Sari direct la conținut

Cum a rămas Florin Cîțu prizonier la șefia PNL și câți dintre sfătuitorii fostului premier au rămas alături de el

HotNews.ro
Cum a rămas Florin Cîțu prizonier la șefia PNL și câți dintre sfătuitorii fostului premier au rămas alături de el

După un an în care a fost propulsat și a ocupat prim planul politicii românești, Florin Cîțu a rămas doar prizonier în fotoliul de președinte PNL și fără acces la marile decizii din Coaliție și Guvern. De la salvatorul și reformatorul PNL, susținut și aplaudat de Klaus Iohannis, Emil Boc, Alina Gorghiu, Rareș Bogdan, Lucian Bode, Gheorghe Flutur sau Raluca Turcan, Florin Cîțu este acum un lider care doar se opune deciziilor luate de Coaliția PNL-PSD-UDMR pe teme importante ca bugetul de stat pe 2022 și certificatul verde. Câți dintre susținătorii sai i-au rămas alături.

Criza politică și nominalizare lui Nicolae Ciucă pentru funcția premier a creat o fractură la nivelul conducerii PNL între Florin Cîțu – prim-vicepreședinții partidului și președintele Klaus Iohannis. Mai exact, cei patru prim-vicepreședinți ai partidului Lucian Bode, Rareș Bogdan, Iulian Dumitrescu și Gheorghe Flutur au stat alături de premierul desemnat la negocierea viitorului Guvern în timp ce Florin Cîțu a făcut opinie separată încercând să negocieze peste colegii de partid fără a creea o strategie comună cu aceștia.

Pe toată perioadă negocierilor cu PSD și UDMR, Cîțu a evitat să stea alături de premierul desemnat și a lipsit de la multe întâlniri cheie pentru formarea noii Coaliții. Mai mult, președintele PNL a lipsit de la împărțirea în Coaliție a portofoliilor din Guvern dar a criticat public ce a obținut partidul său.

În ședința Biroului Național al PNL în care s-a validat formarea guvernului de coaliție PNL-PSD-UDMR, o parte dintre liderii liberali s-au revoltat împotriva lui Florin Cîțu și au refuzat să voteze listă de miniștri propuși în viitorul Guvern. De menționat este că 17 lideri de organizații, printre care Ilie Bolojan și Dan Motreanu, au boicotat ședința, prin neparticipare.

Totodată, a fost prima oară când i s-a cerut demisia lui Florin Cîțu din funcția de președinte PNL. Liderul PNL Giurgiu, Dan Motreanu i-a cerut public demisia acuzându-l că asocierea cu PSD l-a descalificat ca “lider politic al PNL” și „nu mai are nicio autoritate morală, niciun ascendent asupra liberalilor”.

După validarea noului Guvern în Parlament, liderii PNL care l-au susținut și care au stat în spatele lui Cîțu pe tot parcursul anului susținându-l în competiția pentru șefia partidului au dispărut din camarila acestuia.

„Când nu este la Senat, Cîțu este la sediul partidului dar nu mai este înconjurat ca altădată de toți liderii PNL și a rămas doar cu secretarul general al partidului, Dan Vîlceanu”, au declrata pentru HotNews.ro surse din interiorul PNL.

De altfel, lipsa susținerii liderilor PNL se vede din lipsa deciziilor și frecvența ședințelor de partid. Într-o lună de zile, conducerea partidului – Biroul Executiv s-a reunit o singură dată, pe 6 decembrie. Liderii de organizații i-au cerut bani lui Florin Cîțu, să-și onoreze promisiunile din campania internă.

Mai exact, aceștia au cerut mai mulți bani de la centru, din subvenția partidului încasată din bugetul de stat. Secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu a fost singurul care a încercat să aplaneze conflictul dintre liderii de organizații și președintele PNL încercând să aplaneze conflictul.

Dacă în timpul campaniei interne de partid, lideri ca Emil Boc, Rareș Bogdan, Gheorghe Flutur, Alina Gorghiu, Iulian Dumitrescu, Raluca Turcan sau Lucian Bode îl susțineau public și aveau numai cuvinte de laudă la adresa lui Cîțu, la ședințele de partid nu se mai regăsesc acum în „poză”, alături de acesta. Singurul care a rămas alături de fostul premier este secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu., susțin sursele citate.

Liderii PNL care și-au pus speranțele și încredere în președintele PNL-Florin Cîțu

  • Emil Boc: „Avem nevoie de un guvern și de un președinte la PNL care să fie racordat la timpul prezent al României și al Europei. Dacă se adâncește în continuare pandemia, vom avea recesiune, dar dacă lucrurile merg așa cum arată acum, că ieșim treptat, dar sigur din pandemie, vom putea să reușim să evităm o recesiune economică și de aceea mă bucur că avem un premier precum Florin Cîțu, care înțelege bine mecanismele economice, înțelege bine că locul de muncă este cea mai bună formă de protecție socială, înțelege bine că avem nevoie de reformarea acestei țări cu măsuri concrete și este un om politic recent, venit în această sferă cu foarte multe gânduri pozitive și care își dedică energia pentru ceea ce înseamnă viitorul României Din punctul meu de vedere, Florin Cîțu este viitorul României și al Partidului Liberal”. (19 ma)
  • Raluca Turcan: „Este nevoie de curaj în acțiunea politică pentru a produce o schimbare de substanță în România și de aceea am decis să îl susțin pe Florin Cîţu în competiția pentru conducerea Partidului Național Liberal.Sper să fie o competiție politică fair-play, cu o dezbatere centrată pe proiecte iar, în final, să fim uniți, toți membrii PNL, în jurul direcției înainte pe care o decidem la Congres. Îi doresc succes lui Florin Cîțu și îl asigur de sprijinul meu, iar colegilor mei, din partid și de la guvernare, le doresc și ne doresc curaj, să facem ceea ce românii așteaptă de la noi”. (30 mai)
  • Rareș Bogdan: „Florin Cîțu este cel mai potrivit să conducă PNL, e un om lipsit de formalisme, un om care nu are teamă de asumare, o fire empirică, nedogmatică și care înțelege că partidul trebuie modernizat și care are o relație foarte bună atât cu lideri tradiționali, cu lideri din zona clasică a partidului, (…) De asemenea, este un liant între cele două curente importante, cel conservator și cel progresist, din cadrul politicii, la nivel european. Poate fi exact ce este Draghi pentru Italia astăzi, la o altă vârstă, cu o altă forță și cu altă energie. Poate fi ce a fost Aznar la un moment dat pentru Spania”.(2 iunie)

Favoriții premierului Cîțu și prietenii de cafea Isar, Vîlceanu, Gorghiu și Dumitrescu

Și din postura de premier al României, Florin Cîțu era înconjurat de favoriți care erau mereu în anticameră la Guvern. Potrivit surselor din partid, Lucian Issar, soțul Alinei Gorghiu, Dan Vîlceanu și Iulian Dumitrescu au fost foarte apropiați de Cîțu.

Lucian Isar, soțul Alinei Gorghiu a fost numit și consilier onorific al premierului și a fost fotografiat în repetate rînduri alături de Cîțu, la cafenea în Dorobanți.

De altfel, Lucian Isar era un prieten bun al lui Florin Cîțu de pe vremea când acesta era ministru de Finanțe. Cîțu l-a numit pe Isar -reprezentant al României la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Cei doi se cunosc de mai bine de 15 ani, din mediul bancar. Amândoi au lucrat împreună la Citybank și ING.

Isar este un personaj controversat, de profesie economist care a urmat studii la Colegiui Național de Apărare și la Academia Națională de Informații. De asemenea, Isar este soțul senatoarei PNL Alina Gorghiu.

Un alt prieten al lui Florin Cîțu este Dan Vîlceanu care și-a început cariera politică la PSD a trecut apoi la PDL și a rămas la PNL după ce a fuzionat cu partidului lui Traian Băsescu. De numele lui Vîlceanu este legat scandalul în care mama sa, Elisabeta Vîlceanu în calitatea de asociat unic al unei firmei care a derulat doar în 2020 contracte de peste 1 milion de dolari cu companii de stat: CET Govora, Colterm, Complexul Energetic Hunedoara și Complexul Energetic Oltenia.

Vîlceanu este în prezent ministru al Fondurilor Europene dar a fost în Guvenrul Cîțu și ministru al Finanțelor unde s-a remarcat mai degraba prin gafele, decât pentru activitatea desfășurată. Chiar în primele declarații făcute odată ajuns ministru a spus două lucruri greșite: „nu există creștere economică fără un puseu inflaționist” și „inflația nu e 5%, această cifră fiind doar o ”estimare” a BNR (la acel moment aceea fiind cifra).

Iulian Dumitrescu un alt apropiat al premierului Florin Cîțu, cunoscut apropiat care frecventa anticamera de la Guvern a fost ales prim-vicepreședinte al PNL în 25 septembrie, în „echipa câștigătoare” a lui Florin Cîțu.

Președinte al Consiliului Județean Prahova și al filialei județene a PNL, Iulian Dumitrescu este un lider influent în partid. Nu mai departe de vara acestui an, Iulian Dumitrescu și senatorul liberal George Stângă au fost înregistrați de DNA în biroul lui Cătălin Drulă, atunci ministru al Transporturilor, căruia îi cereau să îi păstreze în funcție pe șefii Asociației Române de Salvare a Vieților Omenești pe Mare și Administrației Fluviale a Dunării de Jos Galați.

Alina Gorghiu, o mare susținătoare a candidaturii lui Florin Cîțu la șefia PNL care nu mai este prezentă ca altădată în camarila acestuia după ce guvernul Ciucă a fost învestit în funcție.

Alina Gorghiu a debutat în politică fiind susținută de liderul PNL Dolj Mihai Voicu și a obțint în 2008 un mandat de deputat. Avocat de profesie și fost consilier la AVAS, Gorghiu a avut o carieră în ascensiune în politică fiind susținută puternic de liberali ca Bogdan Olteanu, Mihai Voicu, Teodor Atanasiu și Klaus Iohannis.

De altfel Gorghiu a fost co-președinte al PNL 2014-2016 alături de Vasile Blaga și cu susținerea lui Klaus Iohannis. Gorghiu a câștigat sefia PNL după ce cu o zi înainte de alegeri, Teodor Atanasiu s-a retras și i-a acordat sustinerea.

Legat de activitatea s aparlamentară, în prezent senator de Timiș, Alina Gorghiu se numără printre inițiatorii unui controversat proiect de lege. care prevedea ca Registrul Comertului să treacă din subordinea Ministerului Justitiei, în cea a Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), condusă la cea vreme de Mihail Vlasov – judecat sub control judiciar într-un dosar în care este acuzat că a primit mită 200.000 de euro de la un om de afaceri. I

Președintele PNL, Florin Cîțu și rolul lui în Coaliția de guvernare

În luna decembrie ședințele de Coaliție au fost în repetate rânduri suspendate din cauza neînțelegerilor interne dintre liderii PSD-PNL și premier. Fie că a fost vorba de împărțirea funcțiilor politice fie că s-au discutat tema ca bugetul de stat pe 2022 sau certificatul verde, liderii Coaliței nu au reușit să ajungă la un consens și au avut nevoie de medierea președintelui Klaus Iohannis.

Din postura de președinte al PNL, Florin Cîțu a criticat în repetate rânduri deciziile luate de Coaliție. Un prim episod în acest sens a fost dezbaterea pe tema certificatului verde. Social-democrații au venit cu un nou proiect de lege, gândit de la zero și prezentat în ședința Coaliției însă Florin Cîțu s-a opus declarând că PNL nu poate fi de acord cu susţinerea testării de către stat, pe termen nelimitat, pentru cei care nu se vaccinează.

Rezultatul opoziției lui Cîțu a tărăgănat dezbaterea în Parlament și a dus într-un final la intervenția presedintelui Klaus Iohannis și amânarea unor noi reglementari privind certificatul COVID.

Un alt moment a tensionat în Coaliție a fost bugetul de stat pe 2022. Florin Cîțu a amenințat cu ruperea Coaliției de guvernare pentru că, în forma asumată de Guvern a bugetului, pragul de 7% pentru investiții negociat cu PSD nu a fost respectat. Președintele PNL a recunoscut ca proiectul bugetului nu a fost discutat înainte în interiorul partidului ci doar în Coaliție și i-a cerut premierului Nicolae Ciucă să vină în fața PNL pentru a explica de ce a fost acceptată această variantă de buget.

„​Doar partea liberală nu a fost respectată în proiectul de buget”, a spus Cîțu, care a reamintit că PNL a făcut un compromis pentru a guverna cu PSD.

De partea cealată, premierul Ciucă s-a declarat este mulțumit de forma bugetului, despre care a spune că include cea mai mare alocare pentru investitii din ultimii 32 de ani.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro