USR trece la politica „fără gargară”. Programul în 24 de puncte pus pe masă pentru negocierile în vederea intrării la guvernare
USR a lansat vineri programul cu care vrea să negocieze intrarea la guvernare. Între cele 24 de puncte se regăsesc o serie de inițiative lansate deja de partid, precum și propuneri noi în contextul crizei generate de coronavirus.
„Ne-am obișnuit cu frază sforăitoare și cu gargară. Cu cifre și miliarde aruncată din burtă. De vorbărie despre care nu se mai aude apoi nimic. Spitale, autostrăzi. Pe hârtie. USR trebuie să facă altfel de politică și aici. #Fără gargară”, arată USR în angajamentul din preambulul programului de guvernare.
Între propuneri se regăsesc finalizarea legislativă a inițiativei „fără penali”, impozitul zero pe salariul minim, introducerea Venitul Minim de Incluziune, folosirea fondurilor obținute din exploatare gazelor din Marea Neagră pentru investiții, prin pilonul 2 de pensii, precum și dezvoltarea sistemului de asigurări private de sănătate, prin care fiecare român va putea opta pentru o asigurare alternativă.
„Aceste angajamente reprezintă o primă bază negociere a intrării la guvernare. Vom negocia cu partenerii de alianță nu posturi, ci un calendar de aplicare a acestor angajamente”, precizează sursa citată.
Cele 24 de puncte ale programului de guvernare al USR:
1. Fără penali în funcții publice
- Introducerea unui nou articol în Constituție care prevede că: Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării.
2. Autostrăzi pe bune
- Este necesară bugetarea multianuală veritabilă a proiectelor de infrastructură (înlocuirea creditelor de angajament actuale cu credite bugetare veritabile valabile de la un an la altul). Acest lucru va asigura predictibilitatea și cursivitatea lucrărilor începute.
- Ridicarea plafoanelor europene privind deficitul bugetar ne va permite contractarea de împrumuturi strict dedicate infrastructurii din partea BEI și BERD, pentru finanțarea unor proiecte incluse în Masterplanul General de Transport și care nu se încadrează în fondurile europene nerambursabile de la Comisia Europeană pentru următorul exercițiu financiar european.
- Schimbarea fluxurilor financiare cu fonduri europene, modificarea/abrogarea OUG 40/2015 pentru a permite Autorităților de Management gestionarea directă a bugetelor de fonduri europene și plata proiectelor doar pe măsură implementării lor concrete
- Hățișul legislativ trebuie asanat și sutele de pagini inutile de hârtie care blochează proiectele cu anii trebuie eliminate.
- Guvernul susținut de USR va operaționaliza Companie Națională de Investiții Rutiere (CNIR), înființată în anul 2016 și lăsată de izbeliște în ultimii ani. Guvernul va asigura transferul proiectelor strategice ale României de la vechea companie de drumuri (CNAIR) care a eșuat în gestionarea acestora: Autostrada Sibiu-Pitești Autostrada Tg. Mureș-Iași-Ungheni (plus pod peste Prut) Autostrada (București)-Ploiești(Dumbrava)-Buzău-Focșani-Bacău-Pașcani-(Iași) Inelele Bucureștiului (centura actuală + noul inel de autostradă)
3. Antreprenoriat fără birocrație
- Eliminarea acordului vecinilor la înființarea unei firme într-un sediu în care nu se desfășoară activitate.
- Eliminarea interdicției de a avea mai mult de un singur SRL cu asociat unic.
- Eliminarea hârtiilor redundante necesare pentru înregistrarea firmelor sau pentru activitatea lor.
- Eliminarea hârtiilor anuale de confirmare a beneficiarilor reali când nu intervine nicio schimbare, sau când asociații sunt exclusiv persoane fizice.
- Digitalizarea completă a procesului de înființare a firmelor.
- Reînființarea comisiei de tăiat hârtii.
4. Cetățenia digitală – nu vom mai fi cărăușii hârtiilor între instituții
- Vom construi infrastructura necesară pentru ca cetățenii să nu mai plimbe hârtii între instituții, ci informațiile să circule electronic, sigur, rapid și trasabil. Nu vom finanța softuri pentru instituții decât dacă sunt parte dintr-o rețea digitală ce va uni instituțiile statului, de la nivel central, județean și local.
