Sari direct la conținut

"Hoț ordinar". Atac virulent al deputatului USR Emanuel Ungureanu la adresa lui Alexandru Rafila

HotNews.ro
Emanuel Ungureanu si Alexandru Rafila, Foto: Colaj foto
Emanuel Ungureanu si Alexandru Rafila, Foto: Colaj foto

Emanuel Ungureanu, deputat USR și vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, îl acuză pe ministrul Sănătății Alexandru Rafila că prin contractul de consultanță cu Organizația Mondială a Sănătății România va plăti un milion de euro pentru reviziurea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, despre care entitatea nu știe nimic, în condițiile în care Guvernul este plătit să elaboreze ordonanțele de urgență pe care le dă.

Emanuel Ungureanu l-a acuzat miercuri pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, că „a crescut contribuția României pentru Organizația Mondială a Sănătății la peste 21 de milioane de euro” și „a direcționat, discreționar, pentru asistență tehnică (consultanță) un purcoi de bani către Organizația Mondială a Sănătății, organizație care l-a plătit ani buni”.

Emanuel Ungureanu face referire la un memorandum adoptat de Guvern pe data de 10 iunie 2022, care prevede plata acestor sume.

Deputatul l-a atacat din nou sâmbătă pe ministrul Sănătății spunând că va plăti un milion de euro pentru elaborarea unui text pentru ordonanța de urgență care va modifica Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și denunță o ”hoție uriașă”.

  • ”HOȚIE URIAȘĂ comisă de Rafila prin consultanța către OMS! 1 MILION de euro pentru o lege! A treia BOMBĂ din contractul hoțesc cu OMS!
  • Iată ce scrie în contractul de consultanță între RAFILA și OMS!
  • „Rezultat 3.1 – „Revizuirea legislației privind cadrul strategic pentru reforma managementului serviciilor de sănătate și al resurselor umane.”

Sună pompos nu?

  • Buget alocat: 998.550 EURO – ÎNCĂ 1 MILION de euro către OMS (vezi foto 1) dat de RAFILA
  • Ce credeți că va face OMS pentru acești bani?
  • Vă țineți bine?
  • Va elabora un *text de lege* pentru MODIFICAREA LEGII 95/2006 PRIN ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ ȘI VA FACE CRITERII DE COMPETENȚĂ PENTRU OCUPAREA FUNCȚIILOR DE CONDUCERE DIN SĂNĂTATE (pe care oricum Rafila le numește politic, ca la Spitalul Județean Timișoara) precum și CRITERII DE CALITATE PENTRU FORMARE ÎN MANAGEMENTUL SERVICIILOR DE SĂNĂTATE (pentru care avem o altă instituție care se numește Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare)”, a scris Emanuel Ungureanu pe Facebook.

Deputatul USR susține că banii vor fi aruncați pe fereastră în condițiile în care OUG va fi modificată ulterior.

  • „Așadar, RAFILA, deputat, membru al comisiei de sănătate din Camera Deputaților, plătit de statul român să inițieze legi și să îmbunătățească cadrul legislativ în domeniul sanitar, ARUNCĂ 1 MILION DE EURO, PE CONSULTANȚĂ, către unii care nu știu mai nimic despre Legea 95/2006 și problemele reale ale sistemului nostru medical.
  • 1 MILION DE EURO pentru 15-20 pagini scrise frumos la calculator pentru o ordonanță de urgență (a câta oare în sistemul sanitar) CARE VA FI MODIFICATĂ ORICUM DE PARLAMENT! 50.000 euro/pagină scrisă – HOȚ ORDINAR!”, a conchis Ungureanu.

PSD susține „total” acţiunea ministrului Sănătăţii care „a înjumătăţit” banii de consultanţă din PNRR

PSD a transmis, vineri, că susţine „total” acţiunea ministrului Sănătăţii care „a înjumătăţit” banii de consultanţă din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi respinge „categoric tentativa USR” de a reclama consultanţa OMS pentru PNRR ca fiind expresia unor interese „personale” ale lui Alexandru Rafila, notează Agerpres.

„PSD susţine total acţiunea ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, care a înjumătăţit banii de consultanţă din PNRR, spre disperarea USR. Acuzele şi invectivele descalificante ale reprezentanţilor USR nu pot ascunde adevărul! De la 50 de milioane de euro, cât era iniţial suma destinată consultanţei pentru componenta Sănătate din PNRR în varianta USR, s-a ajuns la 21,25 milioane de euro. Este o diminuare cu 57,5% faţă de cât pusese arbitrar Cristian Ghinea – fost ministru USR al Fondurilor Europene – fără să se consulte cu nimeni din Ministerul Sănătăţii, atunci când a făcut Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, cu o totală lipsă de transparenţă publică”, se arată într-un comunicat al PSD.

Potrivit social-democraţilor, această ajustare a fost făcută „absolut legal şi instituţional”, după runde succesive de consultări cu Banca Mondială, Banca Europeană pentru Investiţii şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în urma cărora OMS şi-a asumat integral asistenţa tehnică necesară României pentru îndeplinirea jaloanelor din PNRR.

„Guvernul României a aprobat parteneriatul cu OMS încă din luna mai. De altfel, OMS este specializată în politici de sănătate publică şi a participat recent la reforme ale sistemului de sănătate în mai multe ţări, cum ar fi de exemplu Grecia. Este deplorabil că reprezentanţii USR, disperaţi după atenţia publică, aleg să fie ipocriţi şi ignoră premeditat adevărul că Organizaţia Mondială a Sănătăţii a fost inclusă în PNRR şi menţionată repetat, ca potenţial partener al ţării noastre, chiar de către Cristian Ghinea”, a afirmat PSD.

Social-democraţii au adăugat că Alexandru Rafila a fost reprezentantul României la OMS şi nu angajat al organizaţiei.

„Minciunile USR nu pot face uitate adevăruri grave şi nu pot acoperi incompetenţa pe care reprezentanţii săi au probat-o prin gestionarea dezastruoasă a sănătăţii publice, când reprezentanţii săi au condus Ministerul Sănătăţii şi au girat importul inutil a zeci de milioane de vaccinuri în plus faţă de cât era necesar, pe care suntem obligaţi să plătim degeaba un miliard de euro”, se mai spune în comunicat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro