Sari direct la conținut

Dacian Cioloş vine în Parlament cu Guvernul USR. Misiunea imposibilă a premierului desemnat

HotNews.ro
Dacian Ciolos, Foto: AGERPRES
Dacian Ciolos, Foto: AGERPRES

Premierul desemnat Dacian Cioloş este aşteptat să depună luni, la Parlament, programul de guvernare şi lista Cabinetului.

PNL și UDMR au refuzat să-l susțină pe premierul propus de președintele Klaus Iohannis, așa că USR va veni săptămâna aceasta în parlament să ceară votul pentru un guvern monocolor.

Șansele ca Cioloș să ajungă la Palatul Victoria sunt foarte mici, în condițiile în care USR are doar 80 de voturi în parlament.

Dacian Cioloş a făcut duminică un apel la PSD şi PNL să voteze Guvernul USR pentru a ieşi din criza politică.

”Indiferent de situație, cred că și pentru PSD tot noi putem fi o soluție pentru a depăși lunile care urmează. Poate ne rupem gâtul și veți scăpa de noi sau poate vom reuși să ținem lucrurile sub control și vă vom permite să vă numărați liniștiți procentele. Oricum ar fi, ieșiți în câștig, pentru că sunt convins că nu vreți să vă treziți pe tavă cu o țară demolată”, a transmis PSD premierul desemnat.

”Sunt conștient că există o aversiune și o nervozitate la adresa noastră în PNL încă din campaniile electorale din 2019 și 2020. (…) Acum, guvernul monocolor al USR poate fi o soluție pentru ieșirea din criză. Lăsați-ne pe noi să înfruntăm această iarnă și gândiți pragmatic la cea mai bună soluție politică pentru a salva ce se mai poate salva din proiectul politic început anul trecut”, a adăugat Cioloș.

Ce urmează în Parlament, realitatea matematică

Procedural, premierul desemnat depune la Parlament lista cu miniștrii propuși pentru a forma Guvernul. Conducerea celor două Camere ale Parlamentului stabilește un calendar de audieri în comisiile de specialitate ale persoanelor propuse pentru ministere. Avizul comisiilor este unul consultativ.

Lista miniștrilor va fi supusă votului în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului.

Pentru învestirea Guvernului este nevoie de 234 de voturi. Șansele însă ca guvernul propus de premierul desemnat Dacian Cioloș să fie învestit de către Parlament sunt minime, în condițiile în care nu există o majoritate parlamentară anunțată.

Reamintim că membrii fostei coaliții de guvernare – PNL, UDMR – și minoritățiile au refuzat susținerea premierului desemnat. USR are doar 80 de senatori și deputați,număr insuficient de a valida cabinetul propus de Cioloș.

De menționat este că USR nu a negociat cu celelalte partide de opoziție – PSD și AUR. De altfel social-democrații au anunțat public că nu susțin un guvern USR.

Lista de miniştri a cabinetului propus de Dacian Cioloș

Duminică, Biroul Naţional al USR şi, ulterior, Comitetul Politic al partidului au aprobat lista membrilor Guvernului, propuşi de Dacian Cioloş, şi programul de guvernare.

* prim-ministru – Dacian Cioloş

* ministrul Afacerilor Externe – Dan Barna

* ministrul Apărării Naţionale – Nicu Fălcoi

* ministrul Afacerilor Interne – Alin Stoica

* ministrul Justiţiei – Stelian Ion

* ministrul Finanţelor – Dragoş Pîslaru

* ministrul Transporturilor şi Infrastructurii – Cătălin Drulă

* ministrul Energiei – Cristina Prună

* ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului – Claudiu Năsui

* ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – George Căţean

* ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor – Mihai Goţiu

* ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene – Cristian Ghinea

* ministrul Sănătăţii – Ioana Mihăilă

* ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei – Ionuţ Moşteanu

* ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale – Oana Ţoiu

* ministrul Educaţiei – Corina Atanasiu

* ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării – Monica Berescu

* ministrul Culturii – Iulia Popovici

* ministrul Tineretului şi Sportului – Tudor Pop

Guvernul trebuie să ceară votul Parlamentului în 10 zile de la desemnarea premierului

Preşedintele USR, Dacian Cioloş, a fost nominalizat, lunea trecută, de şeful statului Klaus Iohannis candidat la funcţia de prim-ministru.

„Mergem până la capăt pentru simplul fapt că politicianul român trebuie să-i redea cetăţeanului român încrederea în stat şi în capacitatea acestuia de a-i apăra interesele cât mai bine cu putinţă. Politicianul poate lua decizii bune sau proaste, dar cel puţin la fel de importantă precum decizia în sine (şi rezultatul acesteia) este buna-credinţă pe care se fundamentează decizia sa. A greşi e cât se poate de uman, a fi lipsit de onestitate şi de bună-credinţă este o lipsă de caracter în momente calme şi o ticăloşie în momente de criză”, a scris Cioloş, duminică, pe Facebook.

Conform articolului 103 din Constituţia României, candidatul pentru funcţia de prim-ministru trebuie să ceară, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună.

Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro