VIDEO Parlamentul a eliminat pensiile speciale ale deputaților și senatorilor / Diana Soșoacă a făcut din nou circ în plenul reunit
Deputații și senatorii au adoptat luni, cu 382 voturi „pentru” și trei abțineri eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Senatoarea Diana Şoşoacă a făcut scandal pe toată durata plenului, fluierând și strigând, în încercarea de a opri dezbaterile: „Pensiile speciale sunt o minciună, e neconstituţional!”.
Înainte de votul final, conducerile PNL și PSD și-au băgat în ședință parlmentarii și le-au cerut mobilizare generală pentru a adopta proiectul de lege. Nicolae Ciucă i-a avertizat pe parlamentarii liberali că vor fi excluși din partid dacă nu vor vota în favoarea proiectului de lege.
Senatorii și deputații au dezbătut în regim de urgență propunerea legislativă pentru abrogarea Capitolului XI din Legea nr.96/2006 privind Statutul parlamentarilor, astfel încât se elimină indemnizațiile senatorilor și deputaților.
Ședința a fost bruiată de senatoarea Diana Şoşoacă, care a făcut scandal pe toată durata plenului, fluierând și strigând, în încercarea de a opri dezbaterile: „Pensiile speciale sunt o minciună, e neconstituţional!”.
Senatoarea a venit în plen cu un fluier, pe care l-a folosit pe tot parcursul dezbaterilor, ea aducându-și apoi și un clopoţel pentru a-l întrerupe pe preşedintele de şedinţă, Alfred Simonis (PSD). „La balamuc! (…) Lăsaţi circul în sală, nu ne intimidaţi”, a replicat Simonis.
După plen, Șoșoacă a continuat scandalul pe hol, unde a mers după liderul PSD, Marcel Ciolacu. Ea l-a întrerupt în timp ce acesta susținea declarații, l-a făcut „dictator”, „grobian” şi „trădător de neam şi ţară”. În replică, Ciolacu a făcut-o „mincinoasă ordinară”.
- VIDEO Ciolacu, către Șoșoacă, după ce l-a acuzat că a vândut țara și „linge clanța la americani”: „Sunteți o mincinoasă ordinară”
Desfășurarea ședinței de plen a Parlamentului:
14:50Ședința deputaților și senatorilor s-a încheiat.
14:42Proiectul de lege care elimină pensiile speciale ale parlamentarilor a fost votat cu 382 voturi „pentru” și 3 abțineri.
14:41Președintele de ședință a încercat să o ignore pe Diana Șoșoacă și a supus la vot proiectul de lege care elimină pensiile speciale ale parlamentarilor.
George Simion a sărit în apărarea senatoarei: „Nu ne intimidați, v-ați obișnuit să faceți circ să intimidați, nu e problemă”. Președintele Camerei Deputaților, Alfred Simonis, i-a replicat: „La balamuc, oameni buni”.
14:35Senatoarea Diana Șoșoacă a făcut din nou circ în plenul reunit. După ce a intervenit în nenumărate rânduri la microfon pentru a bloca dezbaterile, președintele Camerei Deputaților, Alfred Simonis, i-a tăiat microfonul. În replică, Șoșoacă s-a dus la prezidiu și i-a smuls microfonul lui Simonis. Senatoarea și-a adus un fluier și un clopoțel pe care le-a folosit la tribuna plenului, blocând astfel dezbaterile generale.
Simonis: „Sunteți la circ doamnă. Vă invit pe stadion sau în bancă”.
Șoșoacă: „Vreau să vorbesc. E dreptul meu să vorbesc, pe care mi-l încalcă Simonis”
14:24George Simion: „Grupurile parlamentare AUR vor vota eliminarea. Murim mai bine în luptă cu glorie deplină decât să fim din nou sclavi. Forma acestui proiect de lege depus de USR și preluat de PSD este una neconstituțională. Faceți un teatru ieftin demn de Caragiale”.
14:22Cătălin Drulă: „Am ascultat înmărmurit, domnule premier Marce Ciolacu, ceea ce ați declarat legat de eliminarea pensiilor speciale. Sunteți cel care ați semnat în 2015 legea de introducere a pensiilor speciale, sunteți cei care ați blocat proiectul USR de eliminare a pensiilor speciale timp de un an și două luni. Practic, ați permis acestor pensii să mai fie plătite un an și două luni. Atunci ați stat la masă cu Adrian Năstase, Tăriceanu, Văcăroiu, Florin Georgescu și ne-au mai costat de atunci 600.000 de lei pentru că nu ați vrut să votați proiectul USR”.
14:17Au început dezbaterile. Nicolae Ciucă: „Mesajul clar este ca începem reforma pensiilor speciale cu noi înșine, arătăm că avem determinarea și voința necesare. Reforma pensiilor speciale ne-am asumat-o și in programul de guvernare. Acest lucru va aseza sistemul de pensii pe baze corecte, echitabil, cu reguli unitare aplicabile tuturor. Un al motiv important este pentru a accesa fondurile din PNRR, Romania nu-si permite sa piarda aceste fonduri. Pozitia PNL e constantă și consecventă pe acest subiect. Votăm în favoarea acestui demers. Pentru PNL nu paternitatea proiectului contează, ci care sunt efectele lui pentru credibilitatea Parlamentului, pentru sistemul de pensii și pentru societate în ansamblu. Mesajul profund al votului de azi e că vrem să așezăm societatea și institutiile statului pe valori unitare și comune”, a declarat Ciucă.
14:11 Ședința de plen comun a început. Președintele comisiei de statut citește raportul proiectului de lege care propune eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari.
Comisia permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, organizarea şi funcţionarea şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului a emis raport în vederea adoptării proiectului, cu 7 voturi „pentru” şi o abţinere.
Adoptarea proiectului de lege pe repede înainte vine în contextul în care România s-a angajat în Programul de Redresare și Reziliență PNRR să elimine pensiile speciale iar tranșele de bani depind de îndeplinirea obiectivelor asumate.
Parlamentul adoptase anul trecut un proiect de lege care elimina pensiile parlamentarilor dar o decizie a Curții Constituționale a împiedicat punerea în vigoare a legii. Curtea Constituțională explica în motivarea deciziei prin care a declarat neconstituțională legea care îi lăsa pe parlamentari fără pensii speciale că actul normativ a fost adoptat „în fapt în procedură de urgență, fără ca aceasta să fi fost cerută, iar condițiile solicitării adoptării legii în procedură de urgență sunt reglementate prin Constituție”.
Mai exact, judecătorii CCR au declarat legea neconstituțională, ceea ce a permis ca din iunie 2022 pensiile speciale ale parlamentarilor să reintre în plată.
În mai 2023 numărul pensiilor speciale ale parlamentarilor aflate în plată era de 843 de pensionari care au trecut cel puțin un mandat prin Parlament.