Sari direct la conținut

Planul prin care tabăra Cîțu vrea să blocheze moțiunea USR-PLUS. Cum pune umărul și PSD

HotNews.ro
Planul prin care tabăra Cîțu vrea să blocheze moțiunea USR-PLUS. Cum pune umărul și PSD

​Tabăra lui Florin Cîțu din PNL vrea să blocheze moțiunea de cenzură a USR-PLUS, iar PSD vine în ajutor. Și unii, și alții caută motive să împiedice orice demers care ar duce moțiunea de cenzură în plen.

Oamenii lui Cîțu spun că Ludovic Orban ca președinte al Camerei Deputaților nu putea convoca Birourile Permanente fără a avea acceptul președintelui Senatului. Cum Anca Dragu este plecată, de acord ar fi trebuit să fie Alina Gorghiu, care o înlocuiește. Or, aceasta nu a fost de acord.

De altfel, sedința convocată de Ludovic Orban pentru sâmbătă dimineață nu s-a putut ține din lipsă de cvorum. PNL, PSD și UDMR au boicotat-o.

Al doilea passe va desfășura luni, când PNL, PSD și UDMR vor cere ca moțiunea să fie redepusă, invocând că nu avea cum să fie înregistrată fiind depusă atât de târziu, iar stafful Parlamentului terminase programul. De altfel, Rareș Bogdan, unul dintre susținătorii lui Cîțu a invocat sâmbătă dimineață această variantă. „Poate ar trebui redepusă moțiunea”, a spus el.

În joc, intră și PSD. Fie că va fi sau nu redepusă liberalii sau social-democrații vor ridica problema semnăturilor de pe moțiune. Surse parlamentare au declarat pentru HotNews.ro că se va cere o anchetă administrativă pe motiv că cinci dintre semnatarii AUR nu erau în țară, deci nu aveau cum să semneze documentul decât electronic, ceea ce nu s-a întâmplat. Dacă acest lucru este așa, moțiunea va fi blocată pentru că nu are numărul suficient de semnături. Documentul este susținut de 120, iar fără cinci ar avea sub necesarul minim de 117.

În acest context, cu directa colaborare a PNL, pesediștii vor depune ei propria moțiune de cenzură pe care, dacă vor, cei de la USR-PLUS și AUR pot să o voteze.

De altfel, problema semnăturilor a fost invocată în urmă cu câteva zile chiar de Marcel Ciolacu. Șeful PSD a spus că dacă documentul USR-PLUS și AUR va fi depus, având toate semnăturile, îl vor vota și social-democrații. În planul de acum, acest lucru nu se va întâmpla.

„Am văzut moţiunea de la USR, e o bătaie de joc, invocă protocolul lor din coaliţie. E bătaie de joc. Unica moţiune din acest moment e cea a PSD. USR au o hârtie în care vorbesc de protocolul lor, iar AUR au nişte hârtii pe care le flutură prin Parlament (…) Există o singură moţiune, a PSD, i-am invitat să semneze şi să vorbim asupra textului. (…) Ei nu pot să depună moţiune că n-au semnături și ei ceartă PSD? Să depună USR și AUR. Vă spun pentru prima dată: PSD-ul votează moțiunea și pică guvernul Cîțu. Să semneze, să o o depună la Parlament și eu, împreună cu toţi colegii mei o vom vota. (…) Eu nu depun moțiunea dacă n-am 234 de semnături, ce, intru pe șmecheriilor lor?”, a declarat joi seară Ciolacu la România TV.

Moțiunea de cenzură pași legali:

Potrivit Constituției:

  • Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
  • Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii.
  • Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.
  • Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea.

Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului:

  • Moţiunea de cenzură iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor se prezintă birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă. Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii.
  • Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.
  • Data şi locul şedinţei comune, împreună cu invitaţia de participare, se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro