Sari direct la conținut

PSD mută pe toate fronturile pentru a-l scăpa pe Dragnea de probleme. Ofensiva legislativă luată în calcul de social-democrați

HotNews.ro
PSD mută pe toate fronturile pentru a-l scăpa pe Dragnea de probleme. Ofensiva legislativă luată în calcul de social-democrați

După ce Guvernul a sesizat, la cererea lui Liviu Dragnea, Curtea Constituțională invocând un conflict de interese între instituții pe tema completelor de judecată, PSD pune pe masă toate variantele pentru a-i rezolva șefului de partid problemele penale. Acestea vizează atât dosarul referendumului, cât și pe cel al angajărilor fictive.

Social-democrații au deschis mai multe fronturi pentru a efectua modificările dorite de Liviu Dragnea. În următoarea perioadă se pregătesc să intre în dezbatere parlamentară mai multe legi și ordonanțe care reglementează într-un fel sau altul faptele de care Liviu Dragnea este acuzat în dosarele sale.

Articolul privind abuzul în serviciu modificat în Codul Penal de către PSD urmează să intre în dezbaterea Curții Constituționale în luna octombrie. PSD a reușit să impună în Parlament definiția abuzului în serviciu cu dedicație pentru Liviu Dragnea. Astfel în iulie Parlamentul a redefinit abuzul în serviciu și a introdus un prag minim de prejudicu echivalent cu salariul minim brut pe economie, adică 1900 lei, și o scădere a pedepselor, până la 5 ani maximum, sau amendă.

Infracțiunea a fost redefinită așa încât se consideră abuz în serviciu doar dacă se obține folos pentru sine, membru de familie sau afini de până la gradul II, iar folosul trebuie să fie „material”. O altă prevedere adoptată a fost eliminarea din Codul penal a infracțiunii de neglijență în serviciu.

Pe 25 septembrie, mai exact săptămâna trecută, Curtea Constituțională a admis sesizarea formulată de președintele Klaus Iohannis pe legea 78/2000 care sancționează faptele de corupție. Astfel, judecătorii CCR au decis că cei care obțin foloase necuvenite pentru terți, nu doar pentru sine, comit o infracțiune de corupție. Hotărârea ar putea crea un precedent și ar putea da dreptate Opoziției care a contestat la CCR articolului modificat de PSD care stipulează abuzul în serviciu.

Dacă judecătorii CCR îți mențin punctul de vedere prezentat în decizia din sesizarea legii 78/2000 ar putea să dea dreptate Opoziției, iar articolul privind abuzul în serviciu să fie declarat neconstituțional. Surse politice au declarat pentru Hotnews.ro că într-o astfel de situație PSD va scoate întregul articol privind abuzul în serviciu din Codul Penal.

O astfel de măsură ar veni în sprijinul președintelui PSD, Liviu Dragnea, care deja are mari șanse să obțină o amânare a sentinței în dosarul angajărilor fictive după ce Guvernul a sesizat Curtea Constituțională pe tema „conflictului de interese” privind completele de judecată.

Ordonanța 6/2016 care a permis SRI să fie organ special de urmărie penală, în spețe de siguranță națională, se află în dezbatere în Comisia Juridică din Camera Deputaților care este și forul decizional. PSD încearcă să găsească o formulă prin care în lege să se prevadă anularea efectele protocoalelor, mai ales în contextul în care lideri ai actualei coaliții au reclamat că SRI i-a interceptat pe mandate de securitate națională. Dezbaterile generale au avut loc deja în comisia de specialitate, iar deputatul PSD Eugen Nicolicea, care este și președintele Comisiei și-a exprimat punctul de vedere

  • Eugen Nicolicea: „Pe perioada în care s-a lucrat numai pe protocoale, avem probe obţinute nelegal care ar fi trebuit să fie înlăturate din dosare la vremea lor. Apoi o perioadă a funcţionat Codul din 2014 în care s-a introdus sintagama că pot să fie organe de cercetare penală şi alte organe specializate. De aceea, lucrurile pot fi diferite. Decizia CCR anulează însă tot ce derivă din această sintagmă. (…) După declararea neconstituţionalităţii acestei sintagme a venit Raluca Prună cu OUG 6 prin care a decretat că SRI poate să fie desemnat organ de urmărire penală pentru infracţiuni care ţin de ameninţare la adresa siguranţei naţionale. Însă aceasta intră în contradicţie cu art. 13 din legea SRI-ului”.

Proiectul de lege privind declasificarea unor documente inițiat de Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea. Proiectul prevede desecretizarea protocoalelor încheiate între SRI și DNA, iar persoanele care au fost anchetate în baza acestor protocoale să poată cere revizuirea de sentințelor, anulare de probe și despăgubiri. Vezi fișa proiectului aici.

Proiectul a obținut avize favorabile de la comisiile de specialitate din Senat și urmează să intre, potrivit surselor Hotnews.ro, în dezbatere săptămâna aceasta la Comisia Juridică din Camera Superioară.

De altfel, și ministrul Justiției, Tudorel Toader, vorbea la începutul lunii august despre o posibilă OUG pentru revizuirea sentințelor date pe protocoale și interceptări ilegale.

„Voi propune doamnei prim-ministru și Guvernului adoptarea unei ordonanțe de urgență. O OUG care să modifice revizuirea ca instituție de reformare a unei hotărâri definitive ăn baza acestui 453 din Procedura Penală (art. 453 din CPP, care se referă la revizuirea hotărârilor judecătorești definitive, cu privire la latura penală – n.red.) . Ce înseamnă? Ca să îi dam celui care are sentimentul că e condamnat pe nedrept, pe protocoale, pe interceptări nelegale, să îi dăm posibilitatea să se convingă dacă condamnarea lui este dreaptă sau nedreaptă. Cum? El să solicite o revizuire a hotărârii, să avem un filtru de admisibilitate, un judecător să deschidă dosarul să verifice dacă X, care se crede condamnat pe nedrept, a fost condamnat pe baza de interceptări sau protocoale, a anunțat într-o emisiune la Antena 3 Tudorel Toader.

De precizat este că anularea efectelor protocoalelor ar putea repune în discuție inclusiv dosarul Referendumul, unde au fost făcute interceptări.

Reamintim că asupra premierului Viorica Dăncilă și asupra ministrului Justiție, Tudorel Toader, Liviu Dragnea face presiuni pentru a iniția OUG privind amnistia și grațierea. Hotnews.ro a relatat că postul de ministru al Justiției al lui Tudorel Toader depinde de semnătura pe ordonanța de urgență pentru amnistie și grațiere.

Surse politice au declarat pentru HotNews că Liviu Dragnea face presiuni ca Toader să-și pună semnătura pe document, lucru pe care, în acest moment, ministrul Justiției nu vrea să-l facă.

Sursele Hotnews.ro spun că Dragnea este presat de timp și că, deși a obținut o amânare în dosarul angajărilor fictive, va pune presiune pe toate părțile implicate, parlamentari și miniștri, să urgenteze și să rezolve „actele de justiție”.

De altfel, la nivel oficial, în următoarea perioadă ministrul Justiției a anunțat că urmează să se întâlnească cu reprezentanții Comisiei de la Veneția. De asemenea, și Florin Iordache a anunțat că este posibil ca legile Justiției să fie modificate în consens cu observațiile reprezentanților comisiei.

De menționat ar mai fi că la Codurile Penale aflate în dezbaterea Curții Constituționale mai sunt două articole contestate care l-ar putea ajuta pe Liviu Dragnea: articolele privind revizuirea sentinței și redefinirea grupului infracțional organizat.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro