Harta migrației primarilor. Care este principalul beneficiar și județele cu cei mai mulți traseiști – Expert Forum
O analiză realizată de către Expert Forum arată că 13% dintre primarii aflați în funcție candidează pentru un nou mandat din partea altui partid decât cel care i-a susținut la alegerile locale anterioare. PSD este partidul care a făcut cele mai multe racolări, iar principala victimă a social-democraților au fost aliații lor de la guvernare, PNL.
Au fost prezentate datele din 3.187 de circumscripții, număr anunțat oficial de către Autoritatea Electorală Permanentă.
„În raport am analizat dacă primarii în funcție mai candidează la aceste alegeri și dacă o fac din partea aceluiași partid sau au schimbat partidul. Nu am analizat dacă persoana respectivă a candidat la altă funcție sau în altă circumscripție, mai ales că la alegerile locale candidaturile sunt legate de domiciliul candidatului”, au precizat cei de la Expert Forum.
Rezultatele centralizate de acest ONG arată că 377 de primari (12%) nu mai candidează la aceste alegeri, din diverse motive. În alte 415 cazuri, ceea ce reprezintă 13% din numărul primarilor în funcție, primarii candidează din partea altui partid decât cel care i-a susținut la alegerile locale din 2020. 91% din cazuri sunt la comune, 3% la municipii și 6% la orașe.
Singurul beneficiar net al racolărilor este PSD care a câștigat 279 de candidați – cei mai mulți de la PNL (174) și PMP (27) – și a pierdut 48. Teoretic, și AUR ar intra în această categorie întrucât a obținut 9 primari (cei mai mulți în Bacău – 3), însă acest partid a pornit practic de la zero întrucât nu a avut primari după alegerile de acum patru ani.
PNL a câștigat 99 de candidați, cei mai mulți de la PSD (39) și independenți (21), însă per total a ieșit pe minus întrucât a pierdut 188 de candidați. USR a pierdut 26 de primari, din care mai mult de jumătate au mers la PSD, singurul său câștig fiind un primar venit de la PNL.
Județele în care s-au înregistrat cei mai mulți primari care și-au schimbat formațiunea politică sunt Teleorman (25), Vâlcea (21), Buzău (20), Timiș și Caraș Severin (câte 19). Pentru PSD, cele mai de succes campanii de racolare au fost în Teleorman (23 de primari) și Vâlcea (20 de primari). La PNL, cele mai multe racolări au fost realizate în Suceava – 9 și Giurgiu – 8.
„Baza de date a fost actualizată cu rezultatele alegerilor parțiale din 2021, dar nu include neapărat ultimele date legate de cele câteva zeci de comune care nu au primar și în care guvernul a refuzat să organizeze alegeri. Așadar, aceste statistici pot include anumite inadvertențe generate de actualizarea datelor. În plus, analiza se bazează pe nume, iar dacă sunt 2 persoane cu același nume în aceeași circumscripție nu avem cum să le deosebim”, precizează Expert Forum.
Articolul de pe site-ul Expert Forum conține și o hartă interactivă astfel că fiecare cetățean poate verifica dacă primarul din localitatea sa și-a schimbat partidul sau nu.