PSD îl susține pe Teodor Meleșcanu la șefia Senatului / Meleșcanu: Eu sunt membru ALDE și rămânem în opoziție / Tăriceanu: Am vorbit aseară, nu mi-a zis nimic despre o astfel de intenție – UPDATE
Fostul ministru de Externe Teodor Meleșcanu este susținut de grupul parlamentar al PSD pentru funcția de președinte al Senatului. Anunțul a fost făcut atât de premierul Viorica Dăncilă, la finalul întrunirii senatorilor social-democrați, cât și de Meleșcanu, care a precizat că nu a avut o discuție în acest sens cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.
Întrebată dacă Teodor Meleșcanu a fost consultat, Viorica Dăncilă a răspuns: „Vă dați seama că ne-am consultat și cu dânsul”.
Meleșcanu: Nu accept eu sprijinul, PSD mi l-a oferit
Ulterior, Teodor Meleșcanu – schimbat de Dăncilă din funcția de ministru, în luna iulie – a anunțat și el că are sprijinul grupului parlamentar al PSD pentru a ocupa postul lăsat liber de șeful său de partid, Călin Popescu Tăriceanu.
Întrebat dacă va discuta cu colegii ALDE din Senat despre susținerea sa, Meleșcanu a răspuns: „O să vedem când se va întâmpla votul”.
De asemenea, întrebat pe cine se bazează pentru susținerea la șefia Senatului, Meleșcanu a răspuns: „Pe cei care cred că e nevoie la conducerea Senatului de un om cu experiență, echilibrat”.
El a mai spus că nu a avut nicio discuție cu Tăriceanu în acest sens.
Întrebat de ce a acceptat această ofertă din partea PSD, în condițiile în care ALDE a ieșit de la guvernare, fostul ministru de Externe a replicat: „Cred că e o perioadă extrem de dificilă pentru România, în care avem nevoie de stabilitate. Nu mă interesa funcția de ministru. Eu sunt membru ALDE și rămânem în opoziție”.
Fostul ministru de Externe a susținut că până acum nu s-a pus problema excluderii sale din ALDE.
„Nu s-a discutat (n.r. – excluderea din ALDE). Eu cred că colegii vor realiza că este cea mai bună idee. Nu accept eu sprijinul, ei (PSD – n.r.) mi-au oferit. Cred sincer că e nevoie de stabilitate în România și Parlamentul va avea un rol deosebit. Toată lumea are șanse, că eu nu știu la PSD, la liberali cum vor vota oamenii. Eu sper ca relația să nu se înrăutățească, sper să ajut mult mai mult partidul din această poziție. Nu cred că putem ajunge la această variantă (excludere – n.r.)”, a conchis Teodor Meleșcanu.
Tăriceanu: Am avut aseară o discuție cu Meleșcanu și nu mi-a spus nimic despre o astfel de intenție
La rândul său, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că a avut aseară o discuție cu Teodor Meleșcanu, însă acesta nu i-a spus nimic despre intenția de a candida la șefia Senatului.
„Nu știu, nu mi s-a adus la cunoștință această decizie. Nu vreau să fac foarte multe comentarii, dar această chestiune ar fi putut să fie făcută, dacă a fost făcută, subliniez la modul ipotetic, numai în cadrul unei discuții cu ALDE. Această discuție cu ALDE nu a avut loc. Prin urmare, o astfel de propunere nu am ce s-o comentez”, a declarat Tăriceanu.
Întrebat dacă este o tentativă de racolare a unui parlamentar ALDE, Tăriceanu a răspuns: „V-am spus punctul meu de vedere și acest punct de vedere îl îmbrățișează și colegii mei. Iar dacă vreți să vă mai spun altceva, am avut aseară o discuție cu domnul Meleșcanuîn care nu mi-a spus absolut nimic despre o astfel intenție, în așa fel încât să nu se lase intenția din partea mea că l-aș bănui pe domnul Meleșcanu de o astfel intenție”.
Întrebat dacă pentru acest lucru ia în considerare excluderea lui Teodor Meleșcanu din ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a replicat: „Dar nu cred că poate cineva să propună o funcție la ALDE fără să discute cu conducerea ca să se poată accepta o astfel propunere”.
Călin Popescu Tăriceanu a anunțat luni în Biroul Permanent al Senatului că va demisiona de la șefia Senatului, decizie luată săptămâna trecută, odată cu ieșirea ALDE de la guvernare. Tăriceanu ar urma să își anunțe decizie în ședința de plen, programată să înceapă la ora 16.00.
PNL a decis să o susțină pe Alina Gorghiu pentru șefia Senatului.
Context
Decizia PSD de a-l susține pe Meleșcanu la șefia Senatului este cu atât mai suprinzătoare cu cât la finalul săptămânii Viorica Dăncilă și Teodor Meleșcanu s-au contrat pe tema propunerii de rechemare a ambasadorului George Maior. Viorica Dăncilă a declarat, joi, că nu a primit nicio solicitare de la fostul ministru de Externe Teodor Meleşcanu în privinţa rechemării la Bucureşti a ambasadorului României în SUA, George Maior. A doua zi, Meleșcanu a ținut să o contrazică și a susținut că i-a trimis încă din 8 mai propunerea de rechemare a ambasadorului George Maior. Mai mult, fostul ministru de Externe afirma că „nu este prima dată când premierul documentele pe care nu şi le asumă sau pe care nu doreşte să le respingă”.
Teodor Meleșcanu a fost schimbat din funcția de ministru de Externe în luna iulie, după ce Biroul Politic al ALDE i-a retras sprijinul politic, argumentul fiind „percepția publică negativă cu privire la modul de desfășurare al alegerilor din străinătate pentru Parlamenul European”. Meleșcanu a susținut inclusiv la acel moment „că nu există niciun fel de vinovăție” privind organizarea alegerilor europarlamentare în diaspora, „singurele aspecte” pe care și le asumă fiind „dublarea numărului secțiilor de votare și respectarea prevederilor legale care ar fi trebuit aduse la zi de către Parlament”.
La alegerile europarlamentare și la referendumul din 26 mai, mii de români au stat la cozi interminabile la secțiile de votare din străinătate, iar unii dintre ei nu au reușit să voteze. Teodor Meleșcanu a susținut din prima clipă că nu are nicio vină în acest caz, el spunând că Ministerul de Externe avea doar o obligație logistică și că totul s-a întâmplat din cauza președintelui Iohannis, care a convocat referendumul. El a mai susținut și că cele două întrebări au fost „complicate”, iar mulți au avut nevoie de lămuriri.