Sari direct la conținut

REZULTATE ALEGERI 2024 – REPORTAJ La sediul de campanie, învinsul Piedone și-a scos cușma de dac în fața fiului

HotNews.ro
Cristian Popescu Piedone și fiul său în seara alegerilor, Foto: Inquam Photos / Malina Norocea
Cristian Popescu Piedone și fiul său în seara alegerilor, Foto: Inquam Photos / Malina Norocea

Sediul de campanie al lui Cristian Popescu Piedone s-a animat brusc seara, când candidatul a apărut alături de staff, de soție, de fiu și de nepoți, îmbrăcat în port popular și cu cușmă de dac.

Partidul Umanist Social Liberal (PUSL), înființat de Dan Voiculescu, are sediul în clădirea Casei Presei, la etajul 8 – un spațiu atipic pentru un partid politic. Duminică după-amiază, la orele 15:00 – 16:00, când la sediile altor partide era deja fierbere – se analizau cifrele privind prezența, cifre din exit-poll-uri și se organizau ședințe – la sediul de campanie al lui Piedone domnea o liniște rotundă.

„Domnul Piedone vine la ora 10 (ora 22:00 – n. red.)”, ne anunță o doamnă de la partid, după ce s-a consultat telefonic cu „Lavinia” (Lavinia Șandru, coordonatoarea de comunicare al PUSL – n.red.) și a anunțat-o că au apărut primii oameni de la presă.

„Dar ceilalți membri ai partidului? Nu mai sunt și alți oameni în partid în afară de domnul Piedone?”, am întrebat.

„Ba da, dar sunt plecați în secțiile de votare. Sunt multe fraude și din cauza asta s-au dus în secții”, vine răspunsul.

„Și domnul Piedone este tot în secții?”. „Da”, spune doamna de la partid.

Cu zâmbetul pe buze

Cristian Popescu Piedone a ajuns la sediul de campanie al PUSL la 20:30. Vesel, Piedone și-a făcut apariția în costum popular și cu cușmă de dac. A evitat să vorbească despre un eșec previzibil în alegeri, atât el, cât și staff-ul său, insistând că așteaptă rezultatele exit-poll-urilor.

În aceeași încăpere cu presa, Piedone s-a așezat la o masă împreună cu staff-ul său și, timp de jumătate de oră, au vorbit între ei, analizând prezența la vot și posibilele rezultate ale candidaților partidului.

De la sediu nu au lipsit soția lui Piedone, fiul său – candidat la Primăria sectorului 5 – și familia acestuia: soția și cei doi copii.

În jurul orei 21:00, li s-a cerut ziariștilor din încăpere să facă liniște și toată lumea să se dea la o parte din fața camerelor: candidatul urma să intre în direct la Antena 3, cu mai puțin de o oră înainte de închiderea urnelor.

În timp ce reportera Antena 3 anunță cu precizie, în direct, câte zeci de minute mai sunt deschise secțiile de votare începând din acel moment, Piedone declamă despre el, în fața camerei de filmat, că „reprezintă dârzenia românului, nedezicerea de luptă și de dreptate”.

Candidatul adaugă, în direct la Antena 3, în timp ce restul presei asistă, că „mi-am luat portul național pentru ca se termină o campanie și începe alta. Piedone va face ca acest partid (PUSL – n.red.) să intre în Parlament”.

„Dați mai tare, să auzim!”

La câteva minute după intervenția sa la Antena 3, la același post de televiziune intră în direct și Gabriela Firea. Piedone cere să se facă liniște și strigă „Dați mai tare, să auzim!”

Câteva minute mai târziu, se ridică de la masa la care stătea cu staff-ul său: „Gata cu statul la masă, scoateți masa afară, așteptăm exit poll-ul.”

Se instalează pupitrul de la care candidatul va face declarații după anunțarea rezultatelor exit-poll-ului. Piedone apare în fața pupitrului, iar familia și staff-ul de la partid fac cerc în jurul său. Rezultatele exit-poll-ului sunt așteptate cu zâmbete largi și glume șoptite. 12% ia Piedone în estimările sondajelor de la ieșirea de la urne. Iar PUSL e cotat de aceleași sondaje cu 7%, la Consiliul General al Municipiului București.

Despre bucureșteni: „Ei au ales, ei vor culege”

Piedone își începe discursul prin a-l felicita pe „primarul legitim al Bucureștiului, Nicușor Dan, pentru că are legitimitatea bucureștenilor”. Aparenta normalitate ține însă doar câteva secunde, la capătul cărora Piedone le transmite bucureștenilor că „ei eu ales, ei vor culege”.

„Noi vom rămâne alături de cetățenii Bucureștiului. PUSL a intrat astăzi pe eșichierul politic. Va conta și la alegerile parlamentare, și la alegerile prezidențiale”, continuă Piedone.

„Domnule primar, îmi scot căciula în fața dumneavoastră”

Se întoarce apoi către fiul său, care se află în dreapta sa, și anunță că: „Important este că PUSL nu și-a pierdut cetatea: Vlad Popescu Piedone este primarul Sectorului 5!”

„Domnule primar, îmi scot căciula în fața dumneavoastră”, îi mai spune el lui Piedone jr, scoțându-și, teatral, pălăria de dac de pe cap.

În toiul discursului, Piedone simte nevoia să își motiveze și alegerea vestimentară: „M-am îmbrăcat în port național, în ie românească, pentru că acolo contează. Acolo sunt românii dezamăgiți. Nu corporatiști, nu oameni care votează uitându-se doar la calculator, nu îi interesează bunăstarea, curățenia, parcurile și multe alte lucruri.”

După ce promite că fiul „va demonstra că facem din Sectorul 5 regretul bucureștenilor că nu au votat un candidat care să fie alături de ei. Un candidat care să sufere odată cu ei”, Piedone își încheie discursul: „PUSL a scris și va scrie istorie și în toamnă. Istoria noastră o veți vedea până dimineață: vom avea reprezentanți și în Parlamentul European.”. El însuși este cap de listă la alegerile europarlamentare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro