PSD modifică legea privind alegerile prezidențiale: campanie electorală și în ziua votului. Defăimarea și folosirea imaginii contracandidaților, interzisă
Senatul a adoptat marți o inițiativă legislativă controversată, propusă de liderul grupului parlamentar PSD, Șerban Nicolae care modifică legea privind alegerea președintelui României. Printre schimbările adoptate de senatori se numără continuarea campaniei electorale în ziua scrutinului și interzicerea afișajelor electorale care folosesc simbolurile naționale. O altă prevedere contestată puternic de societatea civila și nu numai – permiterea campaniei electorale în școli – a fost eliminată din lege.
Proiectul de lege, inițiat de senatorul PSD, Serban Nicolae și susținut de alti 35 de parlamentari PSD și ALDE a fost adoptat în Senat cu 70 de voturi „pentru”, 15 „împotrivă” și 12 abțineri.
Potrivit unui amendament care modifică legea alegerii președintelui Romîniei nu se mai sancționează continuarea campaniei electorale in ziua votului. Mai exact se elimină din legea actuală sintagma potrivit căreia „campania electorală se încheie în dimineaţa zilei de sâmbătă de dinaintea datei alegerilor, la ora 7,00”.
De altfel legea prevede că în sediile secţiilor de votare şi pe o distanţă de cel puţin 500 de metri în jurul acestora, acţiunile de campanie electorală de orice tip sunt interzise. Tot în proiectul de lege propus de PSD a fost eliminat din capitolul contravenţii, textul care prevedea că este interzisă continuarea propagandei electorale.
Alte modificări aduse de proiectul de lege:
- În campania electorală sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acțiuni de defăimare, învrăjbire religioasă ori etnică, precum și ofensa publică adusă simbolurilor religioase și naționale.”
- Sunt interzise afişele electorale care utilizează simbolurile naţionale și alte simboluri grafice care contravin prezentei legii.
- Campania electorală a preşedintelui în funcţie poate fi sprijinită, în condiţiile legii, de formaţiunea politică care îi propune candidatura,
- Accesul candidaţilor la serviciile publice de radio şi televiziune este gratuit. Posturile private de radio şi televiziune vor practica acelaşi tarif pe emisiune şi pe unitate de timp pentru fiecare candidat, iar timpii de antenă oferiţi acestora trebuie să fie proporţionali cu cei practicaţi deposturile publice. Nerespectarea prevederilor prezentului alineat de către posturile private de radio şi televiziune atrage sancţionarea acestora. Sancţiunile sunt stabilite prin decizii ale Consiliului Naţional al Audiovizualului.”
- candidaturile propuse de partidele şi de alianţele politice, precum şi candidaturile independente, pot fi depuse numai dacă sunt susţinute de cel puţin 200.000 de alegători. Un alegător poate susţine mai mulţi candidaţi.
- amenzi de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru folosirea de către o formaţiune politică a însemnului electoral al altei formaţiuni politice sau a imaginii candidaţilor altei formaţiuni politice.
O prevedere controversată contestată de societatea civilă dar și de Consiliul Național al Elevilor și Alianța Organizațiilor Studențești permitea desfăşurarea campaniei electorale și în şcoli însă conform raportului comisiei de specialitate s-a eliminat amendamentul propus.
Liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila, a declarat că UDMR nu susține acest proiect de lege invocând prevederile conform cărora un alegător poate să semneze pentru mai mulţi candidaţi și că desfăşurarea campaniei electorale continuă şi în ziua votului. Senatorul UDMR a cerut retrimiterea proiectului la comisiile de specialitate însă plenul a respins solicitarea.
„Se va crea o problemă destul de mare: în loc de calitate vom avea cantitate. Vom avea alegători care vor semna pentru 3-4 partide pentru că legea le permite. Se termină campania electorală sâmbătă la 7 dimineaţa. (…) Chiar şi în ziua votului pot să faci campanie electorală. Noi nu suntem pregătiţi pentru aşa ceva. Ar ieşi un haos total”, a spus Cseke Attila.
Proiectul de lege a fost adoptat în Senat cu 70 de voturi „pentru”, 15 „împotrivă” și 12 abțineri. De precizat este că Senatul este primă cameră sesizată urmând ca deputații să dea votul final.