Italia și Cipru nu se vor opune excluderii Rusiei din SWIFT / Reacția lui Zelenski / Ce țări din UE care se opun au mai rămas – UPDATE
Cipru ar fi confirmat că nu se va opune excluderii Rusiei din sistemul bancar SWIFT, a anunțat sâmbătă ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba. Decizia vine după ce și Italia a anunțat că nu se va opune, lăsând doar două alte state UE care s-ar mai opune sancțiunii în acest moment.
………………………..
- „Am reușit. Cipru a confirmat că nu va bloca decizia de a exclude Rusia de la SWIFT. Diplomația ucraineană continuă să lucreze 24/7 pentru a lua decizii importante și pentru a proteja Ucraina de invadatorii ruși”, a scris Dmytro Kuleba pe Twitter.
We did it. Cyprus confirmed it will not block the decision to ban Russia from SWIFT. Ukrainian diplomacy keeps working 24/7 to achieve important decisions and protect Ukraine from Russian invaders.
— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) February 26, 2022
Publicația ucraineană Kiev Independent amintește că și Italia a anunțat că nu se va opune exluderii din sistemul SWIFT a Federației Ruse.
⚡️Cyprus and Italy change their position and support cutting Russia off SWIFT.
Source: FM Dmytro Kuleba, President Volodymyr Zelensky following their conversations with Cyprus and Italy leadership.
Hungary remains the only EU country that opposes this measure.
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) February 26, 2022
Zelenski spune că speră că Ungaria și Germania vor avea suficient curaj pentru a sprijini decizia de excludere a Rusiei din Swift.
Excluderea Rusiei din sistemul de plăți interbancare divizează Uniunea Europeană – Germania și Ungaria se mai opun
Publicația amintită mai zice că doar Ungaria se mai opune din blocul UE, însă și guvernul german şi-a reiterat vineri refuzul de a exclude Rusia din sistemul interbancar de comunicaţii internaţionale SWIFT, aşa cum ceruseră oficiali ucraineni şi din alte ţări după invazia rusă în Ucraina.
„Oprirea SWIFT ar necesita o pregătire tehnică complexă şi ar avea efecte masive şi asupra transferurilor de plăţi în Germania şi pentru firmele germane, în afacerile acestora cu Rusia”, a explicat purtătorul de cuvânt al executivului de la Berlin, Steffen Hebestreit.
El a precizat de asemenea că Germania nu a fost singura care a ezitat la summitul UE încheiat vineri dimineaţa, afirmând că „am observat că şi Franţa şi Italia, printre altele, au avut obiecţii”, a spus el.
Comentariile sale vin după ce mai devreme în cursul zilei de vineri președintele Parlamentului European Roberta Metsola a cerut excluderea Rusiei din sistemul SWIFT.
Germania găsește noi justificări pentru a nu exclude Rusia din SWIFT
Annalena Baerbock, ministrul german de externe, a vorbit din nou despre această măsură vineri seara, afirmând că sancțiunile pe care Uniunea Europeană le-a impus vor afecta mai puternic guvernul președintelui Vladimir Putin decât excluderea din SWIFT.
Ea a spus într-un interviu acordat ARD de asemenea că excluderea Rusiei din SWIFT ar face imposibilă susținerea din străinătate a unor ONG-uri din care apără drepturile omului și că studenții ruși din străinătate nu vor mai putea să trimită bani bunicilor lor.
„Sabia care pare mai dură nu este mereu cea mai isteață”, a afirmat Baerbock, adăugând că „nu doar oligarhii efectuează tranzacții financiare…Sabia mai ascuțită în momentul de față este sancționarea băncilor (n.r. prin alte măsuri). Obligațiunile [emise de guvernul rus] nu mai pot fi vândute în străinătate.
Pe același subiect:
–
Sursă foto: 217798757©Sergei Elagin|Dreamstime.com
Urmărește ultimele evoluții ale Războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO: