Sari direct la conținut

Rezultate alegeri locale 2024 Târgu Mureș: Primarul Soós Zoltán câștigă un nou mandat

HotNews.ro
Vot alegeri 2024, Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu
Vot alegeri 2024, Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Independentul Soós Zoltán a câștigat un nou mandat de primar al municipiului Târgu Mureș, arată numărătoarea paralelă paralelă a UDMR. El și-a revendicat victoria într-un discurs susținut în fața staff-ului de campanie, potrivit publicației locale Zi de Zi.

„Pe baza rezultatelor disponibile pe care le avem, am câștigat alegerile din 2024. A fost mai greu și mai dificil decât acum 4 ani. A trebuit să lupt nu doar cu marioneta lui Florea, dar și cu Florea, fostul primar însuși. Dar Târgu Mureșul a dat un răspuns clar: nu vrea nici marionete, nici pe fostul primar, nici trecutul său”, a declarat Soós.

Conform numărătorii paralele a UDMR, Soós Zoltán a obținut 22.713 voturi (41%) după numărarea voturilor din 77 de secții de votare, din totalul de 85.

Soós Zoltán a candidat independent ca și în urmă cu patru ani, dar susținut de UDMR, iar victoria sa era anticipată în condițiile în care istoria electorală a arătat de-a lungul timpului că în orașul de pe malul Mureșului votul etnic continuă să fie decisiv. Sloganul de campanie al lui Soós Zoltán a fost „Înainte! Nu înapoi”, iar printre promisiunile sale s-au numărat un nou pod peste râul Mureș, construcția unei creșe sau un nou drum spre comuna Cristești,

Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică în baza recensământului din anul 2021, la Târgu Mureș există 116.033 locuitori. Dintre aceștia, cei mai mulți locuitori sunt români (45,89%), urmați de maghiari (34,99%) și romi (2,49%), iar pentru 16,31% nu se cunoaște apartenența etnică.

Deși ponderea populației de etnie maghiară în oraș este mai mică decât cea a românilor, aceasta a avut un singur candidat în cursă, pe Soós Zoltán, în timp ce majoritatea românească a avut șapte.

Ploaie de independenți, printre ei și fostul primar, Dorin Florea

De remarcat că la Târgu Mureș, cinci dintre candidați au ales să fie independenți (chiar dacă unii dintre ei au fost susținuți de partide). Pe lista candidaților s-a aflat și fostul primar Dorin Florea, cel care a condus orașul vreme de 16 ani în perioada 2000-2016. Anterior acesta fusese prefect al județului din partea PNȚCD, a trecut apoi la Partidul Democrat unde a fost vicepreședinte, pentru ca apoi să ajungă, cu restul partidului, în PNL.

Lista candidaților la Primăria Târgu Mureș:

Soós Zoltán – independent susţinut de UDMR,

Rodica Baciu – independent,

Cosmin Adrian Pop – independent,

Dorin Florea – independent,

Horaţiu Suciu – independent susţinut de Partidul Naţional Liberal (PNL),

Radu Mircea Pescar – Alianţei Dreapta Unită

Radu Bălaş – Partidului Oamenilor Liberi (POL)

Cristian Vântu, Partidul Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR).

Pentru Consiliul Local Târgu Mureş au depus liste complete (cu 29 de candidaţi) UDMR, Partidul Naţional Liberal (PNL), Partidul Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), Alianţa Dreapta Unită USR-PMP- Forţa Dreptei, Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT), Partidul Social Democrat (PSD), Partidul Umanist Social Liberal (PUSL) cu 26 de candidaţi şi Partidul Oamenilor Liberi (POL) cu 21 de candidaţi.

Aproape jumătate de milion de alegători în Mureș

În cele 571 de secţii de votare din judeţul Mureş sunt aşteptaţi duminică la urne 469.664 de alegători pentru a-şi exprima opţiunea în alegerile pentru Parlamentul European şi pentru autorităţile administraţiei publice locale.