5. Zero taxe pe salariul minim
- Zero taxe pe salariul minim înseamnă reducere impozitării munci prin scutirea primilor 2.230 de lei din salariu și aplicarea taxelor și impozitelor doar pe bucata din salariu care depășește un salariu minim.
6. 300 de parlamentari
- 300 de parlamentari înseamnă să avem 200 de deputați și 100 de senatori în cele două camere ale parlamentului.
7. Fără pensii speciale
- Eliminarea tuturor pensiilor speciale și egalitatea românilor în fața pensiei. La contribuție egală, pensie egală.
8. Dreptul de a alege în sănătate
- Toți românii trebuie să aibă dreptul să își aleagă asiguratorul de sănătate și să aibă o sumă garantată de stat prin care să poată face efectiv acest lucru.
- Propunem dezvoltarea sistemului de asigurări private de sănătate, prin care fiecare român va putea opta pentru o asigurare alternativă. Românii oricum plătesc sume importante de bani în sistem, ar trebui să aibă dreptul să direcționeze o parte din ele.
- Vom deschide piața asigurărilor de sănătate la concurență și vom garanta posibilitatea fiecărui român de a-și putea alege un asigurator de sănătate, fără niciun cost suplimentar, pe modelul Pilonului II. Banii care acum merg direct la CNAS vor fi direcționați de fiecare român înspre asiguratorul pe care și-l alege.
9. DNA-ul Pădurilor și Mediului
- Înființarea unei Direcții de Investigare a Infracțiunilor de Mediu – instituție cu independență financiară și autonomie structurală, care să preia competența investigării tuturor infracțiunilor de mediu.
10. Flexi-muncă
- Introducerea contractelor de muncă multi-flexibile, care permit: telemunca, adaptarea programului de lucru de 8 ore la intervale diferite, comprimarea săptămânii de muncă la mai puține zile, cu indicatori de obiectiv și nu normare pe ore, job-sharing, alegerea zilelor libere, beneficii flexibile (ex: “cumpărarea” sau “vânzarea” concediului).
11. Ajutor pentru întreprinderi să treacă de criză
- Pentru întreprinderile care au activitate suspendată propunem ca impozitele și contribuțiile pe salarii nu se plătească pe perioada în care activitatea a fost întreruptă. Măsura aceasta este complementară șomajului tehnic.
- Pentru întreprinderile care au avut activitate afectată de măsurile de protecție epidemiologice, propunem ca statul să nu perceapă impozit pe profit sau pe cifra de afaceri pe perioada în care sunt în vigoare măsurile epidemiologice.
- Întreprinderile care au achiziționat și investit în materiale de igienă și protecție sanitară să poată folosi acele sume precum un credit fiscal în limita unei sume pe zi per angajat care a fost fizic la locul de muncă.
- Plata la timp a tuturor obligaților financiare ale statului către IMM-uri, cu predilecție concediul medical trebuie decontat rapid, nu cu întârzierile enorme pe care le are CNAS în acest moment. În cazul în care CNAS nu plătește să permitem întreprinderilor să deducă sumele pe care trebuie să le primească de la CNAS, din impozitul datorat.
12. Educație
- Mutarea centrului de decizie de la nivelul politic (minister și primărie) la nivelul consiliului de administrație al școli, pentru școlile publice.
- Debirocratizarea și flexibilizarea procesului de înființare și funcționare a grădinițelor, școlilor și liceelor private.
- Debirocratizarea ARACIP.
- Desființarea inspectoratelor școlare. Regândirea materiilor și a încărcării acestora.
- Un curriculum național simplificat completat de un curriculum suplimentar la decizia elevului sau școlii.
- Trecerea terenurilor și clădirilor care găzduiesc unități de educație timpurie, de învățământ preșcolar, scoli primare, gimnaziale și liceale, inclusiv celelalte niveluri de învățământ din cadrul acestora, înființate de stat, care fac parte din domeniul public local, în administrarea instituțiilor de învățământ enumerate anterior. Astfel, vom elimina situațiile de lipsă a investițiilor sau investiții discreționare și condiționate politic.
