Culisele ședinței PSD. De ce a demisionat Paul Stănescu și cum s-a deteriorat relația cu Viorica Dăncilă / Premierul ar fi fost informat de „persoane din afara partidului" că Paul Stănescu o va susține pe Gabriela Firea (surse)
Social-democrații au decis surprinzător vineri, în ședința Comitetului Executiv, să convoace congresul pentru alegerea unei noi conduceri la sfârșitul lunii iunie, în aproximativ trei săptămâni. Miza organizării congresului este de fapt candidatura Vioricăi Dăncilă la șefia PSD din postura de președinte interimar, au declarat pentru HotNews.ro surse din conducerea PSD. De altfel propunerea de a face congres rapid pentru șefia partidului a aparținut lui Dăncilă și a fost respinsă chiar de oamenii care i-au stat alături după arestarea lui Liviu Dragnea. Mai exact, decizia nu a fost susținută de Paul Stănescu, Marcel Ciolacu și Gabriela Firea – oamenii care au ajutat-o pe Dăncilă să-i debarce pe liderii fideli lui Liviu Dragnea.
Sursele HotNews.ro susțin că în urmă cu o zi, mai exact joi seară, Viorica Dăncilă s-a întâlnit cu Paul Stănescu, Marcel Ciolacu și Gabriela Firea și le-ar fi spus acestora că intenționează să propună în ședința CEX organizarea congresului la sfârșitul lunii iunie pentru alegerea conducerii PSD. „A fost o întâlnire joi la Parlament dupa ședința Coaliției, unde președintele interimar a anunțat că vrea organizarea congresului cât mai repede și a invocat faptul că trebuie legitimată conducerea PSD care să pregătească partidul pentru alegerile prezidențiale”, au explicat sursele citate.
Paul Stănescu și Marcel Ciolacu ar fi încercat să o convingă să renunțe la idee, explicând că partidul nu trebuie să ia decizii la cald și că este nevoie de o analiză și o dezbatere serioasă și de organizarea alegerilor în organizații și abia apoi pregătirea congresului. Viorica Dăncilă ar fi refuzat toate argumentele aduse de cei doi social-democrați.
Stănescu i-ar fi spus lui Dăncilă, încercând să o convingă să renunțe la organizarea rapidă a alegerilor pentru șefia PSD, că există riscul ca moțiunea de cenzură să treacă și ca o parte din parlamentarii PSD să plece spre ProRomânia, însă fără niciun rezultat. Stănescu pleda pentru organizarea unui Congres în care să fie schimbat statutul și de-abia după aceea, eventual după alegerile prezidențiale, a unui nou Congres pentru conducerea PSD. Până la acest al doilea Congres ar fi urmat să fie organizate alegeri în toate filialele PSD.
Sursele citate au explicat pentru HotNews.ro că schimbarea Vioricăi Dăncilă ar fi avut legătură cu faptul că aceasta ar fi fost informată „de persoane din afara partidului” că Paul Stănescu o va susține în toamnă pe Gabriela Firea să candideze la șefia PSD. De asemenea, și liderul PSD Vrancea , Marian Oprișan, ar fi avut un aport în schimbarea opiniei Vioricăi Dăncilă. Oprișan i-ar fi spus premierului că o serie de lideri din teritoriu o doresc ca președinte al PSD și că ar susține-o în acest sens.
Astfel, în debutul ședinței CEX, Viorica Dăncilă a anunțat că susține organizarea de alegeri pentru șefia PSD la sfârșitul lunii iunie. Propunerea acesteia a fost susținută de miniștrii și de majoritatea liderilor din teritoriu, cum era de așteptat, având în vedere că liderii sociali-democrați fac parte dintre cei fideli lui Liviu Dragnea.
În acest context, Paul Stănescu a anunțat că demisionează din funcția de președinte executiv al PSD invocând motive personale. Marcel Ciolacu și Gabriela Firea au pledat din nou pentru amânarea congresului în toamnă, dar fără ecou în rândul liderilor social-democrați.
De precizat este că înaintea ședinței CEX mai mulți lideri PSD au declarat că susțin ideea organizării cât mai rapide a alegerilor pentru șefia PSD.
- Marian Oprișan: „Preşedintele de partid trebuie ales cât mai rapid posibil pentru a avea stabilitate, predictibilitate (…) Doamna premier, prin analizele şi prin modul în care s-a comportat în ultima perioadă, a demonstrat clar că este un lider politic important şi care are lucruri importante de spus pentru România”
- Natalia Intotero: „PSD ar trebui să organizeze cât mai rapid un congres pentru alegerea unei noi conduceri”
- Niculae Bădălău: „Vom face congres într-o lună-două”
La finalul ședinței, Paul Stănescu a declarat că a demisionat din funcția de președinte executiv interimar al PSD din motive personale. Întrebat dacă a votat împotriva organizării Congresului pe 29 iunie, Stănescu a explicat: „Eu vedeam o altă desfășurare a parcursului alegerilor din partid, așa cum am zis public. Am zis că ar trebui să avem un congres cât se poate de repede pentru modificarea statutului și alegerea candidatului PSD pentru funcția prezidențială, apoi să organizăm un congres de alegeri pentru conducerea partidului, dar în condiții de liniște. Ne-am precipitat puțin”.
Tot la finalul ședinței, Gabriela Firea și Olguța Vasilescu au declarat că nu vor să candideze la șefia PSD.
Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a recunoscut că unul dintre motivele care au stat la baza propunerii privind organizarea rapidă a unui Congres al partidului ar fi acela că „cei mai mulţi interimari îşi doresc să ajungă preşedinte cât mai repede”.
Viorica Dăncilă a evitat să răspundă dacă intenționează să candideze pentru șefia PSD. Întrebată despre faptul că ar răspunde unor comenzi din afara PSD, unor persoane care ar avea legături cu serviciile, Dăncilă a spus că singura comandă a sa este de la partid și de la forurile statutare ale formațiunii.
„Acest lucru, comenzile, e ca și cum a vorbi același lucru de fiecare dată. Chiar credeți că atunci când vrei să schimbi lucrurile în bine trebuie să ai comandă de la cineva? Eu vă garantez că nu am comandă de la nimeni. Singura mea comandă este de la PSD, de la forurile statutare. Votul a demonstrat că a fost o decizie care s-a stabilit printr-un vot al majorității. Dacă rezultatul era ca să nu se facă acest Congres, țineam cont. Și în Guvern dacă avem o părere împotrivă și majoritatea e pentru atunci majoritatea e susținută”, a afirmat Viorica Dăncilă, la finalul CEX.