„Numărul total al buletinelor de vot este de 517.481 pentru alegerile europarlamentare şi de 520.327 pentru alegerile autorităţilor publice locale. Aceste buletine de vot vor fi distribuite începând cu data de 7 iunie la cele patru municipii din judeţul Mureş, Târgu Mureş, Sighişoara, Reghin şi Târnăveni, astfel încât primarii să poată repartiza buletinele de vot pentru fiecare secţie de votare din zona de responsabilitate şi să le repartizeze birourilor electorale ale secţiilor de votare. Buletinele de vot pentru restul UAT-urilor vor fi distribuite sâmbătă, în cursul dimineţii, de la ora 7,00. De asemenea, primarii comunelor vor împărţi buletinele de vot pentru alegerile locale pentru fiecare secţie şi le vor distribui împreună cu celelalte materiale ce ţin de procesul votării. Buletinele de vot sunt pregătite, prin grija Instituţiei Prefectului, în saci, nominal pentru fiecare secţie de votare. În judeţul Mureş avem 469.664 de alegători şi 571 de secţii de votare”, a declarat, joi, pentru AGERPRES, subprefectul judeţului Mureş Alexandru Cîmpeanu.

Subprefectul a dat asigurări că fiecare secţie de votare are repartizat un număr suficient de buletine de vot, inclusiv pentru cei care vor fi înscrişi pe listele electorale suplimentare.

Rezultate alegeri locale Mureș. Opt candidați pentru Consiliul Județean

În acest moment, Consiliul Județean Mureș este condus de Péter Ferenc, din partea UDMR. Acesta candidează de altfel pentru un nou mandat.

Potrivit datelor recensământului din 2021, judetul Mureș are o populație de 580.851 locuitori din care: 309.375 etnici români, adică 53,26% din totalul populației și 228.275 etnici maghiari, adică 39,30% din totalul populației.

Cine a candidat la șefia Consiliului Județean Mureș

Péter Ferenc (UDMR);

Dumitrița Gliga (PSD);

Adrian Giurgiu (ADU);

Máthé Zsolt Péter (independent);

Cristina-Mara Togănel (PNL);

Daniel Răzvan Biro (AUR);

Axente-Ciprian Degan (PRM);

Dan-Sorin Mașca (POL).

Pentru fotoliile de consilieri judeţeni, UDMR are o listă cu 43 de candidaţi, Partidul Social Democrat – 43 de candidaţi, Alianţa Dreapta Unită USR-PMP-Forţa Dreptei cu 43 de candidaţi, Partidul Naţional Liberal – 43 de candidaţi, Alianţa pentru Unirea Românilor – 43 de candidaţi, Partidul România Mare – 16 candidaţi, Partidul Oamenilor Liberi – 20 de candidaţi, Partidul Umanist Social Liberal – 41 de candidaţi.

Alegeri locale Mureș. Cine candidează pentru celelalte orașe din județ

La Primăria municipiului Sighişoara candidează primarul în exerciţiu, Ioan-Iulian Sîrbu (UIPS – Forţa Dreptei), Călin Stupariu (USR-PMP), Michaela Türk (PNL), Lucian Goga (PSD) şi Florin-Adrian Popa (independent).

Pentru Primăria municipiului Reghin candidează primarul în funcţie, Márk Endre Dezső (UDMR), Stelian-Doru Cătană (PNL), Mihai-Dan Farcaş (ADU), Vasile-Liviu Oprea (PSD) şi Ionel Rînja (AUR).

La Primăria municipiului Târnăveni candidează actualul primar, Nicolae Sorin Megheşan (PNL), Ciprian Florin Cândea (PSD), Fodor Alexandru Iosif (UDMR), Vasile Cheţan (independent) şi Alin Marius Mihăilescu (AUR).

Judeţul Mureş are 102 unităţi administrativ-teritoriale, între care patru municipii şi şapte oraşe.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro