Sari direct la conținut

Imaginea momentului: O zi de ședințe la partide și o singură concluzie. De ce merg PNL și UDMR la întâlnirea cu Cioloș

HotNews.ro
Citu, Barna, Kelemen, Foto: Guvernul Romaniei
Citu, Barna, Kelemen, Foto: Guvernul Romaniei

Miercuri, PNL și UDMR urmează să se întâlnească față în față cu USR pentru prima oară de la ruperea Coaliției și după retragerea susținerii politice pentru Guvernul Cîțu. PNL, UDMR și minoritățile onorează invitația lui Dacian Cioloș, desemnat de Klaus Iohannis candidat la funcția de premier, dar, declarativ, participă doar formal, fără un mandat pentru refacerea Coaliției.

Liderul USR și premierul desemnat Dacian Cioloș a anunțat încă de dimineață că a discutat telefonic cu liderii PNL și UDMR, iar o primă rundă de negocieri pentru refacerea coaliției de guvernare va avea loc miercuri după-amiază.

„De foarte multe ori au clamat responsabilitatea, sunt convins că vor da dovadă de responsabilitate, mai ales într-o perioadă în care mor zilnic oameni în spitale”, a spus Cioloș, subliniind că este nevoie rapidă de refacerea coaliției și de formarea unui nou guvern, cu sprijinul minorităților naționale.

PNL și UDMR au acceptat invitația la întâlnire doar pentru a bifa protocolar prevederile constituționale. Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că președintele PNL Florin Cîțu, președintele UDMR, Kelemen Hunor și liderul Minoritățiilor altele decât cele maghiare urmează să se întâlnească miercuri cu Dacian Cioloș la sediul PNL.

Cei trei lideri urmează să-l anunțe pe Dacian Cioloș că nu vor susține Cabinetul pe care acesta intenționează să-l desemneze.

Președintele PNL, Florin Cîțu, i-a convocat în cursul zilei pe deputații PNL la Vila Lac și a avut loc și o ședință a Biroului Permanent Național pentru „a se consulta” cu colegii de partid.

Secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu a ieșit public la finalul zilei și a spus sec că „președintele PNL, Florin Cîțu, nu merge cu un mandat la discuțiile cu Dacian Cioloș”.

Practic, după două zile în care președintele PNL s-a întâlnit pe rând cu senatorii și deputații PNL la Vila Lac, apoi cu liderii de organizații în ședința Biroului Permanent Național, nu există nicio o decizie oficială privind poziția liberalilor legată de refacerea Coaliției.

Surse participante la întâlnirea de la Vila Lac de marți au declarat pentru HotNews.ro că Florin Cîțu i-ar fi asigurat pe parlamentari că președintele Klaus Iohannis este în continuare partenerul PNL și că îl va nominaliza premier după ce Dacian Cioloș ar urma să fie respins de Parlament. Cîțu le-a mai spus acestora că Cioloș nu ar fi susținut de președinte, iar PNL exclude o colaborare cu acesta pentru refacerea Coaliției.

Liderii PNL se tem de cum se va poziționa PSD în Parlament dacă USR va veni să ceară votul de investitură pentru Cabinetul propus de Dacian Cioloș. „Nu știm cum vor reacționa pesediștii și dacă îl vor vota pe Cioloș. Asta ar strica toate calculele noastre. Au trădat o dată înțelegerea de a nu-l pica pe Cîțu”, au explicat sursele citate.

Temerile liberalilor sunt îndreptățite având în vedere că PSD are 157 de parlamentari care ar putea vota propunerea USR pentru Guvern. La aceștia s-ar adăuga cei 40 de deputați și senatori din PNL, susținători ai lui Ludovic Orban.

De altfel, chiar de la ședințele convocate la Vila Lac au lipsit parlamentarii care îl susțin pe Ludovic Orban. Conform sursele HotNews.ro, în jur de 40 de deputați și senatori nu au participat la întâlnirea convocată de Florin Cîțu.

La discuții merg și liderii UDMR. Ei s-au întâlnit marți după-amiază pentru a decide mandatul, iar surse din interiorul Uniunii au declarat pentru HotNews.ro că decizia este de a nu susține un guvern condus de Dacian Cioloș.

Liderii UDMR nu au făcut declarații la finalul ședinței, dar Kelemen Hunor a anunțat pe pagina sa de Facebook că refacerea coaliţiei de guvernare „este posibilă numai dacă toţi care au fost prezenţi la negocierile din decembrie anul trecut vor face parte din aceasta, adică PNL, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale”.

„Miercuri vom participa la întâlnirea la care Dacian Cioloş a invitat PNL, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale.

Vom asculta cu atenţie propunerea preşedintelui USR: programul de guvernare, strategia propusă pentru atingerea obiectivelor asumate în programul de guvernare, dar şi componenţa noului Cabinet, după care vom decide despre sprijinirea noului guvern. Refacerea coaliţiei este posibilă numai dacă toţi care au fost prezenţi la negocierile din decembrie anul trecut vor face parte din aceasta, adică: PNL, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale”, a scris liderul UDMR.

De partea cealaltă, liderul PSD, Marcel Ciolacu s-a poziționat deocamdată împotriva susținerii premiereului desemnat Dacian Cioloș. Ciolacu i-a urat ironic succes lui Dacian Cioloș în „tentativa de formare a unei majorități”. Președintele PNL a ținut să precizeze că, în mod normal, dacă nu există majoritate pentru un Cabinet Cioloș, acesta este un prim pas spre anticipate, scenariu avansat de liderul PSD și înaintea consultărilor cu șeful statului.

Pentru a fi investit un Guvern este nevoie de votul a 234 de paralementari. USR are 80 de mandate, PSD -157, PNL – 134, AUR – 43, UDMR – 29 și Minoritățile -18.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro