Sari direct la conținut

Campanie de zeci de milioane de euro pentru locale. Topul contribuțiilor declarate de partide

HotNews.ro
Campanie de zeci de milioane de euro pentru locale. Topul contribuțiilor declarate de partide

​Competitorii au contribuit cu sume semnificative la campania electorală pentru alegerile locale, respectiv peste 185 de milioane de lei, adică aproape 40 de milioane de euro, deşi 2020 se anunţa a fi un an dificil din punct de vedere economic, iar limitările legate de desfăşurarea campaniei electorale prin evenimente sau acţiuni stradale ar fi trebuit să conducă şi la limitarea sumelor cheltuite de partidele politice, se arată într-o analiză a Expert Forum.

Expert Forum a publicat raportul privind monitorizarea finanţării campaniei electorale pentru alegerile locale din 2020, conform datelor conţinând contribuţiile candidaţilor şi partidelor politice publicate de către Autoritatea Electorală Permanentă la data de 1 octombrie.

Între principalele concluzii ale raportului se arată că cele mai multe contribuţii ale candidaţilor au fost declarate de către PNL (30%), urmat de PSD (25%). PNL a mai adăugat 1,75 milioane din subvenţii, iar PSD 3,6 milioane din veniturile proprii. Cei mai puţini bani i-au declarat candidaţii PSRO – 282 de lei.

Cea mai mare parte a fondurilor declarate de candidaţi provine din venituri proprii (82%), iar cei mai puţini bani vin din donaţii (1,3%), restul fiind împrumuturi. Sumele cele mai mari pentru donaţii au mers către Nicuşor Dan – 326.800 lei.

Conform concluziilor Forum Expert, PNL a apelat cel mai mult la împrumuturi (115), la o distanţă semnificativă de celelalte partide. Aproape un sfert din contribuţiile declarate de candidaţii USR reprezintă împrumuturi.

Expert Forum arată că unii dintre candidaţi, printre care şi fostul primar general al Capitalei Gabriela Firea, au declarat contribuţiile cu foarte puţin timp înainte de finalizarea campaniei electorale, ceea ce este greu de înţeles, având în vedere faptul că banii care nu sunt declaraţi (în trei zile de la încasarea în contul declarat la AEP) nu pot fi cheltuiţi şi recuperaţi prin rambursări.

De asemenea, peste 1.000 de intrări sunt datate 25 septembrie, iar ultima zi în care se puteau declara contribuţii a fost 26 septembrie, astfel că modul în care aceştia mai puteau cheltui banii este limitat. 25 candidaţi (majoritatea de la Pro Romania) au declarat sumele chiar pe 26 septembrie, precizează Forum Expert.

Cei mai mulţi bani au fost declaraţi în Bucureşti (la nivelul candidaţilor PMB/CGMB), urmat de Constanţa, Bacău, Iaşi, Argeş şi Timiş. Harghita şi Covasna rămân judeţele cu cele mai puţine contribuţii. O analiză comparativă a datelor din 11 septembrie (aproape jumătatea campaniei) şi 1 octombrie arată cum competitorii din Bucureşti au contribuit cu mai mulţi bani în a doua jumătate a campaniei, ceea ce ne poate arăta faptul că există o creştere vizibilă a mizei alegerilor şi deci a competiţiei (3 milioane vs peste 8 milioane), arată Expert Forum.

Contribuţiile partidelor din subvenţii sau fonduri proprii rămân relativ mici şi anume 22.268.154,98 lei (aproximativ 8% din totalul fondurilor declarate), indică o altă concluzie. Partidele au cheltuit mai mult din fonduri proprii (aproape 16 milioane) decât din subvenţii, precizează Expert Forum.

Expert Forum subliniază că publicarea datelor privind finanţarea campaniilor electorale în format editabil este un pas important pentru transparenţa procesului, însă calitatea lor trebuie îmbunătăţită pentru a fi cu adevărat utilizabile, indicând că la acest moment, există erori în bazele de date publicate de către AEP, precum şi intrări care sunt dificil de înţeles şi analizat din cauza calităţii precare a datelor raportate de competitorii electorali.

Expert Forum recomandă îmbunătăţirea calităţii datelor publicate de partide şi de Autoritatea Electorală Permanentă, publicarea unor rapoarte intermediare detaliate privind cheltuielile în campania electorală şi introducerea unor reglementări în Legea 334/2006 prin care identitatea donatorilor sau persoanelor care împrumută candidaţii pentru campaniile electorale peste o anumită limită (5 salarii brute), să fie publică, similar procedurilor pentru finanţarea partidelor politice. (sursa: Agerpres)

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro