Sari direct la conținut

VIDEO Un nou blocaj în negocieri: Ministerul Dezvoltării, mărul discordiei între PNL și UDMR/ Kelemen amenință că nu intră în viitorul guvern / Ciucă: Sunt tehnici de negociere / Ciolacu: Dacă UDMR iese din această coaliție, iese și PSD

HotNews.ro
Kelemen Hunor , după negocieri, Foto: Captura Digi 24
Kelemen Hunor , după negocieri, Foto: Captura Digi 24

Negocierile PNL, PSD şi UDMR s-au blocat din nou, vineri, după ce Kelemen Hunor a amenințat că rupe noua coaliție. În spatele ușilor închise, liderii celor trei partide s-au certat pe împărțirea potofolilor din Guvern. PSD a revendicat ministerul Finanțelor în timp ce PNL a cerut ministerul Dezvoltării. În acest punct Kelemen Hunor a sistat discuțiile amenințând cu ruperea Coaliției. Discuțile s-ar putea relua cel mai devreme în cursul zilei de sâmbătă. Dincolo de bătălia pe funcții, liderii politici au încheiat discuțiile pe capitolul finanțe. Printre măsurile propuse în programul de guvernare se regăsesc majorarea pensiei minime la 1.000 și o alocare de 7% pentru investiţii.

Desfășurarea evenimentelor:

UPDATE 15.15 Kelemen: UDMR nu va fi de decor. Nu va fi posibil să stăm noi cu pantalonii dați jos până la genunchi și să așteptăm poștasul zâmbind în fiecare lună

UPDATE 15.04 Marcel Ciolacu: „Până duminică, toate negocierile trebuie să fie finalizate, ca să intrăm de luni în procedură și să avem un guvern așa cum am promis. Sunt normale anumite discuții când formezi o coaliție. Îi asigur pe români în continuare că joi vom avea un guvern. Trebuie să înțelegem toți că până duminică aceste negocieri trebuie încheiate”.

Întrebat de jurnaliști ce se întâmplă dacă UDMR se retrage: „Dacă UDMR iese din această coaliție, automat iese și PSD. Acesta este mandatul”.

UPDATE 14.52 Nicolae Ciucă: „Sunt tehnici de negociere și fiecare dintre partide își negociază portofolile. În funcție de discuțiile din fiecare partid, ne vom întoarce la masa discuțiilor și vom relua negocierile după-amiază sau mâine. Nici noi nu vrem să intrăm într-o coaliție fără PSD, UDMR și minorități”.

UPDATE 14.37Preşedintele Klaus Iohannis a chemat, luni, partidele la consultări la Cotroceni, în vederea desemnării premierului

UPDATE 14.20Ședința în care au loc negocierile pe portofolii a fost oprită după ce liderii PNL și cei ai UDMR nu s-au înțeles asupra ministerului Dezvoltării Regionale. Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că liberalii au cerut la negocieri portofoliul Dezvoltării Regionale, minister care se află acum la UDMR. Liberalii au insistat în negocieri să preia ministerul Dezvoltării.

În replică, Kelemen Hunor a amenințat că nu intră în viitorul Guvern dacă nu-și menține portofoliile actuale.

De partea cealaltă, PSD îl susține pe liderul Kelemen Hunor și a amenințat că nu va intra în viitorul Guvern. De altfel, înaintea ședinței PNL-PSD-UDMR Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor s-ar fi întâlnit și ar fi discutat despre negocierile cu liberalii, susțin surse politice pentru HotNews.ro.

UPDATE 12.55 PNL a propus și s-a agreat cu PSD un procent de 7% pentru investitii și s-a decis să nu fie introduse alte taxe noi. Tot la capitolul finanțe PNL și PSD au convenit o serie de creșteri de pensii și alocații pentru copii de la 1 ianuarie 2022, dar și creșterea salariului minim pe economie

De asemenea va creşte pensia minimă de la 800 la 1.000 de lei, vor fi indexate pensiile cu 10%. Pentru cei care au un cuantum între 1.000 de lei şi 1.600 de lei se va da o indemnizaţie de 1.200 de lei la începutul anului viitor doar pentru anul viitor.

De asemenea cei care au pensie mai mare de 4.000 de lei nu vor mai fi scutiţi de plata CASS și se va acorda cea de a 13-a indemnizaţie pentru persoanele cu handicap.

Pentru copiii până la doi ani – 600 de lei lunar, iar alocaţia va creşte la 243 de lei. Totodată salariul minim va creşte la 2.550 de lei și va fi acordat pe o perioadă de 24 de luni

UPDATE 12.05 A început o nouă rundă de negocieri. Tema discuțiilor este cine va desemna primul premierul și cum se vor împărți portofoliile în GuverN. La întâlnire participă din partea PSD – Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu si Vasile Dîncu, din partea PNL- Nicolae Ciucă, Florin Cîțu, Rareș Bogdan și Gheorghe Flutur iar din partea UDMR – Kelemen Hunor și Cseke Attila.

Șeful PSD Marcel Ciolacu a declarat joi seară, la finalul negocierilor cu PNL, că s-a ajuns la un acord ca joi să existe un guvern învestit, dar nu s-a stabilit încă ce partid va da primul premierul și cine va prelua Ministerul Finanțelor.

”Am convenit împreună ca până joia viitoare să avem un guvern investit. Vrem să construim, totuşi, un guvern funcţional şi o coaliţie să fie toată lumea mulţumită ca şi echilibru guvernamental. Sunt două propuneri de prim-ministru – una a PSD, una a PNL. Am încercat să creionăm cele două propuneri şi structura guvernului ţinând cont de cineva avea, prin rotaţie, primul prim-ministrul.”, a declarat liderul PSD.

”Am avut discuții pe pachetul social. Rămânem în continuare să găsim noi venituri, deoarece PNL insistă să nu mărim nicio taxă. Probabil, vom lua bani din redevențe”, a declarat Ciolacu.

Nicolae Ciucă, propunerea PNL pentru postul de premier, se declară optimist în privința viitorului guvern și al programului de guvernare.

”S-au făcut paşi importanţi pe pachetul social cât şi pe ceea ce înseamnă faptul că agreăm să găsim soluţii pentru a nu creşte taxele”, a spus Ciucă, precizând că s-a stabilit un procent de 7% pentru investiţii, în programul de guvernare, în bugetul pe anul viitor.

Liderul liberal Florin Cîțu a reiterat ”marele succes” al negocierilor deoarece este ”o mare victorie pentru PNL să dea primul premierul, fiind un partid mai mic”. Cîțu acceptă însă că acest lucru nu a fost stabilit și se negociază.

Ministerele pe care le dorește PSD:

  • șefia Camera Deputaților
  • Secretariatul General al Guvernului
  • Finanțele
  • Munca
  • Transporturile
  • Fondurile Europene
  • Apărarea
  • Sănătatea
  • Agricultura

Ministerele pe care le dorește PNL:

  • premier
  • șefia Senatului
  • Interne
  • Energie
  • Justiție
  • Transporturi
  • Educație
  • Externe
  • Cultură
  • Economie
  • Digitalizare

Ministerele pe care le dorește UDMR:

  • vicepremier
  • Dezvoltare
  • Mediu
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro