda, potrivit unei initiative legislative aflata in consultare publica, relateaza Mediafax.

Propunerea legislativa pentru modificarea Legii pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, a Legii pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale si a Legii privind Statutul alesilor locali a fost initiata de deputatii Toader Dima, Ioan Dirzu, Marian Ghiveciu, Liviu Harbuz, Ion Melinte, Gavril Mirza, Ioan Munteanu, Ioan Stan, Zisu Stanciu (PSD), Valeriu Steriu si Octavian Bumbu (UNPR).

Semnatarii proiectului propun ca pe buletinul de vot sa fie imprimat si un patrulater alb in care sa fie tiparita sintagma ￯Niciunul dintre candidati nu corespunde￯.

Potrivit initiativei, in cazul in care voturile alegatorilor din patrulaterul alb insumeaza 50% plus unu, se va organiza un nou tur de scrutin.

Initiatorii sustin, in expunerea de motive, ca prin introducerea votului obligatoriu se reduc sansele de fraudare a alegerilor, nu va mai exista motiv de mita electorala si va fi greu sa se cumpere voturi.

Acestia arata ca, prin introducerea votului obligatoriu in Romania, ar putea fi certificata si obligatia civica a cetatenilor de a-si alege reprezentantii si s-ar conferi mai multa reprezentativitate forului legislativ si mai multa legitimitate Guvernului.

Initiatorii precizeaza ca in Uniunea Europeana exista patru state unde votul este obligatoriu si sanctionat – Cipru, Grecia, Luxemburg si Belgia – si doua tari unde votul este obligatoriu, dar nesanctionat ￯ Italia si Portugalia.

In expunerea de motive se mai arata ca aplicarea ;tampilei in patrulaterul alb cu mentiunea ￯niciunul dintre candidati nu corespunde￯, asa-zisul ￯vot alb￯, va reprezenta o sanctiune pentru clasa politica din Romania, care ar deveni mai responsabila fata de cetatenii ale caror interese le reprezinta.

Senatul va dezbate acest proiect in calitate de prima Camera sesizata.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro