Sari direct la conținut

Șerban Nicolae, despre apelul semnat de cele 12 țări partenere: "Nu ştiu cine sunt aceşti reprezentanţi și nu știu care le este statutul ca să putem dialoga"

HotNews.ro
Șerban Nicolae, despre apelul semnat de cele 12 țări partenere: "Nu 
ştiu cine sunt aceşti reprezentanţi și nu știu care le este statutul ca să
 putem dialoga"

Liderul grupului PSD din Senat, Şerban Nicolae, a declarat joi că apelul ţărilor partenere referitor la modificarea legislaţiei penale vine din partea unor reprezentanţi ai ambasadelor pe care nu îi cunoaşte şi nu din partea şefilor misiunilor diplomatice de la Bucureşti. Senatorul PSD mai spune că în Constituția României nu este prevăzută o consultare a ambasadelor atunci când Parlamentul legiferează.

„Nu-i cunosc. Nu ştiu cine sunt aceşti reprezentanţi, nu ştiu care le este statutul ca să putem dialoga. Dacă e vorba de nişte ziduri, o să vedem dacă putem să le transmitem un mesaj din partea clădirii Palatului Parlamentului. Altminteri, eu m-am săturat de această formulă arogantă de comunicare a unor funcţionari, reprezentanţi incerţi şi anonimi. Cine verifică toată legislaţia în materie de statut al corpului diplomatic şi consular o să vadă că nu există aşa ceva, nu există comunicate ale ambasadelor, reprezentanţi. Nu-mi aduc aminte să fi fost o şedinţă a Guvernului american prezidată de preşedintele Donald Trump care să ia în discuţie o asemenea chestiune, care să transmită un punct de vedere oficial în numele SUA. Oricum, nu cred că ar face aşa ceva, pentru că nu cred că există vreo dispoziţie care să spună că vreun stat se amestecă în procedura de legiferare din România, indiferent de stat partener/nepartener, strategic/nestrategic. N-am ce să comentez, cu zidurile să vorbească zidurile”, a declarat Şerban Nicolae la Senat.

Senatorul PSD a precizat că în Constituția României nu este prevăzută o consultare a ambasadelor atunci cînd Parlamentul legiferează. „Sunt alături de ei în greaua suferinţă care îi încearcă în materie de îngrijorare, să stea liniştiţi, să-şi vadă de treburile lor. Nu există niciun fel de atribuţii, m-am uitat încă o dată în Constituţie. N-am văzut în procedura de legiferare consultarea ambasadelor sau a reprezentanţilor unor ambasade, a birourilor de presă ale ambasadelor”, a comentat Nicolae.

Liderul PSD de la Senat mai spune că „ar trebui să ieşim din zona de raportare în materie de relaţii internaţionale la licurici. Statele nu spun nimic. Reprezentantul unui stat în România este ambasadorul sau, după caz, alt rang, ca şef al misiunii diplomatice. În chestiunea asta nu există personaje colective, nu există ceaţă. Reprezentanţii statelor sunt acreditaţi pe lângă preşedintele României, dacă preşedintele României care a primit scrisorile de acreditare ale tuturor şefilor de misiuni ale statelor aflaţi la Bucureşti nu reacţionează, înseamnă că doreşte să comunice cu birourile de presă ale ambasadelor, cu reprezentanţi, cu clădiri”, a adăugat el.

Joi, douăsprezece țări occidentale, printre care SUA, Franța și Germania, au făcut apel la „toate părţile implicate în modificarea Codului Penal şi a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei”. Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti a transmis că „importante ţări partenere” fac apel la România să ia în considerare „potenţialul impact negativ al amendamentelor la legislaţia penală”.

SUA susţin această poziţie alături de Belgia, Canada, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro