Sari direct la conținut

Din culisele strategiei de la Cotroceni / Ce calcule și-a făcut Klaus Iohannis prin nominalizarea lui Dacian Cioloș / Ce șanse are liderul USR să formeze un Guvern

HotNews.ro
Dacian Ciolos si Klaus Iohannis, Foto: Administratia Prezidentiala
Dacian Ciolos si Klaus Iohannis, Foto: Administratia Prezidentiala

Nominalizarea lui Dacian Cioloș de către Klaus Iohannis pentru funcția de premier este cotată pe scena politică cu șanse mici de reușită. La prima reacție, PSD, UDMR și AUR au anunțat că nu văd posibilă crearea unei majorități parlamentare în jurul liderului USR. Liberalii l-au trimis pe Cioloș să găsească soluția împreună cu „aliații” de la moțiunea de cenzură – PSD și AUR. Dincolo de declarațiile oficiale, președintele Klaus Iohannis și-a recalibrat planul, dar și-a păstrat scopul. Jocurile de culise sunt explicate cel mai bine de liberalii care încă speră că Florin Cîțu va rămâne premier.

„Nominalizarea lui Dacian Cioloș pentru funcția de premier poate fi o cacealma a președintelui Klaus Iohannis. L-a propus pentru că știe că nu va reuși să strângă o majoritate parlamentară în jurul său. Noi suntem în acest joc pentru că președintele ne-a promis că va face tot posibiliul să-l numească din nou premier pe Florin Cîțu”, au explicat pentru HotNews.ro surse politice din PNL.

În debutul crizei politice, odată cu ieșirea USR de la guvernare, Klaus Iohannis le-a promis liberalilor că după ce Florin Cîțu va deveni președintele PNL își va păstra și scaunul de premier. HotNews.ro a relatat că planul a fost structurat pe mai multe etape. Prima nominalizare presupunea un nume de premier de sacrificiu care nu ar reuși să coaguleze o majoritate în Parlament. Inițial, numele de premier de sacrificiu vehiculate au fost toate din interiorul PNL: Dan Vîlceanu, Lucian Bode și Nicolae Ciucă.

Surse citate au explicat pentru HotNews.ro că planul președintelui s-a adaptat din mers după ce PSD a început să joace propria carte politică. Dacă inițial liberalii și social-democrații au colaborat și Florin Cîțu a ajuns președinte PNL, situația s-a schimbat după adoptarea moțiunii de cenzură, iar președintele Klaus Iohannis a fost nevoit să identifice ale soluții și scenarii pentru menținerea PNL la guvernare.

În acest context, Dacian Cioloș a luat locul premierului de sacrificiu de la PNL. „Cu alte cuvinte, planul a fost recalibrat”, au explicat susrele liberale. După adoptarea moțiunii de cenzură, președintele Klaus Ioahnnis a pus toate tunurile pe USR, catalogându-i drept principalii vinovați și „iresponsabili care au arunca țara în criză”. Toată săptămîna trecută șeful statului a atacat USR.

În replică, USR a încercat să-și salveze imaginea și să demonstreze că este un partid responsabil. Liderii USR au anunțat că se vor prezenta la consultări cu propunerea de premier în persoana președintelui partidului.

  • Dan Barna: „USR are o propunere de premier în persoana lui Dacian Cioloș. Propunerea de premier este Dacian Cioloș, dar o să fie discutată. Pe structura coaliției, așa cum a fost ea, prima propunere aparține PNL, însă dacă se propune varianta noastră, Cioloș este pregătit”, (marți, 5 octombrie)

Oficial și neoficial, liderii PNL au dovedit că nu au strategie conturată în criza politică de la București și că soluțiile vin dinspre Palatul Cotroceni. Un episod demonstrativ în acest sens au fost deciziile contradictorii ale conducerii PNL.

Sursele HotNews.ro susțin că liberalii au fost anunțați la sfârșitul săptămânii de către președintele Klaus Iohannis că ar fi mai bine să nu decidă în forurile statutare să meargă la consultări cu o propunere de premier. Așa se explică bâlbâiala în deciziile Biroului Executiv al PNL. Mai exact, joi seară liderii liberalii au decis cu unanimitate de voturi să-l susțină pe Florin Cîțu drept propunera partidului pentru funcția de premier. La nici 24 de ore, liberalii s-au reunit din nou în ședință și au anunțat că își retrag nominalizarea.

Întrebați de ce au revenit asupra deciziei BEX, liderii PNL au comentat off the record:

  • „Toți ochii pe președinte! De acolo răsare soarele în sistemul nostru constituțional în astfel de situații. Sunt convins că va face declarații spre seara zilei de luni, post consultări. Puteam intra într-o cursă, dacă PSD, USR și AUR jucau în continuare împreună în alianță neparafată. Ei au creat criza aceasta, ei au dat jos Guvernul, ei sunt responsabili de căderea Guvernului. Îi așteptăm cu maximă atenție și îngrijorare să mute. PNL nu renunță la Citu, să fie extrem de clar. Nu avem niciun motiv să o facem. Sistemul nostru politic dă în astfel de situații, cum e cea de față, o putere reală de joc și acțiune președintelui. Acesta a anunțat luni Consultări. Să-i permitem să stea în haina constituțională și să acționeze după cum îi permite Constituția”, a explicat un lider PNL decizia de a nu-l propune pe Florin Cîțu pentru funcția de premier luni, la consultările de la Cotroceni

În continuare, liberalii mizează pe faptul că Dacian Cioloș nu ar putea coagula o majoritate parlamentară care să-l susțină pentru scaunul de premier.

De altfel PSD, UDMR și AUR au anunțat că nu văd posibilă crearea unei majorități parlamentare în jurul liderului USR.

  • Marcel Ciolacu: „PSD nu va vota niciodată un nou Guvern ZERO. Am dat jos Guvernul Cîțu cu o moțiune de cenzură în care am criticat și prestația miniștrilor USR. PNL și USR au distrus cot la cot România timp de un an de zile. Toată România știe acest lucru! Să se voteze partenerii alianței pierzătorilor între ei! Altfel, este clar că în actuala conjunctură nu se poate forma o majoritate stabilă care să guverneze eficient România”.
  • Csoma Botond, UDMR: „Pentru noi va fi destul de greu să-l acceptăm pe domnul Cioloş ca prim-ministru. Primul motiv este că a format o coaliţie de conjunctură cu AUR – prima moţiune de cenzură iniţiată a fost semnată numai de USR, PLUS şi AUR. După aceea, USR-PLUS a votat o altă moţiune îndreptată împotriva Guvernului. Având în vedere aceste două motive, pentru noi va fi destul de dificil”.
  • George Simion, AUR: „Până la următoarea reacţie, nominalizarea asta pare doar un joc politic şi aşteptăm următoarea mişcare a preşedintelui. (…) Ne bucurăm foarte mult că există reacţii din partea preşedintelui la presiunea pe care am pus-o, dar, din nefericire, Klaus Iohannis încalcă în momentul ăsta tocmai ceea ce el spune. Nu este o majoritate care să îl susţină pe Dacian Cioloş”.
  • Florin Cîțu: „Responsabilitatea lui Dacian Cioloș, ca premier desemnat, este una imensă. Are acum posibilitatea să negocieze cu partidele care au susținut moțiunea de cenzură (PSD și AUR), pentru a forma majoritatea necesară învestirii unui guvern stabil. PNL va discuta cu domnul Cioloș, după ce acesta va găsi soluția unei majorități împreună cu aliații săi de la moțiunea de cenzură, PSD și AUR”.

Dacian Cioloș are la dispoziție 10 zile să identifice majoritatea parlamentară care să-l susțină. Dacă nu reușește, președintele Klaus Iohannis chemă din nou partidele la consultări și face cea de-a doua nominalizare.

Dincolo de declarațiile politice, liberalii se așteaptă ca Dacian Cioloș să eșueze în formarea unui guvern, iar președintele Klaus Iohannis să facă cea de-a doua nominalizare, de acestă data în persoana lui Florin Cîțu.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro