CCR admite sesizarea Guvernului în conflictul cu Parlamentul. Moțiunea USR-PLUS merge însă mai departe
Curtea Constituțională a admis sesizarea Guvernului pe tema moțiunii USR-PLUS și AUR, însă aceasta își va urma traseul legal, potrivit surselor HotNews.ro. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi iar judecătorii invocă două articole, potrivit căruia Parlamentul are obligația de a informa Guvernul la data depunerii moţiunii.
Practic, judecătorii au spus că moțiunea a fost depusă corect dar Parlamentul a încălcat regulile prin nerespectarea procedurii constituționale, în momentul în care nu a fost informat Guvernul. Judecătorii CCR au invocat articolul 113, alin 2 din Constituţie dar și articolul 94 din regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului care precizează că Parlamentul are obligația de a informa Guvernul la data depunerii moţiunii.
În continuare, judecătorii CCR precizează că Parlamentul „urmează să dezbată moțiunea de cenzură depusă și să își exprime poziția prin vot asupra acesteia cu respectarea exigențelor constituționale și regulamentare și aplicarea principiului loialității constituționale”.
În ședința din data de 28 septembrie 2021, Curtea Constituțională a luat în dezbatere cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională între Parlamentul României, pe de o parte, și Guvernul României, pe de altă parte, cerere formulată de prim-ministrul Guvernului.
Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a decis:
„1. A admis cererea formulată de prim-ministrul Guvernului şi a constatat că există un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Guvern, generat de conduita Parlamentului cu privire la modul de desfășurare a procedurii de control parlamentar inițiate prin moțiunea de cenzură nr.2MC/3 septembrie 2021 – „Demiterea Guvernului Cîțu, singura șansă a României de a trăi!”.
2. Parlamentul urmează să dezbată moțiunea de cenzură depusă și să își exprime poziția prin vot asupra acesteia cu respectarea exigențelor constituționale și regulamentare și aplicarea principiului loialității constituționale.
Curtea a constatat că moțiunea de cenzură a fost depusă cu întrunirea numărului de semnături necesare. Însă, Parlamentul, în ansamblul său, a încălcat art.1 alin.(5) din Constituție coroborat cu art.94 alin.(1) din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, precum și art.113 alin.(2) din Constituție. Parlamentul nu a dezbătut moțiunea de cenzură, astfel că nu a finalizat procedura inițiată și continuă să încalce art.113 din Constituție. În consecință, au fost încălcate și prevederile constituționale ale art.1 alin.(3) privind statul de drept și alin.(4) privind echilibrul puterilor în stat” se arată în comunicatul de presă, transmis de CCR.
În aceste condiții, moțiunea USR-PLUS și AUR trebuie dezbătută și votată.
„Parlamentul urmează să dezbată moţiunea de cenzură depusă şi să îşi exprime poziţia prin vot asupra acesteia cu respectarea exigenţelor constituţionale şi regulamentare şi aplicarea principiului loialităţii constituţionale”, au explicat oficialii CCR.
Pe 8 septembrie, Florin Cîţu a depus la Curtea Constituţională o sesizare cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională dintre Parlament şi Guvern în care se invocă o conduită „neconstituţională, deopotrivă neloială şi abuzivă, faţă de autoritatea executivă”, întrucât moţiunea de cenzură a fost iniţiată, depusă şi comunicată cu „încălcarea dispoziţiilor constituţionale ale articolului 113 alineat (2) din Constituţie”.
Judecătorii constituţionali au decis însă să dezbată această sesizare după Congresul PNL, care a avut loc sâmbătă şi unde Florin Cîţu a fost ales noul preşedinte al partidului.