- Fiecare părinte va putea alege școala cea mai bună pentru copilul său și va avea la dispoziție aceeași sumă pe care o poate direcționa către o școala publică sau privată pe care o alege. Propunem 3 trepte de finanțare. Una standard, una pentru elevi din zone de educație prioritare (mai ales din mediul rural) și alta pentru elevi cu cerințe educaționale speciale.
13. Gazele din Marea Neagră pentru investiții
- Regândirea legii Offshore astfel încât să stimuleze investițiile în exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră în beneficiul tuturor românilor. Folosirea fondurilor obținute din exploatare pentru investiții, prin pilonul 2 de pensii.
14. Un loc de muncă – cea mai bună protecție socială – unificarea ajutoarelor sociale în Venitul Minim de Incluziune
15. Școala pentru toți – extinderea programului cu fonduri europene demarat în 2016
- Program de prevenire și reducere a abandonului școlar în special în școlile defavorizate, prin măsuri țintite la nivel de școală și de comunitate, care să asigure accesul copiilor la educație de la vârste timpurii și până la finalizarea învățământului obligatoriu (sprijin material și financiar, transport școlar, săli de clasă și profesori suficienți) și creșterea calității educației (pregătirea și atragerea profesorilor motivați, programe educaționale eficace, management școlar bun, implicarea familiei și comunității).
16. Fiecare Copil în Grădiniță (3)
- Creșterea numărului de copii din medii sărace la grădiniță prin dezvoltarea și extinderea programului Fiecare Copil în Grădiniță (debutat ca pilot al Asociației OvidiuRo)
17. Producție locală pentru o economie curată
- Investiții în producția de componente și materiale care să eficientizeze consumul de energie și să asigure tranziția către energie curată și autovehicule electrice
18. Fonduri europene adaptate și dedicate pentru asocierea fermierilor mici și mijlocii și centre de colectare cu servicii integrate (food hubs)
19. Caravana cu medici – creşterea accesului la servicii medicale a comunităţilor rurale și vulnerabile
- Lege privitoare la organizarea de caravane medicale în zone fără servicii medicale în spații autorizate sanitar sau în corturi medicale.
20. Prima Lumină – panouri voltaice pentru locuințele fără acces la electricitate
- Montarea panourilor fotovoltaice locuințelor izolate a fost un demers inițiat, încă din anul 2013, de Asociația Free Miorița prin campania ,,Lumină pentru România”. Prima Lumină este un proiect de lege ce își propune instituirea unui sistem de vouchere dedicate familiilor ale căror locuințe nu au fost racordate niciodată la rețeaua electrică și care nu își permit să acopere cheltuielile de conectare.
21. Vouchere pentru zilieri – sistem de muncă non-birocratic pentru zilieri și lucrători casnici
- Viitorul POCU și PNDR ( pentru agricultură) să includă acordarea de vouchere pentru zilieri
- Prin utilizarea de vouchere pt zilieri : se creează un cadru fiscal clar, și simplu de pus în practică;prestatorii dobândesc beneficii sociale: pensie, asigurări de sănătate; se lărgește baza de colectare a contribuțiilor și impozitelor.
22. Educațe pentru Sănătate în școli
- Derularea sistematică, cel puțin o dată pe semestru, în unităţile şcolare, de programe de educaţie pentru viață, inclusiv educaţie sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor.
23. Turism – destinațiile eco și de proximitate
- Dezvoltarea turismului de proximitate și a eco-turismului prin simplificarea legislativă, operaționalizarea Organizațiilor de Management al Destinației.
24. Program național de finanțare a sectorului cultural-creativ independent prin granturi.
- Un set de măsuri de acordare de granturi adresate organizațiilor (întreprinderilor) private active în organizarea de festivaluri, concerte, spectacole și evenimente cultural-creative (bienale, expoziții etc.), orientate către încurajarea de forme originale de structurare a unor astfel de activități în condiții de distanțare socială. Beneficiarii vor asigura cadrul necesar de protecție sanitară pe termen mediu și legăturile cu nevoile comunităților. Alocarea acestor granturi se face pe bază de competiție deschisă, similar procedurilor deja existente pe mecanisme similare pentru sectorul cultural-creativ privat.