Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei va lua în discuție săptămâna viitoare sesizarea PNL către Comisia de la Veneția privind ordonanțele pe legile justiției
Scrisoarea PNL prin care se cere sesizarea Comisiei de la Venetia pe ordonanțele din Justitie, inclusiv controversata OUG 7, va fi discutata în 6 martie de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) , institutia care decide sesizarea Comisiei de la Veneția.
Reuniunea APCE este programată pentru 6 martie, la Paris, iar scrisoarea PNL figurează la punctul 10 pe ordinea de zi a ședinței.
Liberalii semnalează în scrisoarea către APCE, consultată de HotNews.ro, modificările aduse sistemului judiciar din România prin adoptarea celor trei ordonanțe OUG 92/2018, OUG 90/2018 și OUG 7/2019 și atrag atenția asupra protestelor fără precedent ale magistraților generate de de Ordonanța 7.
„Urmare a apariției OUG 7/2019, în ultimele zile în România se înregistrează proteste ale magistraților fără precedent. Ele au fost generate de noile prevederi care transformă SIIJ (Secția pentru anchetarea magistraților – n.r.), în mare măsură, într-un parchet de sine stătător, ceea ce generează temeri privind un efect intimidant asupra magistraților. Noua prevedere a posibilității de eliberare din funcție a magistraților pentru neîndeplinirea condiției de ”bună reputație”, un criteriu care poate fi interpretat arbitrar, ridică și ea mari semne de întrebare. O altă prevedere care poate influența negativ actul de justiție este cea cu privire la limitarea interimatului la 45 de zile pentru pozițiile de procurori de rang înalt ce riscă să genereze blocaje în funcționarea Parchetului General sau DNA”, spun liberalii în scrisoarea adresată APCE.
O altă prevedere care poate influența negativ actul de justiție este cea cu privire la limitarea interimatului la 45 de zile pentru pozițiile de procurori de rang înalt ce riscă să genereze blocaje în funcționarea Parchetului General sau DNA. De asemenea, principiul separării carierelor judecătorilor și procurorilor, susținut până recent și de majoritatea parlamentară și legiferat de Parlament, va fi brusc abandonat prin posibilitatea oferită judecătorilor de a prelua funcții de procurori de rang înalt în anumite condiții, mai spun liberalii. Dincolo de toate acestea, numeroși specialiști consideră că textul OUG 7/2019 ridică probleme de neconstituționalitate.
Liberalii spun că este necesară această cerere către APCE pentru ca instituția să solicite o opinie Comisiei de la Veneția în legătură cu OUG 90, 92 și 7 care vizează modificarea Legilor Justiției și înființarea Secției de anchetare a magistraților.